Focaccia: Η απόλυτη αλμυρή απόλαυση για πρωινό στο τραπέζι σου
Πώς η focaccia μπορεί να αλλάξει το πρωινό σου ξύπνημα.

Υπάρχει κάτι καλύτερο από το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού το πρωί; Η πρωινή φοκάτσια είναι ένας λαχταριστός συνδυασμός από αφράτη ζύμη, τραγανές άκρες, ζουμερά ντοματίνια, πλούσιο λουκάνικο και αυγά με μελάτο κρόκο που λιώνει στο στόμα. Είναι η τέλεια ιδέα για ένα χουχουλιάρικο πρωινό, ένα χαλαρό brunch ή απλώς για να κακομάθεις τον εαυτό σου και όσους αγαπάς. Εύκολη, εντυπωσιακή και απίστευτα νόστιμη – αυτή η συνταγή θα γίνει σίγουρα αγαπημένη!
Υλικά
- 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (χωρισμένο)
- περίπου 3 3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά στιγμής
- 41 3/4 φλιτζάνι + 1 κουταλιά σούπας χλιαρό νερό
- 450 γραμμάρια κιμά λουκάνικου
- 115 γραμμάρια τυρί τσένταρ, τριμμένο (χωρισμένο)
- 85 γραμμάρια ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 κλαδάκι δεντρολίβανο, χοντροκομμένο
- 6 μεγάλα αυγά
- Αλάτι χονδρό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Δύο αδέρφια από την Ιταλία μοιράζονται το μυστικό για αφράτη και νόστιμη φοκάτσια
Εκτέλεση
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι , το αλάτι και τη μαγιά. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί κολλώδης ζύμη. Μεταφέρουμε σε άλλο μπολ αλειμμένο με 3 κουταλιές ελαιόλαδο, καλύπτουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να φουσκώσει (περίπου 1 ώρα).
- Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά λουκάνικου μέχρι να πάρει χρώμα (10–12 λεπτά). Τον βγάζουμε και κρατάμε το λάδι του τηγανιού.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C. Λαδώνουμε ταψί 33x23 εκατοστών με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το λάδι από το λουκάνικο.
- Απλώνουμε τη μισή ζύμη στο ταψί με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε τη μισή γέμιση (λουκάνικο και τυρί) . Στρώνουμε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη και επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο λουκάνικο, τυρί, ντοματίνια και δεντρολίβανο.
- Κάνουμε 6 μικρές εσοχές και σπάμε από ένα αυγό σε καθεμία. Αλατοπιπερώνουμε.
- Ψήνουμε για 23–28 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθούν τα αυγά. Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Γεμιστή focaccia από την Φλορίντα Πετρουτσέλι
Συμβουλές
- Για μαλακούς κρόκους: Ψήστε 23 λεπτά. Για πιο σφιχτά αυγά, αφήστε έως 28.
- Διατήρηση: Φυλάξτε τη στο ψυγείο έως 4 μέρες. Ζεστάνετε ξανά στον φούρνο για καλύτερη υφή.
- Εναλλακτικές: Δοκιμάστε με μπέικον ή προσθέστε σπανάκι για χορτοφαγική εκδοχή.
Πηγή: delish