Πώς θα ψήσετε focaccia με τα παιδιά σας

Τα παιδιά θα φάνε λαχανικά μόνο αν τα διαλέξουν και τα μαγειρέψουν μόνα τους!

Πώς θα ψήσετε focaccia με τα παιδιά σας

Θέλετε να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα λαχανικά; Τότε αφήστε τα να χρησιμοποιήσουν ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια και πολλά άλλα λαχανικά σε ένα τραγανό και λαχταριστό ψωμί που είναι γνωστό ως focaccia (φοκάτσια).

Δώστε τους μια ζύμη, ανοίξτε τη με έναν πλάστη κι και ζητήστε από τα παιδιά σας να φανταστούν ότι είναι ένας λευκός καμβάς που θέλετε να "ζωγραφίσουν" με τη φαντασία τους χρησιμοποιώντας πολύχρωμα λαχανικά.

focaccia gia paidia 2

Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά

  • Να βάλουν τα υλικά επάνω στη ζύμη.
  • Να απλώσουν τη ζύμη με τα δάχτυλά τους απ' άκρη σ' άκρη του ταψιού.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 300 γρ. νερό, χλιαρό
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • Λαχανικά κομμένα σε ροδέλες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί και πράσινες πιπεριές, ντοματίνια ή ντομάτες κομμένες, φύλλα μαϊντανού, κρεμμύδια, μαύρες ελιές, φουντίτσες μπρόκολου)

Χρήσιμες πληροφορίες για τις πιπεριές

Περιέχουν πολλά φυτοχημικά, δηλαδή φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν κυτταρικές βλάβες και έτσι μπορεί να προλάβουν ή να μειώσουν τα συμπτώματα ορισμένων ασθενειών.

Περιέχουν καροτενοειδή και η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων καροτενοειδών στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να είναι ενδεχομένως ιδιαίτερα προστατευτική, έναντι του καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον οι πιπεριές είναι μέτριες έως καλές πηγές καλίου και πολύ καλές πηγές βιταμίνης C, έχοντας 1,5 φορά την περιεκτικότητα του πορτοκαλιού. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι κλασσικές κόκκινες πιπεριές, είναι πιο πλούσιες σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία και έχουν βιταμίνη Α. Η κλασσική πράσινη πιπεριά είναι καλύτερη πηγή βιταμίνης K από τις πιο ώριμες του είδους.

Εκτέλεση:

Φτιάξτε τη ζύμη και αφήστε τη για 5-10 λεπτά να φουσκώσει σε ένα λαδωμένο μπολ.

Έπειτα σε ένα ταψί που θα έχετε λαδώσει ή σε ένα ταψί που θα στρώσετε μια λαδόκολλα απλώστε τη ζύμη. Σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε περίπου 30 λεπτά να φουσκώσει.

Πατήστε τη ζύμη με τα δάχτυλα για να κάνετε βαθουλώματα και έπειτα διακοσμήστε με τα λαχανικά της αρεσκείας σας (και των παιδιών σας).

Πασπαλίστε με λίγο ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και ψήστε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου μισή ώρα.

Πάρτε ιδέες από τις παρακάτω φωτογραφίες:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved