Δέκα πράγματα που μπορεί να σας συμβούν όταν είστε έγκυος

Bigstock

Αν είστε έγκυος μπορεί να βιώσετε πράγματα που ίσως σας εκπλήξουν.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να βιώσετε όταν είστε έγκυος. Ορισμένα είναι γνωστά κι άλλα όχι και τόσο.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε δέκα από αυτά που ενδέχεται να σας εκπλήξουν:

Το ένστικτο της φωλιάς

Αν τον τελευταίο μήνα νιώθετε μια ακατανίκητη επιθυμία να αδειάσετε όλα τα ντουλάπια, να καθαρίσετε τα συρτάρια και να σκουπίσετε όλο το σπίτι, τότε βιώνετε αυτό που αποκαλείται "ένστικτο δημιουργίας φωλιάς". Είναι μια καταπιεσμένη μητρική ανάγκη να προετοιμάσετε το σπίτι για τον επικείμενο ερχομό του μωρού. Ενώ θα επιθυμείτε να κάνετε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα σε αυτήν την έκρηξη ενεργητικότητας, φροντίστε να μην το παρακάνετε. Πρέπει να φυλάξετε δυνάμεις για τον τοκετό.

Προβλήματα συγκέντρωσης

Κατά το πρώτο τρίμηνο , η κούραση και η πρωινή αδιαθεσία μπορεί να κάνουν πολλές γυναίκες να αισθάνονται εξαντλημένες. Αλλά ακόμα και ξεκούραστες να είναι, μπορεί να έχουν προβλήματα συγκέντρωσης. Αν διαπιστώσετε αντίστοιχο πρόβλημα, ένα ημερολόγιο για τα ραντεβού σας ή μια λίστα για τα απαραίτητα είναι η καλύτερη λύση.

Εναλλαγές διάθεσης

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και η εγκυμοσύνη είναι παρόμοια από πολλές απόψεις. Το στήθος σας πρήζεται, οι ορμόνες σας ανεβοκατεβαίνουν και μπορεί να αισθάνεστε κυκλοθυμική.

Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι πολύ συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τείνουν να συμβαίνουν περισσότερο στο πρώτο τρίμηνο και προς το τέλος του τρίτου τριμήνου.

Εάν έχετε συμπτώματα όπως προβλήματα ύπνου, αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και εναλλαγές της διάθεσης για περισσότερο από 2 εβδομάδες, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Μέγεθος σουτιέν

Η ανάπτυξη του μαστού στο πρώτο τρίμηνο οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα των ορμονών οιστρογόνων και προγεστερόνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του μεγέθους του σουτιέν που επηρεάζεται επίσης και από θώρακα. Όταν είστε έγκυος, η χωρητικότητα των πνευμόνων σας αυξάνεται ώστε να μπορείτε να προσλαμβάνετε επιπλέον οξυγόνο, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση στήθους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε το σουτιέν σας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Δερματικές αλλαγές

Ορισμένες γυναίκες στην εγκυμοσύνη αναπτύσσουν καφετιές ή κιτρινωπές κηλίδες που ονομάζονται χλόασμα. Και κάποιες θα παρατηρήσουν μια σκούρα γραμμή στη μέση της κάτω κοιλιακής χώρας, γνωστή ως linea nigra (ή linea negra). Μπορεί επίσης να δουν υπερμελάγχρωση των θηλών και των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες της εγκυμοσύνης αναγκάζουν το σώμα να παράγει περισσότερη χρωστική ουσία.

Όμως και η ακμή είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως και η φαγούρα.

Μαλλιά και νύχια

Πολλές γυναίκες βλέπουν αλλαγές στην υφή και την ανάπτυξη των μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι οποίες συνήθως δεν είναι μόνιμες. Αρκετές έγκυες έχουν τριχόπτωση κατά την περίοδο μετά τον τοκετό ή μετά τη διακοπή του θηλασμού.

Όμως και τα νύχια μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενδέχεται να μεγαλώνουν πιο γρήγορα, να είναι πιο μαλακά, να σπάνε. Να θυμάστε ότι όλα είναι παροδικά και ευθύνονται οι ορμόνες.

Μέγεθος παπουτσιού

Το επιπλέον υγρό στο σώμα της εγκυμοσύνης σημαίνει ότι πολλές γυναίκες έχουν πρησμένα πόδια και πρέπει να φορούν μεγαλύτερο μέγεθος παπουτσιού. Επομένως μην εκπλαγείτε αν δείτε ότι θέλετε μεγαλύτερο νούμερο παπουτσιού όσο είστε έγκυος.

Αστάθεια

Λίγο το βάρος που αυξάνεται κάθε μήνα, λίγο η κούρασή σας είναι λογικό να παρατηρήσετε μια αστάθεια καθώς κινείστε. Όταν ασκείστε ή σηκώνετε αντικείμενα, πηγαίνετε αργά και αποφύγετε τις ξαφνικές κινήσεις με σπασμωδικές κινήσεις.

Φλεβίτιδα, αιμορροΐδες και δυσκοιλιότητα

Οι αιμορροΐδες είναι συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αρκετά επώδυνες ειδικά αν αιμορραγούν ή σας προκαλούν φαγούρα. Εξίσου συχνή είναι και η δυσκοιλιότητα η οποία ταλαιπωρεί πολλές εγκύους.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων είναι η πρόληψή τους. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, άφθονων υγρών καθημερινά και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Υγρά κατά τον τοκετό

Μερικές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται μια έντονη επιθυμία να ουρήσουν την ώρα του τοκετού, άλλες έχουν ναυτία και τάση για έμετο. Ορισμένες πάλι έχουν διάρροια πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού ενώ και τα αέρια είναι συχνά. Τέλος, κατά την ώθηση στον τοκετό ενδέχεται να χάσετε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

Πηγή: kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved