Πέντε συνήθειες που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και απαιτεί θέληση και αφοσίωση στο στόχο.

Ευσταθία Παπαδά
Πέντε συνήθειες που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Αν ωστόσο η συμμόρφωση με ένα αυστηρό διατροφικό πλάνο δε σας ταιριάζει, υπάρχουν κάποιες απλές συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους χωρίς πολύ κόπο.

Βάλτε την πρωτεΐνη στο πρωινό σας

Αν παραλείπετε το πρωινό ή αν σας αρέσει το πρωινό σας να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και απλά σάκχαρα, ήρθε η ώρα να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια εντάσσοντας περισσότερη πρωτεΐνη στο πρωινό σας. Μπορείτε να επιλέξετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως γιαούρτι, γάλα, τυρί και αυγά. Πολυάριθμες μελέτες καταδεικνύουν πως η πρωτεΐνη ενισχύει τον κορεσμό, διατηρεί τη μυϊκή μας μάζα και αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειά μας.

Διατηρείτε ένα σταθερό διατροφικό πλάνο

Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα γεύματά σας σε σταθερές ώρες καθημερινά, καθώς η τακτική αυτή φαίνεται να βοηθά στην απώλεια βάρους. Προτιμήστε 3 κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο) και δύο ενδιάμεσα snacks (δεκατιανό, απογευματινό) σε σταθερές περίπου ώρες, ενώ φροντίστε να έχετε καταναλώσει το τελευταίο γεύμα της ημέρας περίπου 2 ώρες πριν τον ύπνο.

Πίνετε περισσότερο νερό

Πολλές φορές ο οργανισμός μας συγχέει το αίσθημα της δίψας με την πείνα και την κόπωση. Αν νιώθετε άμεσα την ανάγκη να φάτε ένα snack, πιείτε πρώτα νερό. Αν η πείνα επιμένει τότε μπορείτε να καταναλώσετε φαγητό. Επιπλέον φαίνεται πως η καλή ενυδάτωση πριν το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη κατανάλωση και απώλεια βάρους. Έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό στην τσάντα σας και θυμηθείτε να πίνετε νερό κάθε ώρα.

Περπατήστε 30 λεπτά καθημερινά

Ακόμα κι αν δεν είστε φίλος της άσκησης το καθημερινό 30λεπτο περπάτημα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σας και την απώλεια βάρους. Κρατήστε ένα σχετικά γρήγορο ρυθμό φορώντας άνετα παπούτσια για να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Επιπλεόν, θυμηθείτε ότι μπορείτε τα ενσωματώσετε το περπάτημα σε μικρότερα διαστήματα των τριών 10λεπτων ή δύο 15λεπτων μέσα στην ημέρα.

Προσθέστε φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Όπως και η πρωτεΐνη, οι φυτικές ίνες ενισχύουν τον κορεσμό και συστήνεται για τους άνδρες η καθημερινή πρόσληψη 35 γραμμαρίων φυτικών ινών, ενώ για τις γυναίκες η ποσότητα αυτή ανέρχεται στα 25 γραμμάρια. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι απαραίτητη η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, καθώς επίσης και η συχνή κατανάλωση οσπρίων και ξηρών καρπών. Επιπλέον, ένας ακόμη τρόπος να αυξήσουμε σημαντικά την πρόσληψη φυτικών ινών είναι η προσθήκη σπόρων, όπως η chia και ο λιναρόσπορος στο γιαούρτι, τις σαλάτες και τα smoothies μας, καθώς αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών.

Αν λοιπόν σας είναι δύσκολο να συμμορφωθείτε με ένα αυστηρό διατροφικό πλάνο, μπορείτε να ξεκινήσετε υιοθετώντας τις παραπάνω συνήθειες που θα σας βοηθήσουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved