Crumble μηλόπιτα… αλλιώς - Πώς θα τη φτιάξετε
Φτιάξτε μηλόπιτα για εσάς και την οικογένειά σας έτσι όπως δεν την έχετε φτιάξει ποτέ ξανά.
Όταν ο Οκτώβρης μπαίνει για τα καλά, τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν και ο αέρας φέρνει αυτή τη γνώριμη μυρωδιά του φθινοπώρου, είναι η ιδανική στιγμή να ανάψεις τον φούρνο και να φτιάξεις κάτι που θα γεμίσει το σπίτι ζεστασιά. Μια crumble μηλόπιτα, αλλά… αλλιώς! Μια συνταγή απλή και τόσο αφράτη που θα την αγαπήσουν όλοι – μικροί και μεγάλοι. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να μαζεύεται η οικογένεια γύρω από το τραπέζι, με ένα κομμάτι ζεστή μηλόπιτα και μια κούπα τσάι ή γάλα.
Μηλόπιτα της τεμπέλας - Η πιο γρήγορη μηλόπιτα που έχετε φτιάξει
Τι κάνει αυτή τη συνταγή ξεχωριστή; Η ζύμη είναι τραγανή αλλά και αφράτη, τα μήλα γλυκοψήνονται μέχρι να λιώσουν και η κουζίνα γεμίζει άρωμα κανέλας και βουτύρου. Και το καλύτερο; Στο βίντεο που θα δεις στο τέλος, η αρχική συνταγή έχει φρέσκα δαμάσκηνα — ένα φρούτο που δίνει μια υπέροχη γλυκόξινη νότα! Μπορείς όμως εύκολα να τα αντικαταστήσεις με ό,τι έχεις σπίτι: μήλα, αχλάδια, ροδάκινα ή ακόμα και σύκα.

Υλικά:
Για τη βάση και το crumble:
- 4 φλιτζάνια αλεύρι
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
Για τη ζύμη:
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- 3 αυγά
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 φακελάκι βανιλίνη
Για την επιφάνεια:
- Μήλα (κομμένα στη μέση ή σε λεπτές φέτες)
- Κανέλα (προαιρετικά, αλλά δίνει υπέροχο άρωμα!)
Αστέρια σφολιατο-μηλοπιτάκια: Φτιάξτε τα πριν τις γιορτές
Εκτέλεση:
- Ξεκινάμε με το crumble: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μαλακωμένο βούτυρο. Με τα χέρια τα τρίβουμε μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα.
- Αυτό είναι το crumble μείγμα όσο μόνο για την επικάλυψη της μηλόπιτας αλλά και για τη ζύμη.
- Θα βάλουμε περίπου 1,5 φλιτζάνι στην άκρη και το υπόλοιπο θα το ρίξουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα με τα αβγά.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ και τη βανιλίνη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Έπειτα ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε επίσης καλά.
- Ρίχνουμε τη ζύμη μας σε ένα ταψί (ελαφρώς βουτυρωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα).
- Από πάνω τοποθετούμε τα μήλα σε φέτες.
- Πάνω από τα μήλα σκορπίζουμε το crumble μείγμα που κρατήσαμε στην άκρη και, αν θέλουμε, λίγη κανέλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150–160°C για περίπου 1 ώρα.
Να θυμάστε: Μην ανοίγετε τον φούρνο όσο ψήνεται — όσο πιο αργά ψηθεί, τόσο πιο αφράτη και αρωματική θα γίνει!
Μόλις τη βγάλουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν τη σερβίρουμε. Το αποτέλεσμα; Ένα αφράτο, βουτυρένιο, αρωματικό γλυκό που θα γίνει το αγαπημένο σας φθινοπωρινό ritual.
Κέικ μήλου: Η ωραιότερη συνταγή που έχετε δοκιμάσει ( χωρίς μίξερ)