Ροχαλητό στην εγκυμοσύνη: Τι το προκαλεί και τι να κάνετε

Τι προκαλεί το ροχαλητό στην εγκυμοσύνη, πότε αποτελεί ένδειξη για κάποιο πρόβλημα υγείας και τι να κάνετε.

Ροχαλητό στην εγκυμοσύνη: Τι το προκαλεί και τι να κάνετε
Bigstock

Η εγκυμοσύνη συνεπάγεται πληθώρα αλλαγών στο σώμα της εγκύου. Εκτός από την κοιλιά που μέρα με τη μέρα γίνεται πιο μεγάλη, είναι πιθανό να έχετε ταχυκαρδία ή ακόμα και να ροχαλίζετε στον ύπνο σας.

Πιο συγκεκριμένα, το 50% των γυναικών ροχαλίζουν στον ύπνο τους την περίοδο της εγκυμοσύνης σύμφωνα με το American Thoracic Society. Είναι όμως το ροχαλητό επικίνδυνο για την έγκυο ή το έμβρυο; Τι το προκαλεί και πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Ροχαλητό στην εγκυμοσύνη: Αίτια

Το ροχαλητό είναι ένας αναπνευστικός θόρυβος που παράγεται κατά τον ύπνο. Καταρχάς να πούμε ότι είναι πιθανό να ροχαλίζατε και πριν την εγκυμοσύνη και απλώς την περίοδο αυτή που ο ύπνος είναι πιο δύσκολος, να γίνεται πιο αισθητό. Άλλοι λόγοι είναι οι εξής:

Ορμονικές διαταραχές

Τα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων αυξάνονται στην εγκυμοσύνη κάτι που είναι πιθανό να προκαλέσει και ροχαλητό την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Αύξηση βάρους

Το σωματικό βάρος αυξάνεται την περίοδο της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες η πίεση που ασκείται στους μύες που κρατούν τις αεροφόρους οδούς ανοιχτές μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό.

Young Pregnant Woman Sleeping In Her Bed In The Bedroom, She Resting During Her Pregnancy

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η ρινική κοιλότητα είναι έτσι και αλλιώς πιο ευαίσθητη την περίοδο της εγκυμοσύνης και ο ξηρός αέρας ή άλλες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε υπνική άπνοια ή ροχαλητό.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ο αέρα στο δωμάτιο να μην είναι ξηρός, αλλά και ούτε να υπάρχει υγρασία, για αυτό συνιστούν τη χρήση ενός αφυγραντήρα.

Συνήθειες που σχετίζονται με τον ύπνο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη στάση ύπνου την περίοδο της εγκυμοσύνη είναι στο πλάι και συγκεκριμένα στα αριστερά. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι ότι ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για ροχαλητό.

Αποτελεί το ροχαλητό ένδειξη κάποιου προβλήματος στην εγκυμοσύνη;

Πιθανά. Για κάποιες γυναίκες το ροχαλητό είναι αποτέλεσμα της αύξησης βάρους ή των ορμονικών αλλαγών. Για άλλες, πιθανά να είναι κάτι περισσότερο. Έρευνες δείχνουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ ροχαλητού και υψηλής αρτηριακής πίεσης, πρόωρου τοκετού ή και διαβήτη κύησης.

Ροχαλητό και υπνική άπνοια

Όποιος ροχαλίζει δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και υπνική άπνοια. Το ροχαλητό μπορεί να είναι σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας εάν συνοδεύεται από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ξηροστομία
  • Ξύπνημα το βράδυ
  • Παύσεις στην αναπνοή
  • Ροχαλητό και προεκλαμψία

Μελέτες έχουν συσχετίσει το ροχαλητό με παθήσεις που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση όπως είναι η προεκλαμψία. Η προεκλαμψία εμφανίζεται συνήθως μετά την 20η εβδομάδα κύησης και άλλα συμπτώματά της είναι:

Ροχαλητό και διαβήτης κύησης

Ένα ποσοστό 2-10% των εγκύων αναπτύσσουν διαβήτη κύησης, σύμφωνα με το CDC. Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον διαβήτη κύησης και στα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι το το ροχαλητό, η υπνική άπνοια και η χαμηλή ποιότητα του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης.

Young Curly Pregnant Woman Sleeping In Bed.

Ροχαλητό στην εγκυμοσύνη: Πώς να το αντιεμτωπίσετε

  • Κοιμηθείτε στο πλάι: Ο ύπνος ανάσκελα αυξάνει τις πιθανότητες για ροχαλητό και επιπλέον, όσο πλησιάζετε στον τοκετό δεν είναι μία στάση ιδιαίτερα βολική.
  • Χρησιμοποιήστε ένα επιπλέον μαξιλάρι: Δοκιμάστε να βάλετε ένα επιπλέον μαξιλάρι για να έχετε το κεφάλι σας ελαφρώς ανασηκωμένο.
  • Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα: Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα για να καθαρίσει το αέρα στο δωμάτιο και να μπορείτε να κοιμηθείτε με μεγαλύτερη ευκολία.
  • Προσέξτε τη διατροφή σας: Οι ειδικοί προτείνουν μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο την κατανάλωση 340 παραπάνω θερμίδων την ημέρα και το τρίτο τρίμηνο την κατανάλωση 450 παραπάνω θερμίδων αντίστοιχα. Η σημαντική αύξηση βάρους αυξάνει τις πιθανότητες για ροχαλητό. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Χρησιμοποιήστε ρινικά επιθέματα

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο την περίοδο της εγκυμοσύνης

  • Ακολουθήστε μία ρουτίνα ύπνου που θα σας χαλαρώνει και θα σας ηρεμεί.
  • Εντάξτε στην καθημερινότητά σας την ήπια άσκηση. Οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον 150 λεπτά γυμναστικής την περίοδο της εγκυμοσύνης, βέβαια σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Αποφύγετε τα σνακ το βράδυ – Καταναλώνοντας σνακ το βράδυ είναι πιθανό να έχετε καούρες και φούσκωμα και να μην μπορείτε να κοιμηθείτε.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved