Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Γιορτάστε την φτιάχνοντας μακαρονόπιτα

  • Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Γιατί τη γιορτάζουμε σήμερα;
  • Ποια η θρεπτική αξία των ζυμαρικών
  • Τρεις συνταγές για μακαρονόπιτα
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Γιορτάστε την φτιάχνοντας μακαρονόπιτα
Instagram @rosiefoodie

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Γιατί τη γιορτάζουμε σήμερα;

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου. Καθιερώθηκε το 1998 με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) με στόχο την ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας τον ζυμαρικών. Η 25η του μήνα επιλέχθηκε λόγω του ότι στις 25 Οκτωβρίου του 1995.

Ποια η θρεπτική αξία των ζυμαρικών;

Πολλοί πιστεύουν ότι τα ζυμαρικά είναι απαγορευτικά σε περιόδους δίαιτας ή διατροφής. Είναι όμως έτσι; Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες μεν, μπορούν να συμπεριληφθούν σε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή ή και στη διαίτα δε. Προϋπόθεση, να καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες: μία μερίδα μακαρόνια περιέχει λιγότερο από δύο γραμμάρια λίπους. Επίσης, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και νάτριο.

  • Τα οφέλη από την κατανάλωση ζυμαρικών είναι ακόμα περισσότερα, όταν τα ζυμαρικά είναι ολικής άλεσης. Πιο συγκεκριμένα:
  • Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Παρέχουν φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.
  • Είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου και μαγγανίου.
pagkosmia imera zimarikwn

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credits Sarah Chai

Τρεις συνταγές για μακαρονόπιτα

Μακαρονόπιτα με κιμά


https://www.instagram.com/p/CVP1Z0dN5Oy/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Υλικά:

  • 200 γραμμάρια μακαρόνια
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 2 αυγά
  • ¼ φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα
  • 1 φλιτζάνι τυρί ricotta
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος βασιλικός
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι
  • 250 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
  • 250 γραμμάρια κιμάς χοιρινός
  • 600 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 2 κουταλιές της σούπας φύλλα βασιλικού
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα τριμμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.



Μακαρονόπιτα με λαχανικά χωρίς κρέας

Υλικά:

  • 450 γραμμάρια ζυμαρικά
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κολοκυθάκι
  • ½ φλιτζάνι μανιτάρια
  • 400 γραμμάρια ψιλοκομμένες ντομάτας
  • ¼ φλιτζάνι πέστο
  • 2 αυγά
  • ¼ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • 6 φύλλα βασιλικού κομμένα σε κομματάκια
  • ½ φλιτζάνι μοτσαρέλα τριμμένη

Εκτέλεση:

Μαγειρέψτε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα στην άκρη.

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι. Προσθέστε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε για πέντε λεπτά. Προσθέστε το κολοκύθι κομμένο σε κομματάκια, τα μανιτάρια και σοτάρετε για πέντε ακόμα λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα μακαρόνια, τα λαχανικά και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από την μοτσαρέλα).

Μεταφέρετε σε ένα ταψί και ψήστε στον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, για 20 λεπτά. Προσθέστε τη μοτσαρέλα και ψήστε για ακόμα πέντε λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.

Μακαρονοσαλάτα με rigatoni

Υλικά:

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 450 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 συσκευασία αποφλοιωμένες ντομάτες
  • 450 γραμμάρια rigatoni
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα

Δείτε την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved