Πρωινές ναυτίες εγκυμοσύνης: Πώς επηρεάζουν το έμβρυο;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πρωινές ναυτίες εγκυμοσύνης.

Πρωινές ναυτίες εγκυμοσύνης: Πώς επηρεάζουν το έμβρυο;
Bigstock

Με τον όρο πρωινή ναυτία περιγράφεται η τάση προς έμετο και η έντονη ζαλάδα στην εγκυμοσύνης. Αν και λέγονται «πρωινές» μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες 3 στις 4 γυναίκες που είχαν πρωινές ναυτίες στην εγκυμοσύνη τις είχαν και τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Πότε ξεκινούν και πότε τελειώνουν οι πρωινές ναυτίες εγκυμοσύνης;

Οι πρωινές ναυτίες ξεκινούν συνήθως περίπου στην 6η εβδομάδα κύησης και είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Σε κάποιες γυναίκες οι πρωινές ναυτίες είναι πιο έντονες στην 7η με 9η εβδομάδα εγκυμοσύνης, αλλά αυτό διαφέρει ανά περίπτωση.

Οι πρωινές ναυτίες διαρκούν συνήθως μέχρι και την αρχή του δευτέρου τριμήνου. Πολλές έγκυες αναφέρουν ότι έχουν πρωινές ναυτίες μέχρι και την 12η με 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης, όπου και τα συμπτώματα είναι πιο έντονα.

Πρωινές ναυτίες εγκυμοσύνης: Συμπτώματα

Τα κλασικά συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι:

  • Τάση προς εμετό
  • Αποστροφή σε συγκεκριμένες μυρωδιές και φαγητά
  • Έντονη ζαλάδα
  • Έντονη ναυτία μετά το φαγητό

Τι προκαλεί τις πρωινές ναυτίες;

Τα αίτια για τις πρωινές ναυτίες παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αίτια οφείλονται:

  • Αυξημένα επίπεδα χοριακής γοναδοτροπίνης
  • Αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης
  • Η μεταλλική γεύση στο στόμα που έχουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Καούρα και άλλες στομαχικές διαταραχές λόγω εγκυμοσύνης

Πρωινές ναυτίες εγκυμοσύνης: Μπορούν να βλάψουν το έμβρυο;

Μπορεί οι πρωινές ναυτίες να μην είναι καθόλου ευχάριστες για εσάς, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, ωστόσο, δε φαίνεται να έχουν κάποια αρνητική επίδραση στην υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Αυτό ωστόσο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να τρέφεστε σωστά. Βραχυπρόθεσμα και όσο διαρκεί μία κρίση ναυτίας είναι πολύ πιθανό να νιώθετε αποστροφή για το φαγητό. Μόλις αισθανθείτε καλύτερα, ωστόσο, φροντίστε να αναπληρώσετε τα θρεπτικά συστατικά που στερηθήκατε.

Σημαντικό είναι επίσης να παραμείνετε ενυδατωμένη. Ένα μυστικό είναι να ελέγχετε το χρώμα των ούρων. Εάν είναι διάφανα, τότε ο οργανισμός σας είναι επαρκώς ενυδατωμένος.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ειδικά εάν τα συμπτώματα πρωινής ναυτίες είναι πολύ έντονα και συχνά. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να πάσχετε από υπερέμεση κύηση για την οποία πιθανά να χρειαστεί μία πιο ολιστική και προσεκτική αντιμετώπιση.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved