Σοκολατένιο κέικ με ηλιέλαιο

Μαργαρίτα Νικολάου
Σοκολατένιο κέικ με ηλιέλαιο
Bigstock

Δεν θέλετε να βάλετε βούτυρο ή μαργαρίνη στο κέικ σας ή απλά ξεμείνατε; Τότε βάλτε ηλιέλαιο.

Θέλετε ένα σοκολατένιο κέικ για να συνοδέψετε το απογευματινό σας τσαγάκι ή το πρωινό καφεδάκι στο γραφείο; Το μικρό σας σας ζήτησε ένα αφράτο γλυκό; Όποιος και αν είναι ο λόγος που βρεθήκατε στο άρθρο μας, θα μάθετε τη συνταγή για νόστιμο και αφράτο κέικ χωρίς βούτυρο ή μαργαρίνη.

Κι όμως! Το ηλιέλαιο μπορεί να κάνει ένα κέικ νόστιμο, περισσότερο αφράτο και αρκετά ελαφρύ.

Σημειώστε τα υλικά της συνταγής και φτιάξτε το κι εσείς.

Τρόποι για να «σώσετε» ένα στεγνό κέικ

Προετοιμασία: 10'

Eκτέλεση: 15'

Υλικά

  • 100 γραμμάρια κουβερτούρα
  • 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κ.τ.γ. baking powder
  • 300 γραμμάρια κρυσταλική ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια ηλιέλαιο
  • 1 κ.τ.γ. κρέμα ταρτάρ
  • 4 μεγάλα αβγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

Βήματα

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Λαδώστε ή βουτυρώστε το ταψάκι σας (24cm)
  • Βάλτε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και λιώστε τη. Αφαιρέστε τη μόλις λιώσει και αφήστε την στην άκρη να κρυώσει για 5 λεπτά.
  • Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και τη ζάχαρη. Κάντε ένα κενό στη μέση του μπολ και ρίξτε τους κρόκους και το λάδι μαζί με 100 ml κρύο νερό. Ανακατέψτε.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα ασπράδια με την κρέμα ταρτάρ μέχρι να έχετε μαρέγκα.
  • Ρίξτε μέσα στη σοκολάτα το μείγμα με τους κρόκους και το ηλιέλαιο. Ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Με προσοχή αδειάστε τη μαρέγκα μέσα στο σοκολατένιο μείγμα. Μόλις ομογενοποιηθεί, βάλτε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα.
  • Ψήστε για 50 λεπτά. Μέχρι να φουσκώσει, να πάρει ωραίο χρώμα και έως ότου βγαίνει το μαχαίρι που θα βάλετε στο κέντρο του κέικ, καθαρό.
  • Μόλις ψηθεί, βγάλτε το και αφήστε το να κρυώσει 5 λεπτά πριν το ξεφορμάρετε.
  • Πασπαλίστε ζάχαρη άχνη ή περιχύστε λιωμένη μαύρη σοκολάτα από πάνω.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved