Δεν είναι βανίλια – Αυτό το παγωτό με καμένο βούτυρο θα γίνει το αγαπημένο σας

Μια μητέρα, ένα μυστικό, ένα παγωτό: Η συνταγή που θα θες να κρατήσεις για πάντα

Δεν είναι βανίλια –  Αυτό το παγωτό με καμένο βούτυρο θα γίνει το αγαπημένο σας
Bigstock

Πρόσφατα έπεσα πάνω σε ένα άρθρο της Madeline Murphy στο Garden & Gun, και με ενθουσίασε ο τίτλος της για το παγωτό brown butter ice cream, μια συνταγή του σεφ Bill Briand: «Για γλυκιά ωδή του σεφ στη μητέρα του».

Βρήκαμε τη συνταγή για το πιο εύκολο παγωτό με πραλίνα φουντουκιού (3 υλικά)

Για όσους με ξέρουν, γνωρίζετε πόσο μου αρέσει να φτιάχνω εύκολες και γρήγορες συνταγές για την οικογένειά μου. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βλέπεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα να απολαμβάνουν κάτι που έφτιαξες με τα χέρια σου – και όταν αυτό είναι παγωτό με άρωμα βουτύρου και καραμέλας, ακόμα καλύτερα!

Η ιστορία πίσω από τη συνταγή είναι εξίσου όμορφη. Ο σεφ Briand εμπνεύστηκε από τη μητέρα του, Virginia Eileen, μια γυναίκα που – όπως φαίνεται – είχε πάντα το φαγητό στο επίκεντρο της ζωής της. Το παγωτό αυτό ήταν μία από τις χαρακτηριστικές της δημιουργίες: μια πιο ώριμη και «ψημένη» εκδοχή του κλασικού παγωτού βανίλια, με καραμελένιες νότες και μια διακριτική γεύση από φουντούκι, χωρίς καθόλου ξηρούς καρπούς. Κι αυτό μόνο από τη γεύση του καμένου βουτύρου.

Φτιάξτε νηστίσιμο παγωτό με μάνγκο και γάλα καρύδας στο λεπτό

Η συνταγή είναι απλή και για να τη φτιάξει κανείς χρειάζεται υλικά που έχει ήδη σπίτι – κρέμα γάλακτος, γάλα, βούτυρο, καστανή ζάχαρη, κρόκους αυγών και μια πρέζα αλάτι. Το «μυστικό» είναι στο να δώσει κανείς χρόνο στο βούτυρο να πάρει αυτό το χρυσαφένιο χρώμα και άρωμα που κάνει όλη τη διαφορά σε αυτό το λαχταριστό παγωτάκι.

Μπορεί να ακούγεται «γκουρμέ», αλλά πραγματικά είναι μια συνταγή που θα δοκιμάσω να φτιάξω ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

Σπιτικό παγωτό βανίλια: Δύο εύκολες συνταγές με γάλα

Αν ψάχνεις ένα παγωτό που θα εντυπωσιάσει χωρίς να σε ταλαιπωρήσει, αυτή είναι η συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις. Εγώ σίγουρα θα τη φτιάξω – και κάτι μου λέει ότι θα γίνει από τα αγαπημένα μας στο σπίτι.

Παγωτό με καμένο βούτυρο

Έχετε ώριμες μπανάνες; Φτιάξτε παγωτό με λίγα υλικά

Υλικά (8-10 μερίδες)

  • 1½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος πλήρης (με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά)
  • 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • ½ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 8 μεγάλοι κρόκοι αυγών
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό)

Συνταγή για ice roll στο σπίτι (video)

Εκτέλεση:

Βήμα 1ο: Ετοιμάζοντας το καμένο βούτυρο
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακινώντας ή ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι το βούτυρο να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα και να μυρίσει "καραμελένια". Σουρώστε για να αφαιρέσετε τα στερεά υπολείμματα και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.

Βήμα 2o: Ετοιμάζοντας τη βάση του παγωτού
Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε την καστανή ζάχαρη, το αλάτι και τους κρόκους αυγών μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και να έχει ανοιχτό χρώμα.

Βήμα 3o: Ζεστάνετε τα υγρά
Σε μια κατσαρόλα, βάλτε την κρέμα γάλακτος και το γάλα να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσουν να σιγοβράζουν (μην τα αφήσετε να βράσουν έντονα). Βγάλτε από τη φωτιά.

Βήμα 4o: Προετοιμάστε τα αυγά
Ρίξτε αργά περίπου ½ φλιτζάνι από το ζεστό μείγμα στο μπολ με τους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθούν. Στη συνέχεια, πρόσθεσε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο ζεστό μείγμα.

Βήμα 5o: Φτιάξτε την κρέμα
Ρίξτε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα. Προσθέστε το καμένο βούτυρο και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η κρέμα να δέσει (πρέπει να καλύπτει την πλάτη ενός κουταλιού).

Τελευταίο βήμα (6ο)
Σουρώστε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ για να αφαιρέσετε τυχόν κομματάκια. Βάλτε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μετά, βάλτε το παγωτό σε δοχείο και αφήστε το στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως.

Αν δεν έχετε παγωτομηχανή χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα με το μίξερ σας. Βάλτε το μείγμα σε δοχείο και στην κατάψυξη για 1,5 ώρα. Έπειτα αφαιρέστε ξανά το δοχείο, ανακατέψτε με το μίξερ χειρός και βάλτε ξανά στην κατάψυξη. Κάντε το ίδιο ακόμη μια φορά και τέλος αφήστε το στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως.

Παγωτίνια με φυστικοβούτυρο και αλατισμένη καραμέλα από χουρμάδες

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved