#RaspberryCakeDay - Γιορτάστε αυτή τη μέρα με ένα άκρως καλοκαιρινό γλυκάκι

Τα σμέουρα είναι ένα φρούτο αναμφισβήτητα μοναδικό, μεταξύ της μεγάλης ποικιλίας φρούτων στον κόσμο. Η γλυκιά και ξινή τους γεύση ταυτόχρονα, κάνει τα γλυκά διαφορετικά και νόστιμα.

#RaspberryCakeDay - Γιορτάστε αυτή τη μέρα με ένα άκρως καλοκαιρινό γλυκάκι

Η ημέρα Raspberry Cake δημιουργήθηκε για να γιορταστεί η μοναδική γεύση του κέικ όταν ενώνεται με τα σμέουρα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα σμέουρα

Τα σμέουρα ή αλλιώς raspberries ή φραμπουάζ είναι οι μικρού μεγέθους καρποί του φυτού Rubus ideaus, της οικογένειας των ροδοειδών. Υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη σμέουρων τα οποία κατηγοριοποιούνται σε 3 βασικές ομάδες: τα κόκκινα, τα μαύρα και τα μοβ.

Τα πλέον γνωστά και περισσότερο δημοφιλή είναι τα κόκκινα σμέουρα. Η γεύση τους είναι ιδιαίτερη και δυνατή, αφήνοντας μία γλυκόξινη αίσθηση ενώ έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτοχημικών όπως οι ανθοκυανίνες, οι φαινόλες, οι τανίνες και οι λιγνάνες, ενώ η συγκέντρωσή τους σε ελλαγικό οξύ και πελαργονιδίνη είναι αρκετά αυξημένη. Οι μεγάλες ποσότητες των παραπάνω φυτοχημικών προσδίδουν στα σμέουρα ιδιαίτερα υψηλή αντιοξειδωτική αξία, η οποία σύμφωνα με τις καταχωρήσεις του USDA ανέρχονται στις 5,065 μονάδες ORAC ανά 100γρ.

Αντίθετα, η θερμιδική τους αξία είναι χαμηλή αποδίδοντας μόνο 52 θερμίδες στα 100γρ ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών καλύπτοντας περίπου το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, είναι πλούσια σε μαγγάνιο, βιταμίνες C και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό.

raspberry cake day 2

Πώς προέκυψε αυτή η ημέρα;

Τα σμέουρα υπήρχαν από την παλαιολιθική εποχή, όταν οι παλιοί μας ξεχασμένοι πρόγονοι έβγαζαν τα σμέουρα από τους θάμνους και τα έτρωγαν. Οι άνθρωποι δεν καλλιεργούσαν τα σμέουρα μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ., όπου τα εκτιμήθηκαν για τη γλυκύτητά τους και χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε τσάι από βότανα και σε φαρμακευτικά φακελάκια.

Κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα, πιστεύεται ότι ο Εδουάρδος Α΄ ενθάρρυνε τους ανθρώπους να καλλιεργούν τον καρπό περισσότερο απ' ό,τι ποτέ και αμέσως μετά, τα σμέουρα άρχισαν να εξαπλώνονται και να γίνονται γνωστά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Λοιπόν, πώς κατέληξαν μέσα στα κέικ; Ποιος ξέρει, αλλά ο συνδυασμός είναι νόστιμος. Την ημέρα του Raspberry Cake, οι άνθρωποι το αγαπημένο τους κέικ και προσθέτουν σμέουρα.

Έτσι λοιπόν για να γιορτάσετε και εσείς αυτή την ημέρα, δεν έχετε παρά να φτιάξετε ένα λαχταριστό κέικ με σμέουρα.

Κέικ λεμονιού με σμέουρα

raspberry cake day 1

Υλικά

  • 1 ¾ ποτήρια αλεύρι για κάθε χρήση
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 ¼ φλιτζάνια συν 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας συν ¼ φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι φρέσκα μούρα
  • 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα ανάλατα φιστίκια

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 350 °. Χτυπάτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μικρό μπολ.
Με το μίξερ χτυπάτε τα αυγά και τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε τη βανίλια και μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και σταδιακά το λάδι. Συνεχίζετε με το ξύσμα λεμονιού και τα υπόλοιπα υλικά.
Βουτυρώνετε το ταψάκι, ρίχνετε το μείγμα και προσθέτετε τα μούρα, τα φιστίκια και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Ψήνετε το κέικ για 45-55 λεπτά.
τη συνέχεια, βάζετε το υπόλοιπο ¼ φλιτζάνι ζάχαρη και το υπόλοιπο ¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού να βράσουν σε ένα μέτριο σκεύος, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Όταν το κέικ ψηθεί ρίχνετε το χλιαρό σιρόπι λεμονιού και το αφήνετε να απορροφήσει.

Το κέικ είναι έτοιμο!

Είναι σίγουρο πώς ακόμη και τα παιδιά σας θα τα λατρέψουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved