Ύπνος στην εγκυμοσύνη: Ποιες στάσεις είναι ασφαλείς και ποιες όχι

Ύπνος μπρούμυτα, ανάσκελα και στο πλάι: Ποια στάση θεωρείται ασφαλής ανά τρίμηνο κύησης.

Ύπνος στην εγκυμοσύνη: Ποιες στάσεις είναι ασφαλείς και ποιες όχι

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία του οργανισμού, ένα παραπάνω την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες που δεν κοιμούνται αρκετά, παρουσιάζουν έντονη κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας. Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει ακόμα περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου κατά τη διάρκεια κύησης:

  • Αυξάνονται οι πιθανότητες για σακχαρώδη διαβήτη κύησης δεδομένου ότι ο ύπνος βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
  • Αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης στο τρίτο τρίμηνο και προεκλαμψίας
  • Η έλλειψη ύπνου ενδέχεται να αυξήσει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό
  • Έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μνήμη, τη μάθηση, την όρεξη, τη διάθεση και τη λήψη αποφάσεων

Μία έγκυος πρέπει να κοιμάται ιδανικά 7 με 9 ώρες την ημέρα και σημαντικό για τον ποιοτικό ύπνο είναι η στάση ύπνου που επιλέγετε και αυτή ενδέχεται αν αλλάξει ανάλογα με τον μήνα κύησης που διανύετε.

Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, το πιθανότερο είναι να μην έχετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Οι περισσότερες έγκυες δεν αλλάζουν στάση ύπνου το πρώτο τρίμηνο, όσο όμως η κοιλιά μεγαλώνει αυτό συνήθως αλλάζει.

Ασφαλείς και μη στάσεις ύπνου ανά τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Πρώτο τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο η μήτρα δεν έχει μεγαλώσει σημαντικό, κάτι που επιτρέπει τον άνετο ύπνο σε οποιαδήποτε στάση. Ωστόσο, μπορείτε να αξιοποιήσετε το διάστημα αυτό για να «εκπαιδεύσετε» τον εαυτό σας να κοιμάται στο πλάι και ιδανικά από την αριστερή πλευρά, μία στάση που θα πρέπει να υιοθετήσετε τα επόμενα τρίμηνα της εγκυμοσύνης σας.

egkymosynu proto trimino upnos 2

Δεύτερο τρίμηνο

Το δεύτερο τρίμηνο καλό είναι να αποφύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα και ειδικά μετά την 16η εβδομάδα κύησης. Η στάση αυτή πιέζει τη μήτρα και τις αρτηρίες και έτσι και αλλιώς, όσο η κοιλιά σας μεγαλώνει, δεν θα είναι βολική.

Και ο ύπνος ανάσκελα όμως, δεν ενδείκνυται από τα μέσα της εγκυμοσύνης και μετά. Στη συγκεκριμένη συγκεκριμένη στάση ύπνου, η μήτρα η οποία είναι πλέον αρκετά μεγάλη, πιέζει μια σημαντική και μεγάλη φλέβα που βοηθά το αίμα να κυκλοφορεί από το κάτω μέρος του σώματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Ο ύπνος σε αυτή στάση ενδέχεται να σου προκαλέσει ζαλάδες, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ακόμα και λιποθυμίας.

Επιπλέον, μπορεί να επηρεαστεί όλο σας το κυκλοφοριακό σύστημα κάτι που θα επηρεάσει άμεσα και την θρέψη του πλακούντα που χρειάζεται την σωστή ποσότητα αίματος αλλά και την σωστή κυκλοφορία για την ανάπτυξή του. Ο ύπνος στο πλάι είναι η καλύτερη επιλογή σας το τρίμηνο αυτό, ειδικά μετά την 20η εβδομάδα κύησης.

upnos egkumosyni

Τρίτο τρίμηνο

Στο τρίτο τρίμηνο η κοιλιά είναι πλέον αρκετά μεγάλη και θα πρέπει να κοιμάστε στο πλάι, ιδανικά από την αριστερή πλευρά. Ο ύπνος στην αριστερά πλευρά θεωρείται ασφαλής για να αιματώνεται επαρκώς ο πλακούντα, τα νεφρά και άλλα όργανα της περιοχής.. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι και ο ύπνος στην δεξιά πλευρά δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved