Έξι χαρακτηριστικά των βιβλίων που αγαπούν τα νήπια

Τα οφέλη των παιδικών βιβλίων και πώς να κάνετε την ανάγνωση διασκέδαση.

Έξι χαρακτηριστικά των βιβλίων που αγαπούν τα νήπια

Νήπιο διαβάζει βιβλίο στην αγκαλιά της μαμάς του.

Bigstock

Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας απολαμβάνουν το διάβασμα και μάλιστα τα αγαπημένα τους παραμύθια θέλουν να τα διαβάζουν ξανά και ξανά.

Τα αγαπημένα αυτά βιβλία αποτελούν κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας του παιδιού και η επαναλαμβανόμενη ανάγνωσή τους προσφέρει ασφάλεια, ακόμα και εάν το παιδί έχει ακούσει τηνκάθε ιστορία άλλες 6 και 7 φορές. Για παράδειγμα, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι εάν κατά λάθος περάσετε μία σελίδα, το παιδί θα το παρατηρήσει και θα διαμαρτυρηθεί για αυτό.

Adorable Toddler Little Girl Reading Book At Home. Happiness Child Reading Book For Preschool Enjoy

Νήπιο κορίτσι διαβάζει βιβλίο πάνω στο τραπέζι.

Bigstock

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συμβουλεύει τους γονείς να διαβάζουν δυνατά στο παιδί από τη στιγμή της γέννησής τους. Όταν η ανάγνωση παιδικών βιβλίων γίενται κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας, το παιδί συνδέει τα βιβλία με τη διασκέδαση και τα οφέλη που αποκομίζει είναι πολλά.

Παρακάτω άλλα οφέλη από την ανάγνωση.

Περνάτε χρόνο μαζί. Τι καλύτερο για το μικρό σας από το να είστε ξαπλωμένοι αγκαλιά και να διαβάζετε παρέα; Είναι ευκαιρία να περάσετε εποικοδομητικό χρόνο μαζί και το παιδί θα μπορεί να χαλαρώσει.

Το παιδί εξασκεί τις κινητικές του δεξιότητες. Το παιδί μπορεί να ξεφυλλίσει μόνο του το βιβλίο, να παρατηρήσει τις εικόνες και ακόμα και αυτές οι λίγες κινήσεις που θα κάνει το βοηθούν να εξασκήσει τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες.

Η ανάγνωση βοηθά στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού. Το παιδί ακούει λέξεις, προτάσεις, εκφράσεις, χρωματισμούς φωνής.

Ποια είναι τα κατάλληλα βιβλία για παιδιά νηπιακής ηλικίας;

Τα καλύτερα βιβλία είναι αυτά που απασχολούν τις αισθήσεις των παιδιών. Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση για βιβλία:

  • Με έντονα και πολλά χρώματα
  • Με σκληρές σελίδες για να μπορούν να τις γυρίζουν πιο εύκολα
  • Με ήχους και φωτάκια
  • Με απλές και προβλέψιμες ιστορίες
  • Με ρυθμικά τραγούδια
  • με διαφορετικές υφές

Μαμά διαβάζει παραμύθι στην κόρη της ξαπλωμένη στο κρεβάτι.

Bigstock

Πώς να κάνετε την ανάγνωση βιβλίων μία ακόμα πιο διασκεδαστική δραστηριότητα

Κάντε ερωτήσεις. Εάν για παράδειγμα διαβάζετε ένα βιβλίο με ζώα, ζητήστε από το παιδί να σας δείξει το ζώο στο βιβλίο και κάντε τον αντίστοιχο ήχο. Κάνοντας ερωτήσεις ενισχύετε ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη του λεξιλογίου του παιδιού.

Επικεντρωθείτε σε ένα διαφορετικό σημείο κάθε φορά. Για παράδειγμα, την πρώτη φορά μπορεί να εστιάσετε περισσότερο σε κάποιες λέξεις και τη δεύτερη φορά σε κάποιες άλλες.

Επιδιώξτε την παραστατικότητα. Αλλάξτε τη φωνή σας, κάντε κινήσεις. Όσο πιο διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα κάνετε την αφήγηση, τόσο περισσότερο θα διασκεδάσει και το παιδί σας.

Αφήστε το παιδί σας να ηγηθεί. Αφήστε το παιδί να πιάσει το βιβλίο και να μείνει στην κάθε σελίδα όσο θέλει.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved