Αφράτα και τραγανά ψωμάκια που θα λατρέψει όλη η οικογένεια (vid)

Νόστιμο, ζεστό και αφράτο ψωμάκι που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι!

Αφράτα και τραγανά ψωμάκια που θα λατρέψει όλη η οικογένεια (vid)

Και σε ποιον δεν αρέσει το φρέσκο, μυρωδάτο και τραγανό ψωμί και ποιος δεν "σπάει" τη γωνία για να τη φάει κάθε φορά που αγοράζει από τον φούρνο ένα καρβέλι.

Αγαπημένη συνήθεια... πείτε τη και "έθιμο" για τον Έλληνα.

Όπως αναφέρει και το wikipedia το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής (όπου έχει σχήμα πίτας) και της Βόρειας Αφρικής, σε αντίθεση με την ανατολική Ασία, όπου η βασική τροφή είναι το ρύζι. Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμί παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια. Θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και θεωρείται βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας.

sintagi gia aftata spitika psomakia 3

Σε παλαιότερες μορφές της ελληνικής γλώσσας το ψωμί λέγεται άρτος. Η λέξη έχει αμφίβολη ετυμολογική προέλευση. Ο άρτος χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο, κατά κόρον από θρησκείες (Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον, δὸς ἡμῖν σήμερον) αλλά και από καθεστώτα όπως οι Ρωμαίοι στο Κολοσσαίο (panem et circenses : άρτον και θεάματα).

Η λέξη ψωμί είναι μεταγενέστερη και αποτελεί υποκοριστικό του Ψωμός (= τεμάχιον), ψωμίον (κομματάκι, μπουκιά), ψωμί. Όλα είναι παράγωγα του ρήματος ψώω = τρίβω.

Υπάρχουν πολλά είδη ψωμιού, το λευκό ψωμί, το μαύρο, το ψωμί ολικής άλεσης, το πολύσπορο, το χωριάτικο, το καλαμποκόψωμο, το ψωμί σίκαλης. Όσο για το σχήμα του; Κι αυτό διαφέρει. Το βρίσκουμε σε καρβέλι, στρογγυλό, σε μπαγκέτα, σε φόρμα.

Το ψωμί δεν λείπει από κανένα σπίτι. Κάποιοι το αγοράζουν, κάποιοι το φτιάχνουν!

sintagi gia aftata spitika psomakia 1

Εμείς βρήκαμε στο διαδίκτυο μια αρκετά εύκολη συνταγή που δεν χρειάζεται μίξερ και σχεδόν καθόλου ζύμωμα. Με τη ζύμη αυτή μπορείτε να φτιάξετε καρβέλια, μπαγκέτες ή μικρότερα ψωμάκια που τα παιδιά θα λατρέψουν.

Τα υλικά απλά, όπως και η διαδικασία για να τα φτιάξετε.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.τ.γ ζάχαρη
  • 1/2 κ.τ.γ αλάτι
  • 3/4 κ.τ.γ μαγιά
  • 230 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 20 ml ελαιόλαδο

Πώς θα τα φτιάξετε:

Δείτε την αρκετά εύκολη διαδικασία στο βίντεο που ακολουθεί. Σίγουρα θα γίνει μία από τις αγαπημένες σας συνταγές.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved