Δύο αδέρφια από την Ιταλία μοιράζονται το μυστικό για αφράτη και νόστιμη φοκάτσια
Συνταγή για φοκάτσια που μπορείτε να φτιάξετε με τα παιδιά σας με ντοματίνια και μπόλικο ελαιόλαδο.
Η Food editor Nicole Rufus δημοσίευσε τη συνταγή που της έστειλαν δύο αδέρφια από την Ιταλία για την καλύτερη φοκάτσια στο προσωπικό της ιστολόγιο και έγινε αμέσως viral.
«Πριν μερικές εβδομάδα, καθώς παρακολουθούσα τα μηνύματα που είχα στο Instagram, βρήκα ένα από δύο Ιταλούς αδέρφια που ζουν και έχουν φούρνο στο Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένας είδε τη συνταγή για focaccia που είχα αναρτήσει και συμφώνησε με τα υλικά μου, απλά... είχε μια μικρή προσθήκη!», έγραψε στην ανάρτησή της και συνέχισε.
Πώς θα ψήσετε focaccia με τα παιδιά σας
Το μυστικό για νόστιμη και αφράτη φοκάτσια
«Σύμφωνα με τον ίδιο, για να πετύχει κανείς τα καλύτερα αποτελέσματα στην focaccia, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει υγρή βύνη αντί για μέλι ως γλυκαντική ουσία που προστίθεται στη μαγιά για να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει. Προφανώς, αυτή είναι μια κοινή πρακτική στην Ιταλία και έχει ως αποτέλεσμα μια τέλεια τραγανή, γευστική κρούστα. Ποια είμαι εγώ για να διαφωνήσω με δύο αδελφούς από τη Liguria της Ιταλίας που ψήνουν focaccia στην Αμερική και μάλιστα φημίζονται για αυτό; Δεν θα τολμούσα. Αντ' αυτού, αποφάσισα να δοκιμάσω ακολουθώντας τη συνταγή της focaccia που είχα φτιάξει ξανά, αλλά αντικαθιστώντας το μέλι με 1 κουταλιά της σούπας υγρή βύνη σύμφωνα με τη συμβουλή του Ιταλού μου φίλου.
Δεν θέλω να γίνω δραματική, αλλά τα αποτελέσματα ήταν κάπως εντυπωσιακά. Η βύνη προσδίδει αυτό το εντελώς νέο βάθος γεύσης στη focaccia που δεν είχα προβλέψει ποτέ ξανά. Δίνει σε αυτό το λαδομένο ψωμάκι έναν διακριτικό πλούτο. Συν τοις άλλοις, η κρούστα ήταν τόσο ... σέξι! Συγγνώμη! Αλλά είναι αλήθεια. Ήταν χρυσοκάστανη, τραγανή στην εντέλεια, και κάθε μπουκιά ήταν μια απόλυτη απόλαυση!».
Αφού αυτή η Food blogger το δοκίμασε και πέτυχε, σημειώστε τη συνταγή της για να τη φτιάξετε και εσείς.
Ισμήνη Νταφοπούλου: Έφτιαξε focaccia με τη δίχρονη κόρη της (εικόνες)
Συνταγή για φοκάτσια με ντοματίνια για όλη την οικογένεια
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 2 1/2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιά της σούπας υγρή βύνη
- 5 1/3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1/4 του φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (επιπλέον για το τελείωμα)
- Χονδρό αλάτι
- ντοματίνια
- Φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
- πράσινη πιπεριά
Για την άλμη:
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/3 φλιτζανιού χλιαρό νερό
Πώς θα τη φτιάξετε:
Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε το νερό, τη μαγιά και τη βύνη για να διαλυθούν.
- Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι μαζί για να ενωθούν και στη συνέχεια προσθέστε το μείγμα μαγιάς και το ελαιόλαδο.
- Ανακατέψτε με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί το μείγμα, στη συνέχεια καθαρίστε τα τοιχώματα του μπολ και καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για 12 έως 14 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί τουλάχιστον ο όγκος του.
- Απλώστε 2 έως 3 κουταλιές της σούπας λάδι ομοιόμορφα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσετε.
- Ρίξτε λίγο λάδι στα χέρια σας, διπλώσετε απαλά τη ζύμη και στη συνέχεια αδειάστε την στο ταψί.
- Ρίξτε επιπλέον ελαιόλαδο πάνω από τη ζύμη και απλώστε το απαλά σε όλη τη ζύμη.
- Με τα δάχτυλά σας, απλώστε τη ζύμη απ' άκρη σε άκρη και κάντε βαθουλώματα πιέζοντας.
- Φτιάξτε την άλμη ανακατεύοντας αλάτι και νερό μέχρι να διαλυθεί το αλάτι. Ρίξτε την άλμη πάνω στη ζύμη για να γεμίσετε τις λακκούβες.
- Αφήστε τη focaccia στην άκρη να φουσκώσει για 45 λεπτά.
- Μόλις φουσκώσει, διακοσμήστε με τα λαχανικά σας -τοματίνια, πιπεριές, βασιλικό - βάλτε τη σχάρα στη μέση του φούρνου και ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου.
- Πασπαλίστε τη focaccia νιφάδες χοντρού αλατιού και ψήστε για 25 έως 30 λεπτά μέχρι να έχετε μια κρούστα τραγανή και χρυσοκάστανη.
- Αφαιρέστε από το φούρνο και αλείψτε ή περιχύστε με 2 έως 3 κουταλιές της σούπας λάδι σε όλη την επιφάνεια.
- Αφήστε τη να κρυώσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια απολαύστε. Μπορείτε να τη φάτε ζεστή ή κρύα.
Διακοσμήστε τη φοκάτσια με τα παιδιά σας
Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο που δείχνει βήμα-βήμα πώς θα φτιάξετε «κεράσια» από τα ντοματίνια και πράσινη πιπεριά.