Τάρτα λεμόνι: Το απόλυτο ανοιξιάτικο γλυκό, σύμφωνα με τη βραβευμένη Francine Maroukian
Υποδεχτείτε τον Μάιο με μια υπέροχη λεμονόταρτα.

Άνοιξη σημαίνει αλλαγή, ακόμη και στην κουζίνα μας! Όταν ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει σιγά-σιγά, αλλά τα λαχανικά της εποχής ακόμα δεν έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους, η Francine Maroukian, βραβευμένη με James Beard Award, ξέρει τι πρέπει να κάνουμε: να ψήσουμε! Και όχι ό,τι κι ό,τι — αλλά μια τάρτα λεμονιού, «φωτεινή, κομψή και απλή» - όπως και η ίδια σχολιάζει στη συνταγή που δημοσίευσε στο OprahDaily, και τονίζει ότι δεν χρειάζεται καμία απολύτως επιτήδευση για να κλέψει τις εντυπώσεις.
Εύκολη συνταγή για μους λεμόνι - Πώς θα τη φτιάξετε σε 5 λεπτά
Τα πικάντικα, χειμωνιάτικα γλυκά, όπως τα ντόνατς με κολοκύθα και τα κέικ με κανέλα, μοιάζουν ξαφνικά βαριά και ξεπερασμένα. Ο ουρανίσκος μας λαχταρά κάτι πιο δροσερό, πιο ανάλαφρο, πιο… λεμονένιο. Και κάπου εδώ έρχεται η τάρτα λεμονιού της Maroukian: με τη φρεσκάδα του λεμονιού να κυριαρχεί και με μία βελούδινη υφή που λιώνει στο στόμα, είναι το ιδανικό επιδόρπιο για ένα ανοιξιάτικο τραπέζι.
Η ίδια η Maroukian δεν δηλώνει δεινή ζαχαροπλάστης, αλλά έχει μερικές δοκιμασμένες συνταγές που την ακολουθούν πιστά στις εποχικές της μεταβάσεις. Η συγκεκριμένη τάρτα είναι μία από αυτές. Η ζύμη της είναι βουτυράτη και τραγανή, ενώ η γέμιση – με χυμό και ξύσμα λεμονιού, ζάχαρη και αυγά – ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στο ξινό και το γλυκό. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, εκτός ίσως από λίγα φρέσκα φρούτα ή ένα κουταλάκι σπιτική σαντιγί στο πλάι.
Τρουφάκια λεμονιού έτοιμα σε δέκα λεπτά (vid)
Η συνταγή για την τάρτα λεμονιού της Francine Maroukian

Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 13 κουταλάκια του γλυκού (περίπου 90 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/3 φλιτζανιού άχνη ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Μια πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
- 4 μεγάλα αυγά + 1 κρόκο αυγού
- 12 κουταλιές της σούπας (περίπου 170 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
Το πιο νόστιμο back to school κέικ λεμονιού
Εκτέλεση:
Ζύμη:
- Βάλτε το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ.
- Με το εξάρτημα «φτερό», χτυπήστε μέχρι να μην φαίνεται πια η ζάχαρη. Ξύστε τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα.
- Προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε. Έπειτα ρίξτε το αλεύρι (σε δύο δόσεις) και την πρέζα αλάτι.
- Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, τυλίξτε με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
- Έπειτα ανοίξτε με τη βοήθεια ενός πλάστη τη ζύμη και τοποθετήστε το φύλλο σε μια ταρτιέρα.
- Πιέστε ελαφρά στις άκρες. Κόψτε ό,τι περισσεύει και βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C.
- Ψήστε μερικώς την τάρτα για 12–15 λεπτά. Αν φουσκώσει η βάση, πατήστε απαλά με την ανάποδη ενός πιρουνιού (χωρίς να τη τρυπήσετε) και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 12–15 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Αφήστε τη να κρυώσει εντελώς πριν βάλετε τη γέμιση.
Γέμιση:
- Ανακατέψτε το ξύσμα λεμονιού με τη ζάχαρη.
- Βάλτε σε κατσαρόλα το χυμό λεμονιού, τα χτυπημένα αυγά, το βούτυρο και τη ζάχαρη με το ξύσμα.
- Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να εμφανιστεί η πρώτη φυσαλίδα — περίπου 5 λεπτά.
- Ρίξτε την κρέμα μέσα στη ψημένη βάση της τάρτας και λειάνετε την επιφάνεια με σπάτουλα.
- Βάλτε στο ψυγείο μέχρι να πήξει, τουλάχιστον για 30 λεπτά. Είναι καλύτερη την ίδια μέρα που την φτιάχνετε.
Εύκολη κρέμα λεμονιού με μόλις τρία υλικά ( vid)
Να θυμάστε: Η άνοιξη δεν χρειάζεται πολύπλοκες συνταγές ή περίτεχνες διακοσμήσεις. Χρειάζεται καθαρές γεύσεις, φρεσκάδα και λίγη δημιουργικότητα. Η λεμονόταρτα της Francine Maroukian τα έχει όλα αυτά – και γι’ αυτό αξίζει να γίνει το «επίσημο» γλυκάκι του Μάϊου, πριν περάσουμε στο καλοκαίρι τις γρανίτες και τα παγωτά.