Καινούριο μωρό στην οικογένεια: Συμβουλές στους γονείς πώς να προετοιμάσουν το παιδί τους

  • Έρχεται αδερφάκι… – Προετοιμάζοντας το μεγαλύτερο παιδί
  • Πώς να προετοιμάστε το παιδί για το καινούριο του αδερφάκι
  • Δεύτερο μωρό στο σπίτι; Προετοιμάστε το πρώτο σας παιδί
  • Δώστε χρόνο και ανακοινώστε το νέο νωρίς
  • Ανακοινώστε στο παιδί την ημέρα της γέννησης του μωρού
  • Δείτε δικές του βρεφικές φωτογραφίες
  • Μείνετε στη ρουτίνα σας
  • Δώστε στο μεγαλύτερο παιδί σας ενεργό ρόλο
  • Μην συγκρίνετε το νέο μωρό με το αδερφάκι του
  • Μην τιμωρείτε το μεγαλύτερο παιδί σας
Μαρίνα Μόσχα
Καινούριο μωρό στην οικογένεια: Συμβουλές στους γονείς πώς να προετοιμάσουν το παιδί τους

Έρχεται αδερφάκι… – Προετοιμάζοντας το μεγαλύτερο παιδί

Περιμένετε το δεύτερο παιδάκι σας και σκέφτεστε πως θα προετοιμάσετε το πρωτότοκό σας για τον ερχομό ενός ακόμα μέλους στην οικογένεια. Είναι αλήθεια πως πολλά λέγονται γύρω από το θέμα αυτό, αρκετά μάλιστα ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα, όπως ότι υπάρχει πιθανότητα να ζηλεύει, να μην θέλει το μωρό, να αλλάξει η συμπεριφορά του πρωτότοκου και να είναι πιο αντιδραστικό, κλπ.

Πώς να προετοιμάστε το παιδί για το καινούριο του αδερφάκι

Οι συμπεριφορές που αναφέραμε παραπάνω έχουν βάση, καθώς το παιδί νιώθει πως χάνει τον θρόνο του από το δεύτερο αυτό μικρό πλασματάκι, καθώς οι γονείς και όχι μόνο «πέφτουν» πάνω από το νεοφερμένο μέλος. Πώς να καταλάβει και να εξηγήσει από μόνο του το παιδί σας ότι οι γονείς του εξακολουθούν και το αγαπούν και πως δεν κινδυνεύει; Μάλιστα, είναι στο δικό σας ρόλο να του εμφυσήσετε αυτή τη σιγουριά μέσα από την κατάλληλη προετοιμασία η οποία είναι απαραίτητη για μία πιο «μαλακή» προσαρμογή στη νέα κατάσταση. Χρειάζεται το μικρό σας να πάρει τον χρόνο του έτσι ώστε να καταλάβει ότι ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια δεν σημαίνει ότι διώχνει το πιο παλιό. Χρειάζεται το παιδί σας να καταλάβει ότι το αδελφάκι του αποτελεί απειλή. Βλέπουμε για παράδειγμα, παιδιά που ενώ έχουν καλή σχέση με το μικρότερο αδελφάκι τους και είναι και προστατευτικά μαζί του, να βγάζουν αντίδραση προς τους γονείς, αισθανόμενα ότι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο μικρό. Αυτό ακριβώς είναι που χρειάζεται να περιφρουρήσετε.

kainourio moro stin oikogeneia 1

Δεύτερο μωρό στο σπίτι; Προετοιμάστε το πρώτο σας παιδί

Προετοιμάστε το με την χρήση ειδικών βιβλίο-παραμυθιών που έχουν ως θέμα τον ερχομό του νέου μέλους.

Δώστε χρόνο και ανακοινώστε το νέο νωρίς

Δώστε χρόνο στο παιδί σας για να προετοιμαστεί και μην του το πείτε όταν η κοιλιά σας θα έχει μεγαλώσει αισθητά.

Ανακοινώστε στο παιδί την ημέρα της γέννησης του μωρού

Δώστε του και «δεύτερο» χρόνο, καθώς θα πλησιάζουν οι μέρες να γεννήσετε. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν την αίσθηση του χρόνου, γι αυτό μην θεωρήσετε πως εφόσον είστε έγκυος και έχετε πει περίπου πότε θα έρθει το μωρό ότι εκείνο ξέρει να το υπολογίσει.

Δείτε δικές του βρεφικές φωτογραφίες

Δείτε μαζί φωτογραφίες από την δική του βρεφική ηλικία, ώστε να το βιώσει ξανά μαζί σας και να καταλάβει πως είχε όλη την αγάπη και την φροντίδα από εσάς.

kainourio moro stin oikogeneia 3

Μείνετε στη ρουτίνα σας

Διατηρήστε την ρουτίνα, όσο το δυνατόν. Προσπαθήστε να μην προκαλέσετε σημαντικές αλλαγές στη ρουτίνα του πρώτου σας παιδιού, με αφορμή τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν την ανατροφή του μωρού.

Δώστε στο μεγαλύτερο παιδί σας ενεργό ρόλο

Επιτρέψτε στο πρωτότοκο παιδί να γίνει ενεργό μέλος στη ζωή του μωρού σας και να σας βοηθήσει να το φροντίσετε. Ζητήστε του να σας βοηθήσει να το αλλάξετε, να το κοιμίσετε, να το νανουρίσετε, να φτιάξετε το γάλα του…

Μην συγκρίνετε το νέο μωρό με το αδερφάκι του

Μπορεί το δεύτερο για παράδειγμα να είναι πιο ήσυχο από το πρώτο, να κοιμάται πιο εύκολα και περισσότερες ώρες κλπ. Δεν χρειάζεται αυτές τις διαφορές να τις αναφέρετε μπροστά στο πρωτότοκο που θα πάρει το μήνυμα ότι αυτό δεν είναι «καλό και αποδεκτό παιδί» και που θα το μεταφράσει ότι δεν το αγαπάτε πια!

Μην τιμωρείτε το μεγαλύτερο παιδί σας

Μην καταφεύγετε στην τιμωρία εύκολα, όταν το πρωτότοκο συμπεριφέρεται με έναν ανώριμο τρόπο για να κερδίσει τη προσοχή σας. Αντίθετα, προσπαθήστε να του εξηγήσετε πως φαίνεται όλο αυτό...

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved