Ποια τυριά επηρεάζουν τη γονιμότητα

Υπάρχουν τυριά που πρέπει να αποφεύγετε αν προσπαθείτε να γίνετε γονείς.

Μαργαρίτα Νικολάου
Ποια τυριά επηρεάζουν τη γονιμότητα
Bigstock

Η γονιμότητα είναι περίπλοκη. Αρκετοί παράγοντες παίζουν ρόλο και επηρεάζουν την ικανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει.

Ένα από αυτά είναι και η διατροφή, μιας και παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα και είτε ένα ζευγάρι τρώει συγκεκριμένες τροφές, είτε όχι, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά την προετοιμασία.

Όπως πολλές έρευνες αναφέρουν, η καλή διατροφή είναι το κλειδί για τη γονιμότητα.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 10-15% των ζευγαριών. Αν και σε ό,τι έχει να κάνει με τη γονιμότητα οι περισσότεροι εστιάζουν στη γυναίκα, είναι εξίσου σημαντικό και ο σύντροφος να υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες που υποστηρίζουν και τη δική του γονιμότητα.

Στην πραγματικότητα, η υπογονιμότητα μεταξύ των ζευγαριών αποδίδεται στον άνδρα σύντροφο περίπου στο 50% των περιπτώσεων, κυρίως λόγω χαμηλής σπερματογένεσης ή έλλειψης παραγωγής υγιούς σπέρματος.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε ποια γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνετε και ποια όχι, μιας και έρευνες υποστηρίζουν ότι επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

Ποια τυριά είναι κατάλληλα όταν προσπαθείτε να συλλάβετε

Γαλακτοκομικά προϊόντα και γονιμότητα

Η περιεκτικότητα σε λιπαρά των γαλακτοκομικών προϊόντων φαίνεται να έχει επιδράσεις γονιμότητας ανάλογα με το φύλο.

Ενώ τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα ή εκείνα που έχουν χαμηλά λιπαρά μπορεί να βελτιώνουν τη γονιμότητα των ανδρών, τα πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά συνδέονται με το αντίθετο αποτέλεσμα. Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γάλα, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος σε ορισμένες μελέτες.

Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ενώ τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά μπορεί να είναι τα καλύτερα για την γονιμότητα των ανδρών, εκείνα με τα πλήρη λιπαρά μπορεί να ενισχύουν τη γυναικεία γονιμότητα.

Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά βοηθούν μια γυναίκα να συλλάβει σε αντίθεση με τα εκείνα που έχουν χαμηλά ή καθόλου λιπαρά.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν με πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπογονιμότητα, σε σύγκριση με γυναίκες που έτρωγαν αυτά τα τρόφιμα, περίπου μία φορά την εβδομάδα.

Επιπλέον, οι γυναίκες που έτρωγαν την ημέρα περισσότερες από δύο μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, είχαν 85% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στειρότητα, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έτρωγαν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Σίγουρα απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση γαλακτοκομικών στη γονιμότητα, αλλά οι παραπάνω έρευνες αποδεικνύουν ότι ορισμένα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά μπορεί να ωφελήσουν τη γυναικεία γονιμότητα, ενώ τα γαλακτοκομικά με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά μπορεί να είναι καλύτερα για την ανδρική γονιμότητα.

Ποια τυριά επηρεάζουν τη γονιμότητα

Αποφύγετε τα μαλακά τυριά και τα ωριμασμένα με μούχλα τυριά, π.χ. τα τυριά ricotta, brie, camembert και τα μπλε τυριά όπως ροκφόρ, γκοργκοντζόλα, στίλτον.

Tα σκληρά τυριά, π.χ. όπως είναι το τσένταρ και το ένταμ είναι καλά υπό την προϋπόθεση ότι είναι παστεριωμένα (πάντα να ελέγχετε τις ετικέτες).

πηγές: healthline.com / dietinpregnancy.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved