Πώς θα διατηρήσουμε την υγεία της επιδερμίδας μας μέσω της διατροφής;

Ένα υγιές νεανικό δέρμα αποτελεί επιθυμία των περισσότερων από εμάς γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην ποικιλία προϊόντων και μεθόδων διατήρησης της υγείας της επιδερμίδας που προωθούνται.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα διατηρήσουμε την υγεία της επιδερμίδας μας μέσω της διατροφής;

Αυτό που ωστόσο ξεχνούμε οι περισσότεροι είναι ότι η υγεία της επιδερμίδας ξεκινά από μέσα προς τα έξω. Τί σημαίνει αυτό;

Πέρα από το σημαντικό ρόλο των γονιδίων στην υγεία της επιδερμίδας, ο τρόπος ζωής και διατροφής αποτελεί σημαντικό παράγοντα που μπορεί να συμβάλει στη γήρανση της επιδερμίδας αν δεν μας παρέχει τα απαραίτητα συστατικά.

Αν και δεν υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγονται εντελώς αλλά ούτε και τροφές που θα παρέχουν άμεσα λάμψη στην επιδερμίδα μας, ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για το δέρμα μας όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, η πυριδοξίνη, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Ας δούμε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για την υγεία της επιδερμίδας:

Το «κλειδί» είναι η ποικιλία

Το βασικό συστατικό της διατροφής μας θα πρέπει να είναι η ποικιλία καθώς δεν υπάρχουν μεμονωμένα τρόφιμα που μας παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η επιδερμίδα μας. Η Μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά είναι ίσως ένα από τα πιο κατάλληλα διατροφικά σχήματα που θα βοηθήσουν την επιδερμίδα μας. Καθώς είναι πλούσια σε προϊόντα φυτικής προέλευσης και φτωχότερη σε ζωικά προϊόντα παρέχει πλήθος βιταμινών και ανόργανων στοιχείων που θωρακίζουν την επιδερμίδα και αποτρέπουν τις βλάβες. Δεν ξεχνάμε βέβαια το στόχο των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά προκειμένου να απολαμβάνουμε στο μέγιστο βαθμό τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής.

Δεν ξεχνάμε το νερό

Για την υγεία της επιδερμίδας είναι απαραίτητη και η καλή ενυδάτωση εκτός από την ισορροπημένη διατροφή. Κατά τους χειμερινούς μήνες 6-8 ποτήρια υγρών και τους θερινούς μήνες 8-10 ποτήρια υγρών φαίνεται να αποτελούν μία επαρκή ποσότητα. Οι ακριβείς ανάγκες σε υγρά καθορίζονται ωστόσο με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και τη φυσική δραστηριότητα που ακολουθεί. Το νερό, το γάλα χαμηλών λιπαρών, τα αφεψήματα, οι σούπες συγκαταλέγονται στα υγρά που καταναλώνουμε. Οι χυμοί φρούτων μπορούν να συνυπολογιστούν στα υγρά, γνωρίζοντας ωστόσο ότι αποτελούν πηγή ελεύθερων σακχάρων και επομένως πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωση στα 150ml ημερησίως.

nero

Απολαμβάνουμε το αλκοόλ με σύνεση

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ γνωρίζουμε ότι μπορεί να προκαλέσει ηπατικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, όμως μπορεί να οδηγήσει και σε αφυδάτωση γεγονός που επηρεάζει και την ελαστικότητα του δέρματος. Σε περίπτωση που μας αρέσει το αλκοόλ ακολουθούμε τις κατευθυντήριες οδηγίες και δεν ξεπερνάμε τη μία μερίδα αλκοόλ ημερησίως οι γυναίκες και τις δύο μερίδες ημερησίως οι άνδρες. Επιπλέον, καλό είναι για κάθε μερίδα αλκοόλ που καταναλώνουμε να υπολογίζουμε και ένα ποτήρι νερό περισσότερο για να προλαμβάνουμε την αφυδάτωση.

Πρέπει να αποφεύγουμε τη σοκολάτα;

Τα καλά νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συνδέουν την κατανάλωση της σοκολάτας με την εμφάνιση της ακμής όπως πιστεύαμε για πολλά χρόνια. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα προσφέρει αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος. Ωστόσο, επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη, θα πρέπει να την καταναλώνουμε με μέτρο.

sokolata

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα;

Τα τελευταία χρόνια η φαρμακευτική βιομηχανία προωθεί πολλά συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της επιδερμίδας. Η διατροφή και η καλή ενυδάτωση ωστόσο παραμένουν ο καταλληλότερος τρόπος για να διασφαλίσουμε τη θωράκισή της. Εάν λοιπόν ακολουθούμε μία ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, δεν υπάρχει ανάγκη για λήψη συμπληρωμάτων. Σε περίπτωση που ανησυχούμε ότι δε λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή μας, ο διαιτολόγος μπορεί να αξιολογήσει τη διατροφική μας κατάσταση και να την ενισχύσει κατάλληλα.

Τέλος, εκτός από τη διατροφή δεν ξεχνάμε ότι οι επαρκείς ώρες ύπνου, η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα μας και η αποχή από το κάπνισμα θα συμβάλλουν στην προστασία της επιδερμίδας μας.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Πηγή: https://www.bda.uk.com/resource/skin-health.html

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved