Τι γνωρίζετε για το ένστικτο δημιουργίας φωλιάς κατά την εγκυμοσύνη;

Τις ημέρες ή τις εβδομάδες πριν από τον τοκετό μπορεί να διαπιστώσετε πολλά σωματικά συμπτώματα που σας προϊδεάζουν για το επερχόμενο γεγονός. Θα παρατηρήσετε επίσης συχνές συναισθηματικές μεταπτώσεις πριν από τον τοκετό.

Τι γνωρίζετε για το ένστικτο δημιουργίας φωλιάς κατά την εγκυμοσύνη;

Ένστικτο δημιουργία φωλιάς
Αν τον τελευταίο μήνα νιώθετε μιαν ακατανίκητη επιθυμία να αδειάσετε όλα τα ντουλάπια, να καθαρίσετε τα συρτάρια και να σκουπίσετε όλο το σπίτι, τότε βιώνετε αυτό που αποκαλείται "ένστικτο δημιουργίας φωλιάς". Είναι μια καταπιεσμένη μητρική ανάγκη να προετοιμάσετε το σπίτι για τον επικείμενο ερχομό του μωρού. Ενώ θα επιθυμείτε να κάνετε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα σε αυτήν την έκρηξη ενεργητικότητας, φροντίστε να μην το παρακάνετε. Πρέπει να φυλάξετε δυνάμεις για τον τοκετό.

Η παρόρμηση μιας εγκύου γυναίκας να καθαρίζει,να οργανώνει πρόκειται για ένα αρχέγονο ένστικτο που πηγαίνει πίσω χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει.Οι ερευνητές διαπίστωσαν την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά - γνωστή ως «φωλιές » που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστες εκρήξεις της ενέργειας - πως δεν είναι παράλογη αλλά αποτέλεσμα ενός μηχανισμού για την προστασία και την προετοιμασία για το αγέννητο μωρό.

Δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον γύρω τους προετοιμάζονται για τον τοκετό, αποφασίζοντας πχ. για το που θα γίνει η γέννα και ποιοι θα είναι ευπρόσδεκτοι.Η ψυχολόγος γιατρός Marla Anderson , του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά , είπε : «Η δημιουργία...φωλιών δεν είναι μια επιπόλαια δραστηριότητα . Παρατηρήσαμε ότι το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης κορυφώνεται αυτή η δραστηριότητα, καθώς η γέννηση πλησιάζει, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που εξυπηρετεί μάλλον τον ίδιο τις γυναίκες όπως και τα ζώα . Το παρελθόν των προγόνων μας, μας ακολουθεί. Η παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος συμβάλλει στην προώθηση της σύνδεσης μεταξύ μητέρας και βρέφους".

Μάλιστα οι γυναίκες ανέφεραν ότι αλλάζουν όλα τα σεντόνια και τις πετσέτες γιατί έχουν την ανάγκη της αίσθησης του « καινούργιου και του καθαρού".

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved