Πέντε συμβουλές διατροφής για το πασχαλινό τραπέζι

Βρισκόμαστε μία εβδομάδα μακριά από το Πάσχα και το γιορτινό τραπέζι με τα πλούσια εδέσματά του.

Ευσταθία Παπαδά
Πέντε συμβουλές διατροφής για το πασχαλινό τραπέζι

Η μετάβαση ωστόσο από τη νηστεία της Σαρακοστής στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων απαιτεί προσοχή έτσι ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστες συνέπειες στο γαστρεντερικό σύστημα και όχι μόνο.

Δείτε παρακάτω πέντε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το Πασχαλινό τραπέζι με ασφάλεια.

Ξεκινήστε ήπια τη μετάβαση από το βράδυ της Ανάστασης με τη μαγειρίτσα

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα αποτελεί έναν ήπιο τρόπο μετάβασης στην κατανάλωση κρέατος. Ωστόσο, καλύτερα είναι να καταναλώσετε μόνο τη μαγειρίτσα με λίγο ψωμί και το παραδοσιακό αυγό και να αποφύγετε το συνδυασμό με διαφορετικά εδέσματα που μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας στη μαγειρίτσα για να την κάνετε πιο ελαφριά.

Μην παραλείψετε το πρωινό σας την Κυριακή του Πάσχα

Πολλοί από εμάς πέφτουμε στην παγίδα να μην καταναλώσουμε πρωινό με τη σκέψη ότι το μεσημεριανό θα είναι πιο πλούσιο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα μας κάνει να πεινάμε περισσότερο και να καταναλώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού στο πασχαλινό τραπέζι. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα διαφορετικό πρωινό με 1 φέτα τσουρέκι ή 2 πασχαλινά κουλουράκια μαζί με το αγαπημένο μας ρόφημα.

pasxalino trapezi1

Ξεκινήστε το κυρίως γεύμα σας με σαλάτα

Φροντίστε το πασχαλινό τραπέζι να περιλαμβάνει διάφορες σαλάτες με ωμά, βραστά ή ψητά λαχανικά για να έχετε ποικιλία επιλογών. Τα λαχανικά θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του κορεσμού και θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε καλύτερα τη διατροφική πρόσληψη στο πασχαλινό τραπέζι.

Γεμίστε το πιάτο σας μία φορά

Προσπαθήστε να επιλέξετε τα αγαπημένα σας εδέσματα και να γεμίσετε το πιάτο σας μόνο μία φορά, καθώς αυτό θα σας κάνει να αποφύγετε το φούσκωμα και τη δυσπεψία. Τηρήστε και πάλι τη μέθοδο του πιάτου γεμίζοντας το μισό σας πιάτο με λαχανικά, το ένα τέταρτο με κρέας και το υπόλοιπο ένα τέταρτο με υδατάνθρακες, όπως πατάτες και ρύζι. Επιπλέον, αν εμφανίζετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος και αποφύγετε τα εντόσθια, το κοκορέτσι και το συκώτι.

Επιλέξτε κάποιο ελαφρύ γλυκό και αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ

Το γλυκό είναι απαραίτητο στοιχείο ενός εορταστικού γεύματος, αλλά μπορείτε να επιλέξετε μία ελαφριά εκδοχή του επιδορπίου σας. Τα φρέσκα φρούτα, το γιαούρτι με μέλι ή γλυκό του κουταλιού, το σπιτικό frozen yogurt αλλά και μία ελαφριά μους μπορούν να απoτελέσουν καλές επιλογές για να κλείσετε το γεύμα σας. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εντείνει την ενόχληση μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μην υπερβείτε την κατανάλωση 1-2 μερίδων αλκοόλ αν πρόκειται να καταναλώσετε κάποιο αλκοολούχο ποτό.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι ένας ελαφρύς περίπατος μετά το γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει στην πέψη, ενώ θα πρέπει να αποφύγετε να ξαπλώσετε για 1-2 ώρες μετά το φαγητό αν εμφανίζετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Καλό Πάσχα!

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved