Τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη (εικόνες)

  • Τροφική δηλητηρίαση στην εγκυμοσύνη
  • Τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη
Τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη (εικόνες)

Η εγκυμοσύνη είναι μια ευαίσθητη περίοδος για τη γυναίκα, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά, Κατά τη διάρκειά της είναι σημαντικό να αποφεύγετε ορισμένες τροφές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στο έμβρυο. Ορισμένα συστατικά των τροφών ή και των συμπληρωμάτων όπως και κάποια βακτήρια ή τοξίνες που μπορεί να συναντήσουμε στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν κάποια ασθένεια όπως τροφική δηλητηρίαση.

Η τροφική δηλητηρίαση είναι συνήθως ήπια και θα εμφανίσει μόνο ήπια συμπτώματα όπως αυτά της γρίπης και γαστρεντερικά όπως πυρετό, έμετο ή διάρροια. Ωστόσο, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από ορισμένους μολυσματικούς παράγοντες όπως η λιστέρια στα τρόφιμα από τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, ορισμένα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες μπορεί να είναι επιβλαβή για ένα έμβρυο. Μην τρομάζετε όμως είναι εύκολο να τα αποφύγουμε αν προσέξουμε πως προετοιμάζουμε το γεύμα μας αλλά και τι επιλέγουμε να φάμε.

Εγκυμοσύνη και διατροφή: Τι πρέπει να αποφεύγετε;

Σαν πρώτο κανόνα θα θυμάστε πως πρέπει να αποφεύγετε οτιδήποτε δεν έχει μαγειρευτεί καλά. Το μαγείρεμα λόγο της υψηλής θερμοκρασίας αποστειρώνει και σε μεγάλο βαθμό «σκοτώνει» βακτήρια και μικροοργανισμούς, έτσι όταν κάτι είναι μαγειρεμένο είναι πιο ασφαλές. Άρα τι αποφεύγουμε; Ωμό κρέας και ψάρι, άρα ξεχνάμε σούσι και σεβίτσε. Προσέχουμε τα εργαλεία που προετοιμάζουμε το γεύμα μας. Πλένουμε πολύ καλά τον πάγκο της κουζίνας και το ξύλο κοπής καθώς και τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε όπως τα μαχαίρια πιρούνια κουτάλες. Το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι θα πρέπει να είναι καλά ψημένα χωρίς να κρατάνε καθόλου αίμα (η εσωτερική θερμοκρασία τους θα πρέπει να φτάσει τους 72 βαθμούς.). Το ίδιο ισχύει και για τα αυγά, καλό είναι να καταναλώνονται καλά βρασμένα. Η παραπάνω διαδικασίες μειώνουν την πιθανότητα να νοσήσουμε από λιστερίωση, ή τοξοπλάσμωση ή ακόμη και σαλμονέλα.

gala stin egimosini

Η παστερίωση που γίνεται στα γαλακτοκομικά είναι ακριβώς για τον παραπάνω λόγο για να αποφύγουμε την ανάπτυξη βακτηρίων στο γάλα. Επομένως αποφεύγουμε γάλα μη παστεριωμένο όπως και μαλακά τυριά που δεν έχουν παστεριωθεί. Τα μαλακά τυριά χρειάζονται προσοχή καθώς, λόγω της αυξημένης υγρασίας τους, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μύκητες και βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι για να τα καταναλώσουμε θα πρέπει να τα μαγειρέψουμε, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πίτσες ή πίτες (αφού εκεί ψήνονται). Σε περίπτωση που λατρεύουμε τυριά όπως η φέτα, γραβιέρα, παρμεζάνα, τυριά σε κρέμα και μοτσαρέλα μπορούμε να τα φάμε άφοβα, θα επιλέξουμε να τα αγοράσουμε από τα συσκευασμένα και όχι από τον πάγκο τυριών. Όταν είναι συσκευασμένα μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα να έχουν επιμολυνθεί και έτσι είμαστε πιο ασφαλείς. Τα τυριά όπως cottage, κατίκι Δομοκού, ανθότυρο, brie, ροκφόρ, μαλακό κατσικίσιο τυρί αν δεν θέλουμε να τα στερηθούμε, τότε καλό είναι να τα καταναλώσουμε μαγειρεμένα.

Αποφεύγουμε ψάρια πλούσια σε υδράργυρο. Η υπερβολική πρόσληψη υδραργύρου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και τη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Στη μαύρη λίστα είναι μεγάλα ψάρια όπως ξιφίας, καρχαρίας, βασιλικό σκουμπρί κ.α. μπορούμε όμως σε μικρές ποσότητες να έχουμε τόνο, σολομό, γαρίδες, γαύρο και σαρδέλες και φυσικά όλα τα ψάρια της ελληνικής θάλασσας.

Δείτε ακόμα περισσοτερες τροφές και ροφήματα που πρεπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη στην gallery που ακολουθεί.

Γεωργία Ζιώγου
MSc διαιτολόγος - διατροφολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας: Instagram / τηλ: 2155015948 - 6984510753

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved