Μήπως το παρακάνετε με τις φυτικές ίνες;

Συμπτώματα και επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης των φυτικών ινών. 

Μήπως το παρακάνετε με τις φυτικές ίνες;
Bigstock

Η κατανάλωση φυτικών ινών έχει συσχετιστεί με μία πληθώρα από οφέλη για την υγεία, όπως τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Αρχικά, να πούμε ότι υπάρχουν δύο ειδών φυτικές ίνες, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες, και οι δύο εξίσου χρήσιμες για τον οργανισμό.

Ωστόσο, η υπερκατανάλωση φυτικών ινών ελλοχεύει κινδύνους που καλό είναι να γνωρίζετε.

Φούσκωμα και αέρια

Η πιο συχνή συνέπεια της υπερκατανάλωσης πολλών φυτικών ινών είναι η γαστρεντερική δυσφορία όπως είναι τα αέρια και το φούσκωμα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν τρώτε μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών σε ένα γεύμα ή εάν αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών πολύ γρήγορα. Συνήθως, τα συμπτώματα υποχωρούν μόλις τα βακτήρια του εντέρου στο σώμα σας συνηθίσουν στις επιπλέον φυτικές ίνες.

Ελλείψεις σε μέταλλα

Η κατανάλωση υπερβολικών φυτικών ινών μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σημαντικών μετάλλων, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.

Από την άλλη πολλά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν έτσι και αλλιώς υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα. Εάν ωστόσο, έχετε έλλειψη σιδήρου ή ασβεστίου καλό είναι να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές που θα σας προσφέρουν επιπλέον ποσότητα από τα μέταλλα που χρειάζεστε.

salata-apwleia-varous.jpg

Δυσκοιλιότητα

Θεωρητικά η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στην πρόληψη και την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, αλλά ισχύει για όλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φυτικές ίνες μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα, συνήθως όταν η δυσκοιλιότητα προκαλείται από παράγοντες όπως τη λήψη ορισμένων φαρμάκων ή το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Απόφραξη του εντέρου

Αν και σπάνια, η κατανάλωση υπερβολικών φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του εντέρου, προκαλώντας πόνο και την επείγουσα ανάγκη για ιατρική αντιμετώπιση. Πιο πιθανό είναι να συμβεί σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν μασούν καλά την τροφή τους.

Πόσες φυτικές ίνες πρέπει να τρώτε την ημέρα;

Δεν υπάρχει καθορισμένο ανώτατο όριο για την πρόσληψη φυτικών ινών. Η ποσότητα φυτικών ινών που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά, ωστόσο, εξαρτάται κυρίως από την ηλικία και το φύλο, αλλά και από τις ατομικές ανάγκες και την ανοχή του κάθε ενός.

Η μέση συνιστώμενη ποσότητα μπορεί να μην λειτουργεί για όλους, ωστόσο, ορίζεται ως εξής:

Οι ειδικοί συνιστούν 14 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες τροφής. Για τον μέσο ενήλικα, αυτό σημαίνει περίπου 28 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, κατανεμημένα σε όλα τα γεύματα.

Συγκεκριμένα, οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται περίπου 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Οι ανάγκες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό, το βάρος και την ηλικία σας. Οι άντρες από την άλλη χρειάζονται περίπου 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, αντίστοιχα.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, οι επίσημες συστάσεις είναι μεταξύ 21 και 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ποσότητα που σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτεται δεδομένου ότι αρκετά παιδιά και έφηβοι τρώνε μικρότερες ποσότητες φαγητού ή δεν ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να αυξήσουν την πρόσληψη φυτικών ινών είναι να εντάξετε στη διατροφή τους τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως ξηρούς καρπούς, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.

Με πληροφορίες από health.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved