Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 21η εβδομάδα της κύησης!

Η 21η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 20 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 20 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό. Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 18 εβδομάδες μέχρι και τις 18 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 21η εβδομάδα της κύησης!

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Το μωράκι σας έχει ακόμα αρκετό χώρο μέσα στη μήτρα και, όπως και κάθε μωράκι τον «εκμεταλλεύεται», για να εξασκηθεί σε χορευτικές φιγούρες! Τις κινήσεις του αυτές πλέον τις αισθάνεστε πιο έντονες.

Μα καλά, πότε ξεκουράζεται;

Θα σας φανεί απίστευτο, αλλά το μωράκι σας σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης κοιμάται από 12 μέχρι 14 ώρες την ημέρα! Μακάρι να μπορούσατε κι εσείς να ξεκουραστείτε τόσο πολύ!

Μάλιστα συχνά το μωράκι αναπτύσσει και συνήθειες, προτιμάει δηλαδή να κοιμάται σε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας, ενώ άλλες είναι πιο ζωηρό. Σταδιακά θα μπορείτε να ξεχωρίσετε πότε προτιμά να ξεκουράζεται και πότε να παίζει. Ακόμα δεν το πήρατε αγκαλιά και έχει ήδη ξεκινήσει η γνωριμία σας!

Το ποσοστό λίπους στο σώμα του μωρού αυξάνεται και πλέον αποτελεί σημαντικό ποσοστό του βάρους του. Αυτό το λίπος είναι, που όταν γεννηθεί τα του δώσει αυτήν την αφράτη όψη, που θα λατρέψετε.

Τα φρύδια είναι πλήρως σχηματισμένα και μπορεί πια να ανοίξει και να κλείσει τα βλέφαρά του.

Στη γλώσσα του μπορούμε στο στάδιο αυτό να εντοπίσουμε τους γευστικούς κάλυκες. Πρόκειται για τα μικροσκοπικά όργανα, τα οποία βρίσκονται στη γλώσσα μας και μας επιτρέπουν να ξεχωρίσουμε τις γεύσεις. Επομένως, το μωράκι σας είναι σε θέση να ξεχωρίσει τις διάφορες γεύσεις στο αμνιακό υγρό, το οποίο καταπίνει συνεχώς. Η γεύση του αμνιακού υγρού εξαρτάται από τις τροφές, που εσείς καταναλώνετε.

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 26,7 εκατοστά, όσο δηλαδή το μήκος ενός καρότου και το βάρος είναι περίπου 360 γραμμάρια, το οποίο όμως μπορεί να διαφέρει σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved