18η εβδομάδα κύησης: Οι αλλαγές στο σώμα σας και στο έμβρυο

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας στην 18η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

18η εβδομάδα κύησης: Οι αλλαγές στο σώμα σας και στο έμβρυο

Κατά την 18η εβδομάδα κύησης το μωρό σας είναι περίπου 14 εκατοστά και ζυγίζει 180 γραμμάρια. Αρχίζει σιγά σιγά το σώμα του να αποκτά λίπος ενώ ενισχύονται και οι αισθήσεις του, όπως η αφή, η γεύση, η όσφρηση, η ακοή, και η όραση.

Το νευρικό του σύστημα ωριμάζει ενώ μπορεί ακόμα και να χασμουριέται. Μάλιστα αν είστε τυχερές είναι πιθανό να το δείτε αυτό στον υπέρηχο.Την περίοδο αυτή θα νιώσετε και τις πρώτες κλωτσιές του μωρού!

Το σώμα σας στην 18η εβδομάδα

Όταν είστε 18 εβδομάδων έγκυος, περίπου 5 μηνών, η κοιλίτσα σας είναι πλέον εμφανής.

Πόνοι στην πλάτη

Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης οι πόνοι στην πλάτη είναι πιο έντονοι. Η αναπτυσσόμενη μήτρα μετατοπίζει το κέντρο βάρους σας που σημαίνει ότι το κάτω μέρος της πλάτης τραβιέται προς τα εμπρός. Μειώστε τον πόνο χρησιμοποιώντας ένα στήριγμα ποδιών για να ανυψώσετε ελαφρώς τα πόδια σας όταν κάθεστε. Όταν στέκεστε, τοποθετήστε το ένα πόδι σε ένα χαμηλό σκαμνί όταν είναι δυνατόν για να μειώσετε κάποια πίεση από την κάτω πλάτη σας. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί επίσης να σας χαλαρώσει.

Καούρα

Το πρόβλημα της καούρας είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα που μπορεί να επιμείνει καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Γι΄αυτό είναι σημαντικό να τρώτε αργά και να μασάτε καλά. Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα και ελαφριά γεύματα και σνακ ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σίδηρος

Τρόφιμα όπως φασόλια, προϊόντα σόγιας, πίτουρο βρώμης, κριθάρι, σπόροι κολοκύθας, αποξηραμένα φρούτα, σπανάκι, είναι πλούσια σε σίδηρο αλλά θα πρέπει επίσης να πάρετε συμπλήρωμα σιδήρου. Συνιστάται σε όλες τις έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν συμπλήρωμα σιδήρου ειδικά εάν τα αποθέματα είναι χαμηλά.

Άλλες αλλαγές

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου το σώμα σας απελευθερώνει χαλαλατίνη, μια ορμόνη που μαλακώνει τις μυϊκές ίνες και τις αρθρώσεις καθιστώντας τους ελαστικούς συνδέσμους και τους μυς πιο ελαστικούς. Σε αυτό το στάδιο καλό είναι να αποφύγετε ορισμένες ασκήσεις ή κινήσεις όπως βαθιά καθίσματα, άλματα, αναπήδηση ή έντονο χορό.

Πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved