Η vintage συνταγή για κέικ μήλου που μυρίζει «σπίτι» – και λίγο αμερικάνικο κινηματογράφο

Bigstock

Η συνταγή για κέικ της γιαγιάς Mollie που θα κρατήσεις για πάντα. 

Βρήκα αυτή τη συνταγή της Patricia Kaowthumrong στο διαδίκτυο και ο τρόπος που περιέγραφε το πώς τη λάτρεψε και για ποιο λόγο, με έκανε να τη δοκιμάσω. Όπως και η ίδια έγραψε στο άρθρο της στο AllRecipes.com, που αποκάλυψε τη συνταγή με τίτλο «This Vintage Cake Recipe Is So Good, It’s in My Sister-In-Law's Recipe Box Twice», αυτό δεν είναι απλώς ένα ακόμα γλυκό. Είναι μια ιστορία, μια ανάμνηση, ένα κομμάτι οικογενειακής παράδοσης.

Μηλόπιτα με γκρανόλα - Η απόλυτη συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε

Η ιστορία πίσω από τη συνταγή είναι συγκινητική. Η Patricia δεν είχε γνωρίσει ποτέ τη γιαγιά του άντρα της, τη γιαγιά Mollie, αλλά μέσα από τα λόγια του συζύγου της και – φυσικά – από αυτό το κέικ μήλου με πολτό μήλου και αρώματα από κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και γλυκάνισο, κατάφερε να τη γνωρίσει... κατά κάποιο τρόπο.

«Η γιαγιά Mollie ήταν τολμηρή. Τη δεκαετία του '30 ήταν ντίλερ στο Keno στη Νεβάδα και αργότερα ταξίδευε μόνη της ανά τις ΗΠΑ με τον σκύλο της, τον Reno, στο κόκκινο και άσπρο Chevy Bel Air της. Είχε πάντα στο πίσω κάθισμα ένα αντρικό παλτό και καπέλο – για να νομίζουν οι ξένοι ότι δεν ήταν μόνη. Πόσο υπέροχη εικόνα».

Το κέικ της δεν ήταν απλώς γλυκό. Ήταν η ζεστασιά της, το δώρο της στα παιδιά και τα εγγόνια της. Μάλιστα, όπως είπε ο Gavin (ο σύζυγος της Patricia), η αδερφή του Kellee το είχε στο κουτί με τις συνταγές της… δύο φορές! Τόσο σημαντική ήταν για την οικογένεια αυτή η συνταγή.

Τηγανίτες μήλου στη φριτέζα αέρος-Συνταγή με κόλπο για να τις κάνετε νόστιμες

Όπως εγγυάται και η Patricia αν φτιάξετε αυτό το κέικ το σπίτι σας θα γεμίσει αρώματα από γλυκά μπαχαρικά.

Το διάσημο κέικ μήλου της γιαγιάς Mollie

Υλικά:

Για το κέικ:

  • 2 φλιτζάνια πολτό μήλου (apple sauce)
  • 1/4 φλιτζανιού μαργαρίνη
  • 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού baking soda
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένοι χουρμάδες και σταφίδες (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη:

  • 85 γραμμάρια τυρί κρέμα
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Πρωινό με μήλα και μπαγιάτικο ψωμί - Θα το φτιάξετε αποβραδίς και θα το ψήσετε το πρωί

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C.
  2. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεστάνετε τον πολτό μήλου με τη μαργαρίνη σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη και το μείγμα να είναι ζεστό.
  3. Σε ένα μπολ, χτυπήστε την καστανή ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Σε ξεχωριστό μπολ, κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, τη σόδα και όλα τα μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, αλάτι).
  5. Ενώστε όλα τα υλικά: πρώτα το ζεστό μείγμα μήλου, μετά το μείγμα ζάχαρης-αυγών και τέλος τα υλικά που έχετε στο μπολ με το αλεύρι. Προσθέστε και τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα.
  6. Ψήστε σε βουτυρωμένο ταψί 23x33 εκ. ή σε φόρμα για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα από το κέντρο.
  7. Αφήστε να κρυώσει τελείως πριν βάλετε την επικάλυψη.
  8. Για την επικάλυψη, χτυπήστε μαζί το τυρί κρέμα, το βούτυρο, τη βανίλια και την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρεμώδες και απαλό μείγμα.
  9. Απλώστε την επικάλυψη πάνω στο κρύο κέικ και απολαύστε!

Αφράτο κέικ μήλου με κανέλα και βρώμη χωρίς μίξερ

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved