Παιδικά παραμύθια: Η δύναμη και η σημασία τους

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει: «Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Εάν θέλετε να γίνουν ακόμα πιο έξυπνα, διαβάστε τους ακόμα περισσότερα παραμύθια. »

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Παιδικά παραμύθια: Η δύναμη και η σημασία τους
Bigstock

Τα παραμύθια αποτελούν σημαντικό μέρος της παιδικής λογοτεχνίας και συχνά συνιστούν έναν τρόπο για να ενισχυθεί η ανάπτυξη των παιδιών, ήδη από την πρώιμη ηλικία. Επιπλέον, παρέχουν ένα μοναδικό υπόβαθρο για την κατανόηση των βαθύτερων συναισθημάτων και των θεμελιωδών αρχών της ζωής.

Οκτώ λόγοι για τους οποίους τα παραμύθια κρίνονται ωφέλιμα για τα παιδιά:

Εμπλουτίζουν την φαντασία

Στα παραμύθια, τα πάντα είναι δυνατά και τα παιδιά παρακινούνται να σκέφτονται πέρα ​​από τα όρια. Το να μαθαίνουν για μακρινά μέρη και διαφορετικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν δημιουργικούς τρόπους επίλυσης των δικών τους προβλημάτων.

Οξύνουν την ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων

Συχνά έχουν μια ηθική διδασκαλία. Τα παιδιά μπορούν, έτσι, να μάθουν ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες και συγκεκριμένα πως οι καλές πράξεις συνήθως οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα, ενώ οι κακές πράξεις συνήθως οδηγούν σε δυσάρεστες συνέπειες.

Κάνουν την ανάγνωση διασκεδαστική

Η διασκέδαση κατά την ανάγνωση και η απόλαυση ενός βιβλίου είναι ένα από τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη μιας διαρκούς αγάπης για την ανάγνωση.

Καλλιεργούν το αίσθημα της ελπίδας

Οι χαρακτήρες των παραμυθιών είναι συχνά έντονα καλοί ή κακοί, χωρίς την πολυπλοκότητα της πραγματικής ζωής. Αυτό δίνει στα παιδιά ένα αίσθημα ασφάλειας και ελπίδας ότι το καλό μπορεί να επικρατήσει ενάντια στο κακό.

Βοηθούν να ξεπερνούν τους φόβους τους

Προσεγγίζουν με κατανοητό τρόπο τα άγχη και τις ανησυχίες των παιδιών, χωρίς να υποτιμούν τη σημασία τους όπως μερικές φορές κάνουν οι ενήλικες. Μέσω των παραμυθιών, τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με υπαρξιακά διλήμματα αλλά και φόβους τους, βοηθώντας τα να τους ξεπεράσουν.

Βελτιώνουν την ψυχο-συναισθηματική τους ανάπτυξη

Βοηθούν να κατανοήσουν καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, ενισχύοντας έτσι την ενσυναίσθησή τους. Μια αποτελεσματική τεχνική για να διδάξουμε στα παιδιά μας τα συναισθήματα είναι να τα εντοπίζουμε στους χαρακτήρες κατά την ανάγνωση παραμυθιών. Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα παιδιά εμπλουτίζουν το συναισθηματικό τους λεξιλόγιο και αναπτύσσουν ενσυναίσθηση.

Ενισχύουν την πολιτισμική παιδεία

Τα παραμύθια μεταφέρονται συχνά από γενιά σε γενιά και από διαφορετικούς πολιτισμούς με μικρές παραλλαγές. Η ανάγνωση διαφορετικών εκδοχών του ίδιου παραμυθιού βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν άλλους πολιτισμούς και έθιμα.

Δυναμώνουν την σχέση με τους γονείς

Η στιγμή της ανάγνωσης βιβλίων στα παιδιά μας είναι πολύτιμος χρόνος, καθώς απολαμβάνουμε τις αγκαλιές τους και τα χάδια τους. Αυτή η δραστηριότητα δεν αποτελεί μόνο μια ευκαιρία για διασκέδαση, αλλά ενισχύει επίσης τον δεσμό μας μαζί τους και δημιουργεί αξέχαστες στιγμές που θα θυμόμαστε με νοσταλγία όταν είναι στην εφηβεία και θα σκεφτόμαστε τρόπους να ξεκλέψουμε μερικές αγκαλιές.

Πάρτε, λοιπόν, τα παιδιά στην αγκαλιά σας και ξεκινήστε να τους διαβάζετε παραμύθια. Ύστερα συζητήστε μαζί τους, ανακαλύψτε κρυμμένες πτυχές της προσωπικότητάς τους και βάλτε τα θεμέλια για μια αληθινή σχέση.

Πηγές: torontopubliclibrary.ca , learningthroughliterature.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved