Σπιτικό παγωτό βανίλια χωρίς παγωτομηχανή – Το μυστικό να μην πιάνει κρυστάλλους

bigstockphoto.com
  • Πώς να φτιάξετε σπιτικο παγωτό βανίλια με τέσσερα υλικά
  • Ιδέες για να συνοδεύσετε το σπιτικό παγωτό
  • Γιατί το σπιτικό παγωτό έχει κρυστάλλους;

 

Το παγωτό, το απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου με αποκορύφωμα το καλοκαίρι όπου η κατανάλωσή του εκτοξεύεται.

Τα παιδιά θα μπορούσαν να τρώνε παγωτό κάθε μέρα. Μια μπάλα παγωτού μπορεί άλλωστε να σερβιριστεί με τόσους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που και να θέλουν δεν το…βαριούνται ποτέ.

Τι καλύτερο λοιπόν να φτιάξετε ένα σπιτικό παγωτό βανίλια, που είναι εξίσου νόστιμο και το πιο σημαντικό, περισσότερο υγιεινό.

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα μίξερ, καθόλου παγωτομηχανή και λίγες ώρες υπομονή για να παγώσει στην κατάψυξη.

Πώς να φτιάξετε σπιτικό παγωτό

Αυτή η συνταγή για σπιτικό παγωτό από το tasteofhome.com περιέχει μόνο τέσσερα υλικά:

  • 2 φλιτζάνια σαντιγί ( heavy whipping cream)
  • 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Καταψύξτε ένα άδειο ρηχό μπολ κατάλληλο για κατάψυξη.

Βήμα 2ο

Σε ένα γυάλινο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Βήμα 3ο

Μεταφέρετε το μείγμα σας στο κρύο μπολ και το βάζετε στην κατάψυξη για περίπου 20-30 λεπτά. Μόλις αρχίσουν να παγώνουν οι άκρες, βγάζετε το μείγμα και το χτυπάτε για λίγο με μίξερ χειρός. Με αυτό τον τρόπο το παγωτό θα γίνει λείο και κρεμώδες.

Βήμα 4ο

Το ξαναβάζετε στην κατάψυξη για 30 λεπτά περίπου, και το ξαναχτυπάτε. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 4-5 φορές. Μόλις παγώσει, το μείγμα πρέπει να είναι λείο και κρεμώδες. Αν κάποια στιγμή το παγωτό γίνει πολύ σκληρό, το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να γίνει αρκετά μαλακό για να χτυπηθεί ξανά.

Ιδέες για να συνοδεύσετε το σπιτικό παγωτό

Τώρα που ξέρετε πώς να φτιάχνετε παγωτό στο σπίτι, μπορείτε να το συνοδεύσετε ή να το αναμείξετε με τα εξής υλικά:

  • Ανακατέψτε με το παγωτό κομμάτια από τις αγαπημένες καραμέλες των παιδιών
  • Περιχύστε το παγωτό με λιωμένη καραμέλα, σοκολάτα, σιρόπι σφενδάμου

Πώς να κάνετε το παγωτό λείο

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε το παγωτό σας μεταξένιο είναι να μην παραλείψετε το χτύπημα. Αν και θα πρέπει να παραμείνετε σε εγρήγορση για μερικές ώρες, το να χτυπάτε το παγωτό κάθε 30 λεπτά, αντί για 45 λεπτά, κάνει τη διαφορά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα αντί για βαριά σαντιγί;

Τεχνικά, ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικό γάλα αντί για βαριά σαντιγί. Όμως, η υφή και η συνοχή του παγωτού σας σίγουρα θα αλλάξει. Τα υψηλά επίπεδα λιπαρών της βαριάς σαντιγί βοηθούν όχι μόνο να κάνετε το παγωτό σας ωραίο και απαλό, αλλά βοηθά επίσης στη σταθεροποίηση της υφής. Έτσι, όσο λιγότερα λιπαρά έχει το γαλακτοκομικό σας, τόσο λιγότερο πλούσιο και κρεμώδες θα είναι.

Γιατί το σπιτικό παγωτό έχει κρυστάλλους;

Τα λιπαρά βοηθούν το παγωτό να παραμένει λείο καθώς παγώνει. Επομένως, αν χρησιμοποιήσετε γάλα ή κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, το παγωτό δεν θα έχει κρεμώδη υφή και θα αποκτήσει κρυστάλλους. Το ίδιο θα ισχύσει αν δεν χτυπήσετε σωστά και αρκετές φορές το παγωτό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved