Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της υπογονιμότητας;

Η υπογονιμότητα αποτελεί μία κατάσταση που αντιμετωπίζει σημαντικό ποσοστό των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ευσταθία Παπαδά
Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της υπογονιμότητας;

Μεταξύ άλλων παραγόντων, η διατροφή έχει πολλές φορές τοποθετηθεί στο μικροσκόπιο των επιστημόνων για το κατά πόσο μπορεί να βλάψει ή να βελτιώσει τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

Είναι πιθανό να έχετε ήδη διαβάσει για πολλούς παράγοντες στη διατροφή σχετικά με αυτό το θέμα, ωστόσο πολλά ερευνητικά δεδομένα είναι ακόμα συγκεχυμένα. Οι παράγοντες που μέχρι στιγμής φαίνεται ότι συνδέονται με θετικά αποτελέσματα στη γονιμότητα των γυναικών είναι:

  • Το φυλλικό οξύ, που βρίσκεται κυρίως σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια
  • Η βιταμίνη Β12, που βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα
  • Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως σε ψάρια και θαλασσινά
  • Υγιεινά διατροφικά πρότυπα, όπως η Μεσογειακή διατροφή

Αντιθέτως, τα trans λιπαρά και η διατροφή που είναι υψηλή σε κόκκινο κι επεξεργασμένο κρέας, γλυκά και αναψυκτικά φαίνεται να έχουν αρνητική επίδραση.

Σε ό,τι αφορά μελέτες σε άνδρες φαίνεται ότι υγιεινά διατροφικά πρότυπα, όπως αυτά που περιγράφονται παραπάνω, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος.

Από την άλλη πλευρά, η διατροφή που είναι πλούσια σε trans και κορεσμένα λιπαρά φαίνεται να έχει την αντίθετη επίδραση.

diatrofi ypogonimotita2

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, τα παρακάτω βήματα μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για την επίτευξη μίας ομαλής κύησης.

  • Διατηρείτε ένα υγιές και σταθερό βάρος. Η παχυσαρκία φαίνεται να μειώνει τη γονιμότητα των γυναικών και να αυξάνει τις πιθανότητες για την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη της κύησης. Επιπλέον, το πολύ χαμηλό βάρος μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη γυναικεία γονιμότητα και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το βάρος να βρίσκεται στο φυσιολογικό εύρος.
  • Ακολουθήστε το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Αυτό σημαίνει αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, ψαριών και πουλερικών και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκών πλούσιων σε ζάχαρη και λίπος. Η βασική πηγή λίπους στη διατροφή θα πρέπει να είναι το ελαιόλαδο.
  • Με τη βοήθεια του γυναικολόγου σας μπορείτε να ελέγξετε για πιθανές διατροφικές ανεπάρκειες μέσω εξετάσεων αίματος προκειμένου να εξεταστεί η αναγκαιότητα για κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved