Γίνεται το παιδί να αγαπήσει τα βιβλία περισσότερο από τις οθόνες;

Είναι εφικτό να επιλέξει το παιδί να διαβάσει ένα βιβλίο κι όχι να περάσει το χρόνο του μπροστά σε μια οθόνη;

Γίνεται το παιδί να αγαπήσει τα βιβλία περισσότερο από τις οθόνες;

Δύο παιδιά κάθονται στο πάτωμα και διαβάζουν βιβλία.

Bigstock

Τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets και παιχνίδια στο διαδίκτυο αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των παιδιών.

Ακόμα κι αν υπάρχουν περιορισμοί, τα περισσότερα παιδιά επιλέγουν να περάσουν τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους μπροστά σε μια οθόνη κι όχι διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τα παιδιά κάτω των 3 ετών να μην εκτίθενται σε οθόνες ( πάσης φύσεως) και τα παιδιά ηλικίας 3 - 4 ετών, ο χρόνος οθόνης να μην ξεπερνά τη μία ώρα την ημέρα.

Βασικό μήνυμα του ΠΟΥ: όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο.

Ωστόσο, για τα βιβλία συμβαίνει το αντίθετο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το διάβασμα για ευχαρίστηση είναι ο μεγαλύτερος δείκτης επιτυχίας στη ζωή, πολύ περισσότερο από τις οικογενειακές συνθήκες, το μορφωτικό υπόβαθρο ή το εισόδημα.

Πώς όμως το παιδί θα αγαπήσει το διάβασμα και κυρίως με ποιο τρόπο θα επιλέξει τον ελεύθερο χρόνο του να διαβάσει ένα βιβλίο κι όχι να χαζεύει μπροστά σε μια οθόνη;

Η Isabell Fisher, ιδρύτρια του Little Hands Learning, ενός εκπαιδευτικού και φιλικού προς το περιβάλλον ιστότοπου για παιδιά ηλικίας τριών έως έξι ετών, προτείνει:

Adorable Toddler Little Girl Reading Book At Home. Happiness Child Reading Book For Preschool Enjoy

Νήπιο κορίτσι διαβάζει βιβλίο πάνω στο τραπέζι.

Bigstock

Να διαβάζετε καθημερινά στα παιδιά από μικρή ηλικία

Ακόμα και τα μωρά εξοικειώνονται με τη φωνή σας καθώς διαβάζετε μια ιστορία. Δώστε ζωή στις ιστορίες χρωματίζοντας τη φωνή σας και αλλάζοντας τον τόνο σας για να ταιριάζει στην ιστορία. Βρείτε χρόνο κάθε μέρα για να διαβάσετε και κάντε το κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Ακόμη και όταν τα παιδιά μπορούν να διαβάζουν μόνα τους, συνεχίστε να είστε μέρος της αναγνωστικής τους εμπειρίας. Επίσης, αξιοποιήστε τα ενδιαφέροντά τους: αν λατρεύει τα τρένα, τους δεινόσαυρους ή τις νεράιδες, τότε διαβάστε ιστορίες σχετικές με αυτά.

Η περιπέτεια δεν χρειάζεται να περιοριστεί στις σελίδες

Η ανάγνωση σε ασυνήθιστα μέρη που ταιριάζουν στο σκηνικό της ιστορίας είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ζωντανέψετε τις ιστορίες. Εάν διαβάζετε ένα βιβλίο για έναν καλικάντζαρο που ζει σε μια σπηλιά, φτιάξτε μια σπηλιά στο σαλόνι και διαβάστε την ιστορία εκεί μέσα. Αν διαβάζετε ένα βιβλίο για ένα δάσος, βρείτε ένα σκιερό σημείο κάτω από ένα δέντρο για να απολαύσετε την αφήγηση της ιστορίας.

Οι ιστορίες μπορούν επίσης να αποτελέσουν εξαιρετική έμπνευση για δραστηριότητες παιχνιδιού και χειροτεχνίας. Με αυτό τον τρόπο το βιβλίο μπορεί να ζωντανέψει και να βοηθήσει τα παιδιά να εμβαθύνουν την κατανόησή τους για την ιστορία και επομένως να την αγαπήσουν.

diavasma-sta-paidia.jpg

Μητέρα διαβάζει στα παιδιά ένα βιβλίο.

Bigstock

Κάντε τα βιβλία ορατά, προσβάσιμα και συναρπαστικά

Το παιδί σας θα πρέπει να μπορεί να επιλέγει ένα βιβλίο όποτε θέλει. Ένα καλάθι με βιβλία που είναι δίπλα στα παιχνίδια του ή σε χαμηλά ράφια δίνει τη δυνατότητα να διαβάζει ένα από αυτό όσο συχνά θέλει. Παράλληλα, η ανάγνωση απ΄όλη την οικογένεια είναι ένας υπέροχος και εύκολος τρόπος για να περάσετε χρόνο μαζί. Μέσω αυτής της απλής δραστηριότητας μπορείτε να προάγετε την αγάπη του παιδιού για το διάβασμα που θα το ακολουθεί στην ενήλικη ζωή του.

23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Πηγή: womanalive.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved