Η χολίνη και η σημασία της στην εγκυμοσύνη

Τι πρέπει να  γνωρίζετε για την πρόσληψη χολίνης στην εγκυμοσύνη;

Η χολίνη και η σημασία της στην εγκυμοσύνη
Bigstock

Η επαρκής πρόσληψη χολίνης στην εγκυμοσύνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του εμβρύου. Οι έγκυες χρειάζονται 450ml χολίνης την ημέρα η οποία βρίσκεται σε τροφές όπως τα αυγά, το κοτόπουλο, το μπρόκολο.

Η σημασία της χολίνης στην εγκυμοσύνη

Η χολίνη είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την σωστή εγκεφαλική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του εμβρύου. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η επαρκής πρόσληψη σε χολίνη προστατεύει το έμβρυο από ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως το ίδιο ισχύει και για την επαρκή πρόσληψη φυλλικού οξέος.

Η χολίνη ως θρεπτικό συστατικό μετατρέπεται σε έναν νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη σύσπαση των μυών και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου όπως για παράδειγμα στη σκέψη και τη μνήμη.

Pregnant Woman Holding A Green Broccoli, Healthy Eating

Πόση χολίνη χρειάζεται η έγκυος;

Την περίοδο της εγκυμοσύνης η ποσότητα της χολίνης που χρειάζεται μία γυναίκα είναι αυξημένη σε σχέση με πριν. Πιο συγκεκριμένα:

  • Πριν την εγκυμοσύνη μία γυναίκα χρειάζεται περίπου 400 mg ανά ημέρα.
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ποσότητα αυτή αυξάνεται στα 450 mg ανά ημέρα.
  • Μια γυναίκα που θηλάζει χρειάζεται περίπου 550 mg ανά ημέρα.

Σε ποιες τροφές βρίσκεται η χολίνη;

Τα αυγά, το κρέας, το ψάρι και κάποια δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλές πηγές χολίνης. Αναλυτικά παρακάτω:

  • 1 μεγάλο αυγό βραστό περιέχει 147 mg
  • 85 γραμμάρια μοσχαρίσιο κοκκινιστό περιέχει 72 mg
  • 85 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο ψητό περιέχει 71 mg
  • 85 γραμμάτια μπακαλιάρος μαγειρεμένος περιέχει 71 mg
  • 115 γραμμάρια λαχανάκι Βρυξελλών βρασμένο περιέχει 32 mg
  • 115 γραμμάρια μπρόκολο βρασμένο και ψιλοκομμένο περιέχει 31 mg
  • 55 γραμμάρια φυστίκια ψημένα περιέχουν 24 mg
  • 225 γραμμάρια καστανό ρύζι βρασμένο περιέχει μαγειρεμένο περιέχει 19 mg
Brown Rice On Wooden Spoon , Raw Various Rice Color Mixed Thai Rice For Cooking Food , Loonzain Rice

Είναι απαραίτητο το συμπλήρωμα χολίνης στην εγκυμοσύνη;

Η επαρκής πρόσληψη χολίνης μπορεί να επιτευχθεί μέσω μίας ισορροπημένης και σωστής διατροφής, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι έγκυες δεν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να χρειαστούν συμπλήρωμα, πάντα ωστόσο κατόπιν συμβουλής από τον γιατρό.

Ανεπάρκεια χολίνης στην εγκυμοσύνης – Τι δείχνουν οι έρευνες

Η επαρκής πρόσληψη χολίνης στην εγκυμοσύνη θεωρείται σημαντική γιατί σύμφωνα με έρευνες η ανεπάρκεια στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό αυξάνει τον κίνδυνο για ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cornell επιβεβαιώνει τα σημαντικά οφέλη της χολίνης για την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 26 έγκυες οι οποίες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα ακολουθούσε από μία συγκεκριμένη διατροφή. Στην πρώτη, οι γυναίκες έλαβαν 480mg χολίνης την ημέρα και οι άλλες μισές 980mg. Μετά τον τοκετό, οι ειδικοί μελέτησαν την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών τους στις ηλικίες των 4, 7, 10 και 13 μηνών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν περισσότερη χολίνη στην εγκυμοσύνη, είχαν πιο γρήγορη εγκεφαλική ανάπτυξη.

«Εξασφαλίσαμε ότι όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά παρέχονταν σε ίσες ποσότητες, επομένως είμαστε σίγουροι ότι οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στην εγκεφαλική ανάπτυξη των βρεφών προέκυψαν από την πρόσληψη της χολίνης» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Richard Canfield.

Με πληροφορίες από babycenter.com και neurosciencenews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved