10 συνταγές για να φτιάξετε την Κυριακή της Τυρινής

Έθιμο της Τυροφάγου είναι το βραδινό γεύμα να τελειώνει με αυγά, βρασμένα ή ψημένα στο τζάκι.

Μαργαρίτα Νικολάου
10 συνταγές για να φτιάξετε την Κυριακή της Τυρινής
Bigstock

Η «Κυριακή της τυροφάγου», «Κυριακή της τυρινής» ή «τυρινή Κυριακή» ονομάζεται η τελευταία Κυριακή πριν την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Συνήθως, οι χριστιανοί δεν καταναλώνουν κρέας μέσα στη «λευκή» εβδομάδα και προτιμούν τα ψάρια, τα τυριά, το γάλα και τα αβγά.

Με την Κυριακή της Τυρινής κλείνει η προπαρασκευαστική περίοδος των τριών εβδομάδων του Τριωδίου και μπαίνουμε στην Μ. Τεσσαρακοστή.

Έθιμα της Κυριακής της Τυρινής

Όπως αναφέρει και το dogma.gr στην Αρκαδία υπάρχει η παράδοση να τρώγεται το τυροζούμι, ένα υδαρές βραστό με άγρια χόρτα σερβιρισμένο με κομμάτια μυζήθρας. Σερβίρεται ως πρώτο πιάτο, ενώ όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι το τρώνε, αφού πρώτα σηκώσουν το τραπέζι με τα χέρια τρεις φορές. Το κυρίως πιάτο είναι μακαρόνια πασπαλισμένα με πολύ τυρί. Κατά τη διάρκεια του απογεύματος, τα ανύπαντρα νεαρά άτομα θα κλέψουν ένα κομμάτι μακαρόνι και θα το βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν ποιον θα παντρευτούν.

Οι κοινότητες των Βλάχων των ορεινών περιοχών της κεντρικής Ελλάδας φτιάχνουν παραδοσιακές γαλατόπιτες, τυρόπιτες ή πίτες με τραχανά.

Στην Κάρπαθο, σύμφωνα με την παράδοση όλοι καλούνται στο σπίτι του δημάρχου, όπου υπάρχει ένας μεγάλος μπουφές με ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, γλυκά φτιαγμένα µε μυζήθρα, πουτίγκα ρυζιού και ποτό, που ονομάζεται σιτάκα καρυκευμένο με βούτυρο και μέλι.

Στη Μήλο και την Κέα τα υπολείμματα του φαγητού από τη γιορτή της Τυροφάγου μένουν στο τραπέζι μέχρι το επόμενο πρωί, για την περίπτωση που το φάντασμα του σπιτιού πεινάσει την νύχτα.

Έθιμο της Τυροφάγου είναι το βραδινό γεύμα να τελειώνει με αυγά, βρασμένα ή ψημένα στο τζάκι.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, τα μέλη της οικογένειας βάζουν τα αυγά τους κοντά στην θράκα του τζακιού για να ψηθούν και περιμένουν να δουν ποιανού το αυγό θα «ιδρώσει» πρώτο, γεγονός το οποίο ερμηνεύουν ως σημάδι ότι αυτός ή αυτή θα έχει μια καλή χρονιά.

Ο συμβολισμός αυτής της παράδοσης είναι ότι σφραγίζεται το στόμα με αυγό και ανοίγει το στόμα με αυγό το Πάσχα.

Τέλος, ένα παλιό έθιμο στην Καστοριά είναι το χάσκαρις. Σύμφωνα, λοιπόν, με το έθιμο, δένουν ένα αυγό στο άκρο μίας κλωστής και το περνάνε γρήγορα από στόμα σε στόμα. Το άτομο που θα καταφέρνει να το πιάσει είναι ο νικητής.

10 συνταγές για την Κυριακή της Τυρινής

Η «λευκή εβδομάδα» τελειώνει την Κυριακή 17 Μαρτίου όπου είναι και η Κυριακή της Τυρινής. Με αφορμή τη μέρα αυτή σας δίνουμε 10 συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε πριν μπούμε στη νηστεία της Μ. Τεσσαρακοστής.

Φλογέρες με μυζήθρα

Υλικά:

  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
  • 1 κιλό μυζήθρα
  • 2 αβγά
  • λίγο πιπέρι
  • σπορέλαιο

Πώς θα τις φτιάξετε:

  1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη μυζήθρα με τα αυγά.
  2. Ανοίξτε τα φύλλα, λαδώστε τα με ένα πινέλο, βάλτε γέμιση και τυλίξτε σε ρολό.
  3. Τηγανίστε τα μπουρέκια σας και απολαύστε τα.

Τυρόπιτα στη φόρμα

tiropita-sti-forma.jpg

Υλικά:

  • 300 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 300 γρ. φέτα θρυμματισμένη (ή όποιο τυρί σου αρέσει εσένα)
  • 2 αυγά
  • 200 ml γάλα
  • 12 φύλλα κρούστας
  • λίγη γλυκιά πάπρικα
  • ελαιόλαδο

Δείτε εδώ πώς θα τη φτιάξετε

Γαλατόπιτα

Υλικά:

  • 1 1/2 λίτρο γάλα
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 βανίλιες
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
  • 4 αυγά
  • Άχνη και κανέλα για πασπάλισμα

Δείτε εδώ πώς θα τη φτιάξετε

Γεμιστές πιπεριές με τυριά

piperies-gemistes-me-tiri.jpg

Υλικά:

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. δυόσμο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 300 γρ. φέτα
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης

Για το σερβίρισμα

  • ξίδι βαλσάμικο
  • ρόκα

Δείτε εδώ πώς θα τις φτιάξετε

Τυρομπαλίτσες με 4 υλικά

Τυρομπαλίτσες με τσένταρ, αλεύρι και δύο ακόμα υλικά.

Bigstock

Υλικά:

  • 900 γραμμάρια τυρί τσένταρ ή άλλο κίτρινο τυρί της επιλογής σας
  • 2 φλιτζάνια βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

Δείτε εδώ πώς θα τις φτιάξετε

Σουφλέ τυριών

Υλικά:

  • 4 αυγά (χωριστά οι κρόκοι απο τα ασπράδια)
  • 400 γρ. γάλα
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι
  • 100 γρ. γραβιέρα
  • 100 γρ. έμενταλ
  • 100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 100 γρ. αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο

Δείτε εδώ πώς θα το φτιάξετε

Τορτελίνια με τυριά και σάλτσα βούτυρου

Υλικά:

  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 50 γρ. blue cheese, ή ροκφόρ
  • 800 γρ. ζύμη για ζυμαρικά
  • 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
  • αλάτι

Για τη σάλτσα

  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. φασκόμηλο
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. νοστιμιά

Για το σερβίρισμα

  • φασκόμηλο
  • πιπέρι

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ

Σουφλέ με πράσα

Υλικά:

  • 3 πράσα
  • 3 κ σ ελαιόλαδο
  • 20 γρ βούτυρο
  • αλάτι & πιπέρι
  • 1/4 ένταμ τριμμένο
  • 1/4 παρμεζάνα τριμμένη
  • 4 αυγά
  • 2 κούπες φρέσκο γάλα
  • 1 κ γλ μοσχοκάρυδο
  • φέτες ψωμί τοστ (δίχως κόρα)

Δείτε εδώ πώς θα το φτιάξετε

Τάρτα με λαχανικά και τυριά

Για την τάρτα

  • 1 ¼ φλιτζάνια (150 γρ.) αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 ml) αλάτι
  • ½ φλιτζάνι (150 γραμ.) βούτυρο, σε κύβους
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι (75 γρ.) κρεμμύδι
  • Πιπέρι
  • 10 αυγά
  • 1 κούπα (240 ml) κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) αλάτι
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού (1,75 ml) πιπέρι καγιέν για μπαχαρικά ή 1/8 κουταλάκι του
  • γλυκού (1,75 ml) μοσχοκάρυδο
  • ½ φλιτζάνι (60 γραμμάρια) τυρί Gruyere και γραβιέρα (μπορείτε να προσθέσετε
  • διάφορα τυριά της αρεσκείας σας)
  • 170 γραμμάρια σπανάκι

Δείτε εδώ πώς θα τη φτιάξετε

Κοχύλια γεμιστά με γλυκοπατάτα, σπανάκι και διάφορα τυριά

Υλικά:

  • 2 κούπες τυρί ρικότα
  • 1/3 κούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο σπανάκι
  • 1 αβγό
  • 1 κ.τ.γ αλάτι
  • 1/2 κ.τ.γ πιπέρι
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κ.τ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 2 μεσαίες σε μέγεθος γλυκοπατάτες
  • 12 μεγάλα κοχύλια (ζυμαρικά)
  • 2 κ.τ.σ ελαιόλαδο

Δείτε πώς θα τα φτιάξετε εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved