Τάρτα λεμόνι: Το απόλυτο ανοιξιάτικο γλυκό, σύμφωνα με τη βραβευμένη Francine Maroukian

Υποδεχτείτε τον Μάιο με μια υπέροχη λεμονόταρτα. 

Μαργαρίτα Νικολάου
Τάρτα λεμόνι: Το απόλυτο ανοιξιάτικο γλυκό, σύμφωνα με τη βραβευμένη Francine Maroukian
Bigstock

Άνοιξη σημαίνει αλλαγή, ακόμη και στην κουζίνα μας! Όταν ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει σιγά-σιγά, αλλά τα λαχανικά της εποχής ακόμα δεν έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους, η Francine Maroukian, βραβευμένη με James Beard Award, ξέρει τι πρέπει να κάνουμε: να ψήσουμε! Και όχι ό,τι κι ό,τι — αλλά μια τάρτα λεμονιού, «φωτεινή, κομψή και απλή» - όπως και η ίδια σχολιάζει στη συνταγή που δημοσίευσε στο OprahDaily, και τονίζει ότι δεν χρειάζεται καμία απολύτως επιτήδευση για να κλέψει τις εντυπώσεις.

Εύκολη συνταγή για μους λεμόνι - Πώς θα τη φτιάξετε σε 5 λεπτά

Τα πικάντικα, χειμωνιάτικα γλυκά, όπως τα ντόνατς με κολοκύθα και τα κέικ με κανέλα, μοιάζουν ξαφνικά βαριά και ξεπερασμένα. Ο ουρανίσκος μας λαχταρά κάτι πιο δροσερό, πιο ανάλαφρο, πιο… λεμονένιο. Και κάπου εδώ έρχεται η τάρτα λεμονιού της Maroukian: με τη φρεσκάδα του λεμονιού να κυριαρχεί και με μία βελούδινη υφή που λιώνει στο στόμα, είναι το ιδανικό επιδόρπιο για ένα ανοιξιάτικο τραπέζι.

Η ίδια η Maroukian δεν δηλώνει δεινή ζαχαροπλάστης, αλλά έχει μερικές δοκιμασμένες συνταγές που την ακολουθούν πιστά στις εποχικές της μεταβάσεις. Η συγκεκριμένη τάρτα είναι μία από αυτές. Η ζύμη της είναι βουτυράτη και τραγανή, ενώ η γέμιση – με χυμό και ξύσμα λεμονιού, ζάχαρη και αυγά – ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στο ξινό και το γλυκό. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, εκτός ίσως από λίγα φρέσκα φρούτα ή ένα κουταλάκι σπιτική σαντιγί στο πλάι.

Τρουφάκια λεμονιού έτοιμα σε δέκα λεπτά (vid)

Η συνταγή για την τάρτα λεμονιού της Francine Maroukian

Lemon Tart Recipe - 1

canva.com

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 13 κουταλάκια του γλυκού (περίπου 90 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/3 φλιτζανιού άχνη ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μια πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 4 μεγάλα αυγά + 1 κρόκο αυγού
  • 12 κουταλιές της σούπας (περίπου 170 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια

Το πιο νόστιμο back to school κέικ λεμονιού

Εκτέλεση:

Ζύμη:

  1. Βάλτε το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ.
  2. Με το εξάρτημα «φτερό», χτυπήστε μέχρι να μην φαίνεται πια η ζάχαρη. Ξύστε τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα.
  3. Προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε. Έπειτα ρίξτε το αλεύρι (σε δύο δόσεις) και την πρέζα αλάτι.
  4. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, τυλίξτε με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
  5. Έπειτα ανοίξτε με τη βοήθεια ενός πλάστη τη ζύμη και τοποθετήστε το φύλλο σε μια ταρτιέρα.
  6. Πιέστε ελαφρά στις άκρες. Κόψτε ό,τι περισσεύει και βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
  7. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C.
  8. Ψήστε μερικώς την τάρτα για 12–15 λεπτά. Αν φουσκώσει η βάση, πατήστε απαλά με την ανάποδη ενός πιρουνιού (χωρίς να τη τρυπήσετε) και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 12–15 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  9. Αφήστε τη να κρυώσει εντελώς πριν βάλετε τη γέμιση.

Γέμιση:

  1. Ανακατέψτε το ξύσμα λεμονιού με τη ζάχαρη.
  2. Βάλτε σε κατσαρόλα το χυμό λεμονιού, τα χτυπημένα αυγά, το βούτυρο και τη ζάχαρη με το ξύσμα.
  3. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να εμφανιστεί η πρώτη φυσαλίδα — περίπου 5 λεπτά.
  4. Ρίξτε την κρέμα μέσα στη ψημένη βάση της τάρτας και λειάνετε την επιφάνεια με σπάτουλα.
  5. Βάλτε στο ψυγείο μέχρι να πήξει, τουλάχιστον για 30 λεπτά. Είναι καλύτερη την ίδια μέρα που την φτιάχνετε.

Εύκολη κρέμα λεμονιού με μόλις τρία υλικά ( vid)

Να θυμάστε: Η άνοιξη δεν χρειάζεται πολύπλοκες συνταγές ή περίτεχνες διακοσμήσεις. Χρειάζεται καθαρές γεύσεις, φρεσκάδα και λίγη δημιουργικότητα. Η λεμονόταρτα της Francine Maroukian τα έχει όλα αυτά – και γι’ αυτό αξίζει να γίνει το «επίσημο» γλυκάκι του Μάϊου, πριν περάσουμε στο καλοκαίρι τις γρανίτες και τα παγωτά.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved