Focaccia: Η απόλυτη αλμυρή απόλαυση για πρωινό στο τραπέζι σου

Πώς η focaccia μπορεί να αλλάξει το πρωινό σου ξύπνημα.

Focaccia: Η απόλυτη αλμυρή απόλαυση για πρωινό στο τραπέζι σου
Bigstock

Υπάρχει κάτι καλύτερο από το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού το πρωί; Η πρωινή φοκάτσια είναι ένας λαχταριστός συνδυασμός από αφράτη ζύμη, τραγανές άκρες, ζουμερά ντοματίνια, πλούσιο λουκάνικο και αυγά με μελάτο κρόκο που λιώνει στο στόμα. Είναι η τέλεια ιδέα για ένα χουχουλιάρικο πρωινό, ένα χαλαρό brunch ή απλώς για να κακομάθεις τον εαυτό σου και όσους αγαπάς. Εύκολη, εντυπωσιακή και απίστευτα νόστιμη – αυτή η συνταγή θα γίνει σίγουρα αγαπημένη!

Υλικά

  • 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (χωρισμένο)
  • περίπου 3 3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά στιγμής
  • 41 3/4 φλιτζάνι + 1 κουταλιά σούπας χλιαρό νερό
  • 450 γραμμάρια κιμά λουκάνικου
  • 115 γραμμάρια τυρί τσένταρ, τριμμένο (χωρισμένο)
  • 85 γραμμάρια ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο, χοντροκομμένο
  • 6 μεγάλα αυγά
  • Αλάτι χονδρό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Δύο αδέρφια από την Ιταλία μοιράζονται το μυστικό για αφράτη και νόστιμη φοκάτσια

Εκτέλεση

    • Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι , το αλάτι και τη μαγιά. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί κολλώδης ζύμη. Μεταφέρουμε σε άλλο μπολ αλειμμένο με 3 κουταλιές ελαιόλαδο, καλύπτουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να φουσκώσει (περίπου 1 ώρα).
    • Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά λουκάνικου μέχρι να πάρει χρώμα (10–12 λεπτά). Τον βγάζουμε και κρατάμε το λάδι του τηγανιού.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C. Λαδώνουμε ταψί 33x23 εκατοστών με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το λάδι από το λουκάνικο.
    • Απλώνουμε τη μισή ζύμη στο ταψί με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε τη μισή γέμιση (λουκάνικο και τυρί) . Στρώνουμε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη και επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο λουκάνικο, τυρί, ντοματίνια και δεντρολίβανο.
    • Κάνουμε 6 μικρές εσοχές και σπάμε από ένα αυγό σε καθεμία. Αλατοπιπερώνουμε.
    • Ψήνουμε για 23–28 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθούν τα αυγά. Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Γεμιστή focaccia από την Φλορίντα Πετρουτσέλι

Συμβουλές

  • Για μαλακούς κρόκους: Ψήστε 23 λεπτά. Για πιο σφιχτά αυγά, αφήστε έως 28.
  • Διατήρηση: Φυλάξτε τη στο ψυγείο έως 4 μέρες. Ζεστάνετε ξανά στον φούρνο για καλύτερη υφή.
  • Εναλλακτικές: Δοκιμάστε με μπέικον ή προσθέστε σπανάκι για χορτοφαγική εκδοχή.

Πηγή: delish

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved