Πώς θα βοηθήσω το μωρό μου να αποδεχτεί νέες στερεές τροφές;

Αν το μωρό σας έχει ξεκινήσει να τρώει στερεές τροφές, είναι σημαντικό να δοκιμάσει σταδιακά όσο μεγαλύτερη ποικιλία γίνεται.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα βοηθήσω το μωρό μου να αποδεχτεί νέες στερεές τροφές;

Η αποδοχή των υγιεινών τροφίμων από μικρή ηλικία είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε μεγαλύτερη ηλικία. Έτσι λοιπόν, ακόμα κι αν τώρα συναντάτε αντίσταση από το μωρό σας, η επιμονή και υπομονή σας σίγουρα θα σας αποζημιώσουν στο μέλλον.

Ας δούμε μερικά βήματα που θα σας βοηθήσουν:

Προσφέρετε ποικιλία τροφών

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, η επιλογή των τροφών αρέσει στα μωρά και χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στις νέες γεύσεις και υφές. Σταδιακά εντάσσετε νέες τροφές κι επαναλάβετε όσες δεν έχουν αποδεχτεί μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αφιερώστε χρόνο

Ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της ένταξης στερεών τροφών είναι σημαντικό να εξασφαλίζετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας. Η πίεση και η βιασύνη δε θα σας βοηθήσουν, γι’ αυτό ακολουθήστε το ρυθμό του μωρού σας.

Ενθαρρύνετε το μωρό να πιάσει τις τροφές με τα χέρια του

Μπορείτε να εφαρμόσετε την τακτική αυτή κόβοντας τις τροφές σε μικρά κομμάτια που το μωρό μπορεί να πιάσει με τα χέρια του. Έτσι το βοηθάτε να εξοικειώνεται με τις διαφορετικές υφές και κάνετε τη διαδικασία πιο διασκεδαστική.

Δείξτε τους πώς τρώτε εσείς

Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, στις μικρές ηλικίες οι γονείς αποτελούν πρότυπο προς μίμηση για τα παιδιά. Τρώτε κι εσείς από το φαγητό που τους προσφέρετε κι επιδιώκετε να τρώτε όσο το δυνατόν συχνότερα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στο τραπέζι.

Αποφύγετε την προσθήκη άλατος και ζάχαρης στο φαγητό του μωρού

Με αυτόν τον τρόπο το μωρό σας δε συνηθίζει στη γλυκιά και αλμυρή γεύση κι έτσι δεν θα την αποζητά ολοένα και περισσότερο όσο μεγαλώνει.

Προτιμήστε το σπιτικό φαγητό

Παρόλο που τα έτοιμα γεύματα είναι εύκολη και γρήγορη λύση έχουν σημαντικά μειονεκτήματα όπως η προσθήκη άλατος και ζάχαρης, οι μεγάλες μερίδες και η απουσία διαφορετικών υφών. Τέλος, μην ξεχνάτε πως το κόστος τους είναι σημαντικό σε σχέση με το σπιτικό φαγητό.

Μην πιέζετε το μωρό να τελειώσει το φαγητό

Το μωρό σας γνωρίζει πότε έχει χορτάσει και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να το πιέζετε να τελειώσει τη μερίδα που έχετε υπολογίσει. Είναι καλύτερο να τρώει μικρότερα και συχνότερα γεύματα. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, η διαδικασία ένταξης στερεών τροφών θα γίνει πιο εύκολη για εσάς και το μωρό σας θέτοντας τις βάσεις για την υγιεινή διατροφή σε μεγαλύτερη ηλικία.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Ποιες στερεές τροφές πρέπει να αποφεύγονται κατά τον πρώτο χρόνο του μωρού;
Πώς να δώσετε τις πρώτες στερεές τροφές στο μωρό

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved