Δέκα ιδέες για νηστίσιμα και υγιεινά snacks

Υγιεινές εναλλακτικές για τα ενδιάμεσα snacks της ημέρας.

Ευσταθία Παπαδά
Δέκα ιδέες για νηστίσιμα και υγιεινά snacks

Διανύουμε ήδη την τρίτη εβδομάδα της Σαρακοστής και όσοι νηστεύετε είναι πιθανό να ψάχνετε εναλλακτικές επιλογές στη διατροφή σας εφόσον το κρέας, το ψάρι, το αυγό και τα γαλακτοκομικά απουσιάζουν. Μην ξεχνάτε ότι η νηστεία μπορεί να αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία έτσι ώστε να δοκιμάσετε νέες γεύσεις και συνδυασμούς που μπορείτε να υιοθετείσετε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αν λοιπόν έχετε βαρεθεί και ψάχνετε υγιεινές εναλλακτικές για τα ενδιάμεσα snacks της ημέρας δείτε παρακάτω μερικές ιδέες!

Ψωμί ολικής άλεσης με μέλι και ταχίνι

Το σνακ αυτό συνδυάζει τις φυτικές ίνες από το ψωμί, τα καλά λιπαρά από το ταχίνι και τα αντιοξειδωτικά συστατικά από το μέλι.

Αραβική πίτα ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και κομμάτια φρούτων

Αποτελεί ένα σνακ που μπορείτε να μεταφέρετε εύκολα μαζί σας, ενώ συνδυάζει τη γλυκιά με την αλμυρή γεύση. Περιέχει υδατάνθρακες και φυτικές ίνες από την αραβική πίτα και τα φρούτα, αλλά και καλά λιπαρά και πρωτεΐνη από το φυστικοβούτυρο.

spitikes bares

Σπιτικές μπάρες δημητριακών

Οι σπιτικές μπάρες δημητριακών αποτελούν επίσης ένα εύκολο στη μεταφορά σνακ, ενώ μπορείτε να κάνετε πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς για να μη βαρεθείτε την ίδια συνταγή. Χρησιμοποιήστε ως βάση τη βρώμη και ως γλυκαντικό μέσο το μέλι, κι επιλέξτε διαφορετικές λιπαρές ύλες όπως ταχίνι, φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, και διάφορους ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη. Μερικές σταγόνες κουβερτούρας αποτελούν πάντα την ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της σοκολάτας.

Μπισκότα βρώμης

Τα σπιτικά μπισκότα είναι σαφώς καλύτερη εναλλακτική των μπισκότων του εμπορίου, αφού μπορείτε να επιλέξετε εσείς τα υλικά της αρεσκείας σας χωρίς τα ανεπιθύμητα συντηρητικά και τη μεγάλη ποσότητα της ζάχαρης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως βάση τη βρώμη και το ταχίνι ή άλλο βούτυρο καρπών και να αρωματίσετε με κανέλα και πορτοκάλι, να προσθέτε κακάο, ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο σας αρέσει. Είναι ωστόσο σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμα και αν ένα σνακ είναι σπιτικό χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση!

Φυτικό γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς

Αν είστε λάτρεις των προϊόντων του γάλακτος όπως το γιαούρτι, αλλά την περίοδο της Σαρακοστής απέχετε από τα γαλακτοκομικά, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο φυτικό γιαούρτι όπως το γιαούρτι σόγιας ή αμυγδάλου συνδυάζοντάς το με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Μην ξεχνάτε να διαβάζετε τη διατροφική ετικέτα του προϊόντος που θα επιλέξετε καθώς πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν ζάχαρη.

Παστέλι

Το παστέλι αποτελεί μία εύκολη και γρήγορη λύση έτοιμου νηστίσιμου σνακ συνδυάζοντας τα καλά λιπαρά από το σουσάμι και τα αντιοξειδωτικά συστατικά του μελιού.

Φρούτα με ξηρούς καρπούς

Επιλέγοντας αγαπημένα φρούτα με ξηρούς καρπούς απολαμβάνετε ένα απλό αλλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά σνακ με φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε τα φρούτα με το φλοιό όταν είναι εφικτό για να προσλαμβάνετε περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά.

frouta

Στικς λαχανικών με χούμους

Αν προτιμάτε ένα αλμυρό σνακ μπορείτε να ετοιμάσετε σπιτικό χούμους και να κόψετε στικς από τα αγαπημένα σας λαχανικά όπως αγγούρι, καρότο και σελινόριζα.

Ποπ κορν

Αποφύγετε τα έτοιμα ποπ κορν και προτιμήστε τη σπιτική εκδοχή τους που θα είναι πιο φρέσκια και νόστιμη. Προτιμήστε το ελαιόλαδο ως λιπαρή ύλη αντί για βούτυρο, προσθέστε διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά για να δώσετε διαφορετική γεύση στα ποπ κορν σας και ιδανικά αποφύγετε εντελώς την προσθήκη άλατος.

Σπιτική χορτόπιτα

Η σπιτική χορτόπιτα μπορεί να αποτελέσει τόσο ένα κυρίως γεύμα συνοδευόμενο από κάποια σαλάτα, αλλά και ενδιάμεσο σνακ αν καταναλωθεί στην ενδεδειγμένη ποσότητα για το κάθε άτομο. Εκτός από την παραδοσιακή σπανακόπιτα μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλες εναλλακτικές προσθέτοντας διάφορα λαχανικά όπως μανιτάρια, κολοκύθια, πιπεριές και πολλά άλλα.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved