Ασφάλεια τροφίμων στην εγκυμοσύνη το καλοκαίρι

Ο τρόπος παρασκευής και αποθήκευσης των τροφίμων είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για να αποφεύγονται οι αλλοιώσεις που μπορεί να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις.

Ασφάλεια τροφίμων στην εγκυμοσύνη το καλοκαίρι

Η ασφάλεια τροφίμων αποτελεί ωστόσο ένα ακόμα σημαντικότερο ζητούμενο όταν πρόκειται για μία γυναίκα στην εγκυμοσύνη και ιδίως την εποχή του καλοκαιριού που τα τρόφιμα είναι πιο ευαλλοίωτα.

Για να είστε σίγουρη ότι τα τρόφιμα που καταναλώνετε είναι ασφαλή και το καλοκαίρι θα πρέπει να θυμάστε πάντα τα τέσσερα παρακάτω βασικά σημεία.

1) Καθάρισμα

  • Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό και στεγνώνετε καλά με καθαρή πετσέτα πριν ετοιμάσετε το φαγητό και αφού έχει επεξεργαστεί ωμές τροφές, έχετε πάει στην τουαλέτα ή έχετε πιάσει κάποιο κατοικίδιο.
  • Καθαρίζετε καλά τις επιφάνειες και τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα και να είστε ιδιαιτέρως σχολαστικοί όταν πρόκειται για επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας.
  • Πλένεται τα φρούτα και τα λαχανικά με αρκετό τρεχούμενο νερό.

2) Επιμόλυνση

  • Έχετε ξεχωριστές επιφάνειες κοπής και μαχαίρια για τα ωμά και τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Έτσι θα αποφύγετε τη μεταφορά μικροβίων από το ένα τρόφιμο στο άλλο.
  • Αποθηκεύετε ξεχωριστά τα ωμά τρόφιμα και τα τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, γιατί ενώ τα μικρόβια του κρέατος θα εξουδετερωθούν με το μαγείρεμα, ωστόσο αυτό δε θα συμβεί αν μεταφερθούν σε λαχανικά ή ψωμί.
  • Μην πλένετε το ωμό κοτόπουλο γιατί τα βλαβερά βακτήρια μπορεί να μεταφερθούν στις επιφάνειες της κουζίνας κατά το πλύσιμο.
diatrofi stin egkimosini 2

3) Μαγείρεμα

  • Όταν μαγειρεύετε, σιγουρευτείτε ότι το κρέας έχει μαγειρευτεί καλά όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης το κρέας με ροζ χρώμα θα πρέπει να αποφεύγεται. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να διαπιστώσετε ότι οι χυμοί από το κρέας είναι διαυγείς.
  • Όταν ξαναζεσταίνετε το φαγητό θα πρέπει να είστε και πάλι σίγουροι ότι αυτό έχει ζεσταθεί τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Μην ξαναζεσταίνετε το φαγητό για παραπάνω από μία φορά.

4) Ψύξη

  • Χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο ψυγείου ελέγχετε ότι η θερμοκρασία του είναι μεταξύ των 0 και 5 βαθμών Κελσίου.
  • Αν περισσεύει φαγητό που ξέρετε ότι δε θα καταναλώσετε μέσα στη μέρα, αφήστε το να κρυώσει για 1 ώρα και στη συνέχεια τοποθετήστε το στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Το μαγειρεμένο φαγητό που αποθηκεύεται μέσα στο ψυγείο θα πρέπει να καταναλώνεται σε 2 μέρες.
  • Μην ξαναπαγώνετε ωμά τρόφιμα ή έτοιμα φαγητά που τα έχετε ξεπαγώσει. Τα ωμά τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει διατηρούνται στο ψυγείο 2 μέρες το περισσότερο πριν το μαγείρεμα. Τα μαγειρεμένα φαγητά πρέπει να ζεσταθούν και να καταναλωθούν άμεσα.

Προσέχοντας λοιπόν τα παραπάνω βασικά σημεία θα μπορέσετε να αποφύγετε τροφικές δηλητηριάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δική σας υγεία κι εκείνη του εμβρύου.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved