Φορμαελόπιτα - Συνταγή για γλυκιά τυρόπιτα

Μια Καλαβρυτινή συνταγή.

Μαργαρίτα Νικολάου
Φορμαελόπιτα - Συνταγή για γλυκιά τυρόπιτα
Bigstock

Καρπενησιώτισσα γαρ, αλλά νύφη στα Καλάβρυτα. Κάπως έτσι έχω μάθει ήθη και έθιμα από τον τόπο του άνδρα μου, καθώς επίσης και συνταγές. Μία από αυτές τις συνταγές είναι και η φορμαελόπιτα. Μια πίτα που γίνεται με Καλαβρυτινό τυρί, που ονομάζεται, φορμαέλα.

Η φορμαέλα είναι ένα τοπικό νόστιμο τυρί που μπαίνει σε καλαθάκι και ξηραίνεται στον ήλιο.

Συνταγή για φορμαελόπιτα

Για να φτιάξετε ένα ταψί θα χρειαστείτε:

  • 1 μεγάλη φορμαέλα που θα τρίψετε στον τρίφτη
  • 2 χωριάτικα φύλλα (ή 4 αν είναι λεπτά)
  • 300 ml γάλα
  • 4 αβγά
  • 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 γραμμάρια σιμιγδάλι
  • ζάχαρη και λίγη κανέλα για το τέλος

Πώς θα τη φτιάξετε:

  1. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το γάλα και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά.
  2. Ρίξτε το τυρί και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Μόλις έχετε μια αρκετά σφιχτή κρέμα, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει λίγο.
  4. Αν σας βγει αρκετά σφιχτή αραιώστε με λίγο γάλα. Το ίδιο κάνετε αν σας βρει αραιή. Ρίξτε λίγο σιμιγδάλι αν χρειαστεί.
  5. Προσθέστε τα αβγά ένα-ένα, ανακατέψτε καλά και προσθέστε το ελαιόλαδο.
  6. Αλατίζετε κατά βούληση, μιας και η φορμαέλα είναι αλατισμένη.
  7. Λαδώστε το ταψί στρώστε στον πάτο του το ένα φύλλο. (ή δύο αν είναι λεπτά).
  8. Βάλτε την κρέμα φορμαέλας.
  9. Σκεπάστε με το άλλο φύλλο.
  10. Χαράξτε την πίτα σας και αλείψτε τη με λίγο αβγό.
  11. Ψήστε στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) για 45-50 λεπτά.
  12. Μόλις ψηθεί και τα φύλλα πάρουν ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα, βγάλτε τη και σερβίρετέ τη ζεστή.

Μπορείτε να πασπαλίσετε ζάχαρη και κανέλα από πάνω για να την απολαύσετε γλυκιά ή να ανοίξετε στη μέση ένα κομμάτι, να βάλετε ζάχαρη μέσα, να το κλείσετε και να το απολαύσετε.

Μιαμ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved