Tips για μαμάδες: Πώς δένει η σάλτσα με αλεύρι

Μυστικά για την τέλεια σάλτσα.

Tips για μαμάδες: Πώς δένει η σάλτσα με αλεύρι
Bigstock

Συχνά η σάλτσα που μαγειρεύετε δεν έχει την υφή που θα θέλατε και παρότι την βράζετε σε δυνατή φωτιά παραμένει ρευστή και δεν δένει.

Μην ανησυχείτε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πήξουν οι σάλτσες που ετοιμάζετε και είναι ιδιαίτερα απλοί.

Το τεστ του κουταλιού

Πώς καταλαβαίνετε πότε η σάλτσα σας είναι αρκετά παχύρρευστη; Τη δοκιμάζετε με ένα κουτάλι. Εάν η σάλτσα καλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού, τότε έχει δέσει και χυλώσει. Η θερμοκρασία του κουταλιού θα κρυώσει λίγο τη σάλτσα, δίνοντας μια ακριβή εικόνα του πόσο πηχτή θα είναι μόλις σερβιριστεί.

kokkini-saltsa-xsini.jpg

Σάλτσα ντομάτας

Η σάλτσα ντομάτας είναι εύκολο να πήξει χωρίς την προσθήκη άμυλου καλαμποκιού ή άλλων πηκτικών. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δυναμώσετε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και να ανακατεύετε τα υλικά.

Καθώς η σάλτσα ζεσταίνεται, θα αρχίσει να βράζει και οι φυσαλίδες θα μεγαλώνουν. Χαμηλώστε τη φωτιά μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει την επιθυμητή υφή και γεύση.

Πώς θα πήξει η σάλτσα με αλεύρι

Το αλεύρι είναι από τις πιο απλές επιλογές για να πήξει μια ρευστή σάλτσα καθώς το άμυλο έχει μεγάλη απορροφητικότητα.

Χρησιμοποιήστε αλεύρι για να φτιάξετε roux το οποίο αποτελείται από ίση ποσότητα βούτυρου και αλευριού.

Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστη πάστα και να αποκτήσει χρυσοκάστανο χρώμα.

Προσθέστε το roux στη σάλτσα σας και ανακατέψτε μέχρι να δέσει.

alevri.jpg

Αλεύρι με νερό

Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι με κάθε 1/4 φλιτζάνι κρύο νερό μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το μείγμα στη σάλτσα σας σε μέτρια φωτιά και ανακατέψετε μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πώς θα πήξει η σάλτσα με άμυλο καλαμποκιού

Το άμυλο καλαμποκιού είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τις σάλτσες σας. Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι ότι για κάθε φλιτζάνι νερό προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας άμυλο αραβοσίτου.

Ειδικότερα, αναμείξτε ίσα μέρη άμυλο καλαμποκιού και κρύο νερό και ρίξτε το μείγμα στη σάλτσα, μαγειρεύοντας σε μέτρια φωτιά κι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η σάλτσα να δέσει.

Πηγή: allrecipes.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved