Υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Ποια τα αίτια της υπνικής άπνοιας στην εγκυμοσύνη, ποια τα συμπτώματα και τι μπορείτε να κάνετε;

Υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Όσο η μέλλουσα μητέρα πλησιάζει στον τοκετό, η ολοένα και πιο μεγάλη κοιλιά, οι πόνοι στο σώμα και η συχνοουρία, δυσκολεύουν τον ύπνο. Η υπνική άπνοια είναι κάτι ακόμα που ίσως αντιμετωπίσετε αυτήν την περίοδο.

Τι είναι η υπνική άπνοια;

Η υπνική άπνοια είναι η διακοπή της αναπνοής την ώρα του ύπνου, η οποία οφείλεται σε απόφραξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Κατά την υπνική άπνοια, η αναπνοή της εγκύου σταματά τελείως για περίπου 20-30 δευτερόλεπτα, κάτι το οποίο μπορεί να επαναληφθεί από 15 έως 30 φορές μέσα σε μία ώρα.

Τα αίτια της υπνικής άπνοιας

Σύμφωνα με έρευνες, αν και το ποσοστό των γυναικών που πάσχουν από υπνική άπνοια, δεν έχει εξακριβωθεί, εκτιμάται ότι αγγίζει περίπου στο 10%. Η υπνική άπνοια εμφανίζεται περισσότερο σε παχύσαρκες γυναίκες, ενώ από τα κύρια αίτια είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της μέλλουσας μητέρας, όπως οι ορμονικές αλλαγές (και συγκεκριμένα η αύξηση της προγεστερόνης) και η κατακράτηση υγρών, μέρος των οποίων μετατοπίζεται στη ρινικό βλεννογόνο.

upnos kai egkymosyni

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας;

Τα συμπτώματα της υπνικής άπνοια είναι τα ίδια, είτε είστε έγκυος, είτε όχι και αυτά είναι:

  • Το ροχαλητό
  • Η έντονη κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Η εφίδρωση μέσα στη νύχτα
  • Ξηροστομία
  • Πονοκέφαλος το πρωί
  • Ανήσυχος ύπνος

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη;

Η υπνική άπνοια που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη, συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό. Για να νιώσετε καλύτερα στην εγκυμοσύνη, δοκιμάστε τα εξής:

  • Προσέξτε τη διατροφή σας – Αποφύγετε την υπερβολική αύξηση βάρους καθώς είναι πιθανό να δυσχεράνει την κατάσταση.
  • Κοιμηθείτε στο πλάι - Αποφύγετε τον ύπνο ανάσκελά, αλλά και μπρούμυτα. Η καλύτερη στάση ύπνου στην εγκυμοσύνη θεωρείται στο πλάι και πιο συγκεκριμένα από την αριστερή πλευρά για την καλύτερη δυνατή κυκλοφορία του αίματος.
  • Εάν παρόλα αυτά δε νιώθετε καλύτερα, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και εκείνος ίσως σας προτείνει κάποιο αποσυμφορητικό.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved