Δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης - Τι να φάτε και τι να αποφύγετε

Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της μέλλουσας μαμάς και του εμβρύου.

Δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης - Τι να φάτε και τι να αποφύγετε

Μια ισορροπημένη διατροφή διασφαλίζει ότι το έμβρυο λαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά.

Με το να τρώει σωστά μία έγκυος αποτρέπει τις οποιεσδήποτε επιπλοκές μπορεί να προκύψουν σε μια εγκυμοσύνη, όπως πρόωρο τοκετό, υψηλή αρτηριακή πίεση και προεκλαμψία.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες πρέπει να διασφαλίζουν ότι λαμβάνουν αρκετές βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες.

Δείτε παρακάτω τα πιο σημαντικά τρόφιμα που πρέπει να τρώει μια εγκυμονούσα κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Τι να τρώει μια έγκυος κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης

deytero trimino egkimosinis ti na troo 2

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ουσιώδης στην εγκυμοσύνη γιατί βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα και μέσω του πλακούντα στο μωρό.

Μια έγκυος θα πρέπει να λαμβάνει περίπου 27 mg σιδήρου ημερησίως.

Πηγές σιδήρου:

  • Άπαχο κρέας
  • μαγειρεμένα θαλασσινά
  • πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • καρποί
  • φασόλια και φακές
  • δημητριακά

Πρωτεΐνη

Η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι πολύ σημαντική, γιατί βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα και δίνουν στο μωρό σας τα αμινοξέα που χρειάζεται.

Πηγές πρωτεΐνης:

  • άπαχο κρέας
  • καρποί
  • τοφού
  • αβγά
  • ψάρια μαγειρεμένα
  • φασόλια, αρακάς και φακές

Κάλιο

deytero trimino egkimosinis ti na troo 5

Το κάλιο είναι ένα στοιχείο, το οποίο βρίσκεται στις τροφές, που τρώμε. Επιπλέον είναι ανήκει στην ομάδα των λεγόμενων ηλεκτρολυτών. Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία και μετάδοση (αγωγή, όπως είναι ο ορθός όρος) των ηλεκτρικών ερεθισμάτων στο σώμα μας.

Τι συμβαίνει, αν δεν λαμβάνω επαρκή ποσότητα καλίου στην κύηση;

  • Επιδεινώνεται η κατακράτηση υγρών, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της κύησης.
  • Γίνονται συχνότερες οι κράμπες στα κάτω άκρα.
  • Δυσκοιλιότητα
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Ξηρότητα του δέρματος

Πόσο κάλιο ενδείκνυται να λαμβάνω κατά τη διάρκεια της κύησης;

Κατά τη διάρκεια της κύησης η ενδεικνυόμενη ημερήσια προσλαμβανόμενη ποσότητα καλίου ανέρχεται στα 4.700 mg.

Πηγές καλίου:

  • δαμάσκηνα
  • σταφίδες
  • φασόλια
  • μπανάνα
  • σπανάκι
  • ντομάτα
  • πορτοκάλι
  • ηλιόσπορος
  • αμύγδαλα
  • άπαχο κρέας
  • δημητριακά ολικής αλέσεως

Φολικό οξύ

deytero trimino egkimosinis ti na troo 1

Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β (βιταμίνη Β9). Παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων –τα οποία αναλαμβάνουν τη μεταφορά οξυγόνου σε ολόκληρο το σώμα– και βοηθά τον νευρικό σωλήνα του εμβρύου να αναπτυχθεί στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό του.

Πηγές φολικού οξέος:

  • λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα
  • εσπεριδοειδή
  • ξηροί καρποί
  • όσπρια
  • άπαχο κρέας
  • ενισχυμένα δημητριακά.
  • καρύδια

Βιταμίνη D

deytero trimino egkimosinis ti na troo 3

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στη μητέρα σχετίζεται με διαταραχές του μεγέθους των οστών και της οστικής πυκνότητας μετά τη γέννηση, ενώ είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπορωτικού κατάγματος στη ενήλικο ζωή. Επιπλέον, η ανοσο-ρυθμιστική δράση της βιταμίνης D ελέγχει καθοριστικά την ανοσοβιολογική ανεκτικότητα της μητέρας στο εμβρυϊκό DNA, δηλαδή την αναγνώριση του εμβρύου από το ανοσοποιητικό της σύστημα. Επίσης, συμβάλλει στην πρόληψη της φλεγμονής και στην καλή λειτουργία του αγγειακού τοιχώματος, προλαμβάνοντας έτσι την ισχαιμία του πλακούντα και την προεκλαμψία, μια σοβαρή υπερτασική διαταραχή της κύησης.

Πηγές βιταμίνης D:

  • τυρί
  • κρόκος αβγού
  • συκώτι μοσχαρίσιο
  • λιπαρά ψάρια όπως σολομός ή τόνος

Ποιες τροφές να αποφύγετε κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης

  • ωμά ψάρια
  • ωμά αβγά
  • ωμό κρέας
  • μαλακά τυριά

πηγές: medicalnewstoday.com / onmed.gr / Μενέλαος Λυγνός Μαιευτήρας Γυναικολόγος

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved