Τα must μιας παιδικής βιβλιοθήκης για παιδιά έως 7 ετών

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Montessori και παιδικά βιβλία - Πώς θα οργανώσετε την βιβλιοθήκη του παιδιού σας.

Πέγκυ Τζάννε
Τα must μιας παιδικής βιβλιοθήκης για παιδιά έως 7 ετών
Bigstock

Η σημασία της παιδικής λογοτεχνίας στην παιδική ηλικία είναι σπουδαία και τα οφέλη για το παιδί αναρίθμητα.

Μέσα από το παιδικό βιβλίο ένα παιδί όχι μόνο καλλιεργεί την κριτική τους σκέψη αλλά και εμπλουτίζει την φαντασία του, γίνεται δημιουργικό και εξασκεί μέχρι και τη μνήμη του!

Οι ανάγκες που καλύπτει μέσω του βιβλίου είναι ψυχοσυναισθηματικής φύσης καθώς αυτό βοηθάει στην εξασφάλιση μια ισορροπημένης συναισθηματικής ανάπτυξης. Μέσα από τα βιβλία το παιδί μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά του να συγκεντρώνεται και βέβαια όπως είναι αναμενόμενο αποκτά μεγαλύτερη θέληση για μάθηση.

https://www.instagram.com/p/CrQmipyInAH/

Ωστόσο δεν έχουν όλα τα βιβλία τα χαρακτηριστικά του λογοτεχνικού. Δεν υπάρχει σε όλα τα βιβλία κάποιος ήρωας καθώς τα είδη του παιδικού βιβλίου είναι πολλά. Υπάρχει το παραμύθι, η ποίηση, οι μύθοι αλλά και τα βιβλία γνώσεων. Όλα τους έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι η θεματολογία που προσφέρουν είναι αντίστοιχη με τις εμπειρίες του παιδιού και έτσι γίνονται προσιτά και ελκυστικά στα παιδιά, κάνοντας το μήνυμα να μεταδίδεται έμμεσα και πολλές φορές με χιούμορ και ευαισθησία.

Έτσι λοιπόν το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει μέσο χαλάρωσης και εκτόνωσης για το παιδί, αλλά ακόμη και να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια μιας οργανωμένης δραστηριότητας από εκπαιδευτικούς και γονείς ως αφορμή για προβληματισμό. Κάποια από τα δικά μου αγαπημένα είδη παιδικού βιβλίου είναι τα εξής:

  • Βιβλία με στιχάκια και ομοιοκαταληξία. Τέτοιου είδους βιβλία συντελούν στην καλλιέργεια της γλώσσας και της ευαισθησίας του μικρού παιδιού. Επίσης μέσα από αυτά καλλιεργείται ο ψυχικός και πνευματικός κόσμος του, ενώ αυτό διασκεδάζει και έτσι μεταδίδεται επιτυχώς η γνώση!
  • Το πάντα αγαπημένο σε όλους παραμύθι. Στο παραμύθι καλλιεργούνται ρεαλιστικές αξίες! Αυτό συνδυάζει το λόγο με την εικόνα, κάτι που βοηθάει το παιδί να εμπλακεί στην ιστορία. Τα παραμύθια συνήθως είναι λιτά και έχουν προσεγμένη εμφάνιση που συχνά αγγίζει τα όρια της τέχνης. Τα παιδιά ταυτίζονται με τους ήρωες, προβληματίζονται, αισθάνονται και βιώνουν ό,τι και ο ίδιος ο ήρωας. Μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας παίρνουν ιδέες για την επίλυση δικών τους συγκρούσεων και για την κατανόηση της πραγματικότητας. Επίσης φαντασιώνονται την πιθανή έκβαση των καταστάσεων και δίνουν λύσεις για την αντιμετώπιση δυσκολιών που προκύπτουν στην ιστορία. Εξαιρετικό επίσης γι’ αυτή την ηλικία είναι ότι χάρη στο βιβλίο είναι σε θέση να σχολιάζουν τα συναισθήματα και τις πράξεις των ηρώων, αλλά και να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε τα μικρά μας να αναδιηγούνται δυνατά τις ιστορίες στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Σκεφτείτε πόσο ωφέλιμο μπορεί να είναι αυτό για ένα παιδί!
  • Μια άλλη αγαπημένη κατηγορία παιδικού βιβλίου είναι οι μύθοι και οι θρύλοι, μέσα από τους οποίους τα παιδιά κατανοούν τις πολιτισμικές παραδόσεις και γνωρίζουν καλύτερα τον πολιτισμό της χώρας τους ή μαθαίνουν για νέες κουλτούρες και κοινωνίες. Μέσα απ’ αυτού του είδους τις αφηγήσεις επίσης ένα παιδί μπορεί να μάθει για την ανθρώπινη πρόοδο αλλά και να γνωρίσει την ηθική συμπεριφορά μέσα από τους ήρωες.
  • Μια ακόμη κατηγορία παιδικού βιβλίου είναι και τα βιβλία γνώσεων. Αυτά τα χαρακτηρίζει η ακρίβεια και η εγκυρότητα. Είναι βιβλία που διέπονται από ακρίβεια σε εικόνες και χρησιμεύουν στο να διοχετεύουν τη γνώση στο παιδί. Πολλές φορές μέσα από αυτά, το παιδί έρχεται σε επαφή με την επιστήμη με ευχάριστο τρόπο προσαρμοσμένο πάντα στις δυνατότητες του παιδιού.
https://www.instagram.com/p/CcSFfx1uKmC/
  • Μια ακόμη κατηγορία την οποία εγώ προσωπικά αγαπάω πολύ είναι τα βιβλία που περιέχουν μόνο εικόνες και καθόλου λόγια. Συνήθως τέτοιου είδους βιβλία περιέχουν αληθινές φωτογραφίες ή σκίτσα και τα χρώματα είναι ζωηρά, ώστε να διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών. Τα παιδιά εξασκούν την παρατηρητικότητα τους και πολλές φορές θα τα ακούσετε να σχολιάζουν τα όσα βλέπουν. Τέλος τέτοιου είδους βιβλία μπορεί να τραβήξουν την προσοχή του παιδιού για ώρα σε σχέση με τα βιβλία που περιέχουν κάποιο κείμενο.

Δεν είναι πράγματι σπουδαίος ο ρόλος του βιβλίου λοιπόν στην παιδική ηλικία;

Κλείνοντας θα ήθελα να θυμίσω σε όλους όσους κάποια στιγμή σήμερα ή αύριο πιάσετε στα χέρια σας ένα παιδικό βιβλίο πως κάθε φορά που αφηγείστε ή διαβάζετε ένα βιβλίο με ένα παιδί, πέρα από τα υπόλοιπα οφέλη, οικοδομείται και ενδυναμώνεται η σχέση του μαζί σας!

Πέγκυ Τζάννε
German & English Childhood Educator

Μη διστάσεις να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί μου! Θα με βρεις στο Instagram και TikTok

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved