Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Γιατί το νερό είναι απαραίτητο για τα παιδιά;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού ας δούμε γιατί το νερό είναι απαραίτητο για τα παιδιά.

Ευσταθία Παπαδά
Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Γιατί το νερό είναι απαραίτητο για τα παιδιά;

Το νερό. επιτελεί πλήθος λειτουργιών στον οργανισμό μικρών και μεγάλων, καθώς αποτελεί συστατικό των κυττάρων και του αίματος, παρέχει προστασία και μόνωση των εσωτερικών οργάνων, ενώ διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος. Πέρα από αυτές τις λειτουργίες, το νερό είναι πολύ σημαντικό για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.

Έτσι λοιπόν η καλή ενυδάτωση των παιδιών εξαρτάται από την προσλαμβανόμενη και την αποβαλλόμενη ποσότητα υγρών από τον οργανισμό. Οι κυριότερες πηγές ενυδάτωσης για τα παιδιά είναι:

  • Το νερό (κύρια πηγή)
  • Το γάλα
  • Οι χυμοί
  • Τα αφεψήματα
  • Οι σούπες
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά

Από την άλλη πλευρά, τα ούρα, τα κόπρανα, η αναπνοή, τα δάκρυα και ο ιδρώτας αποτελούν τρόπους με τους οποίους ο οργανισμός αποβάλλει νερό. Όταν λοιπόν ένα παιδί προσλαμβάνει λιγότερη ποσότητα υγρών από αυτήν που αποβάλλει, τότε κινδυνεύει από αφυδάτωση.

Πόσο επικίνδυνη είναι η αφυδάτωση;

Η αφυδάτωση μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνη ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της ζέστης και της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας των παιδιών μέσω της εντονότερης εφίδρωσης.

Η δίψα είναι σημάδι ότι τα παιδιά έχουν ήδη αφυδατωθεί, όμως τα παιδιά στις μικρές ηλικίες πιθανόν να μην μπορούν να την αναγνωρίσουν και μπορεί να αγνοούν το αίσθημα της δίψας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της αφυδάτωσης, όπως η ξηροστομία, η μικρή ή καθόλου παραγωγή δακρύων, η ξηροδερμία, η κόπωση, η ζαλάδα, η παραγωγή λίγων και σκούρων ούρων.

Για να προλάβετε την αφυδάτωση είναι απαραίτητο να δίνετε υγρά στα παιδιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμα και αν δεν εκφράζουν το αίσθημα της δίψας.

Πόσα υγρά χρειάζονται τα παιδιά;

nero kai paidia

Φροντίστε λοιπόν για την καλή ενυδάτωση των παιδιών και μην ξεχνάτε να έχουν πάντα στην τσάντα τους ένα μπουκαλάκι νερό!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved