Προετοιμάστε το παιδάκι σας για το νέο του αδερφάκι!

Η άφιξη ενός νέου μωρού μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές σε μια οικογένεια. Οι γονείς αρχικά ξοδεύουν πολλή ενέργεια για την προετοιμασία και πριν καλά το καταλάβουν έρχεται το μωρό, όπου το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής της οικογένειας «πέφτει» πάνω στο νεογέννητο. Όλη αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη για τα μεγαλύτερα αδέλφια. Είναι σύνηθες φαινόμενο να αισθάνονται ζήλια προς το νεογέννητο και να αντιδρούν αρνητικά και με πολλά νεύρα.

Προετοιμάστε το παιδάκι σας για το νέο του αδερφάκι!

Οι γονείς από την πλευρά τους μπορούν να προετοιμάσουν τα παιδιά τους, για την άφιξη ενός νέου μέλους στο σπίτι.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος, βρείτε έναν όμορφο τρόπο να το ανακοινώσετε στο παιδάκι σας. Μπορεί σε κουβέντες που να κάνατε να σας έλεγε ότι θέλει αδερφάκι, αλλά τώρα που όντως ισχύει μπορεί να το πάρει διαφορετικά.
- Έπειτα εξηγήστε το πότε, θα γεννηθεί το μωράκι. Μην λέτε για παράδειγμα σε 5 μήνες, τα παιδιά δεν τα πάνε καλά με τους μήνες. Είναι πιο χρήσιμο να εξηγήσουμε ότι το μωρό θα φτάσει σε μια συγκεκριμένη εποχή, όπως το χειμώνα ή όταν κάνει κρύο έξω.
- Αφήστε το να ζήσει όλη την διαδικασία μαζί σας. Πάντα να το παίρνετε μαζί σας στον γιατρό σας. Να του δείχνετε τον υπέρηχο και να του εξηγείτε ότι αυτό που ακούει είναι η καρδούλα του.
- Δείξτε του φωτογραφίες απ' όταν ήταν μωρό και πείτε του ότι κάπως έτσι θα είναι και το αδερφάκι του.
- Κάντε πολλές συζητήσεις για το τι θα κάνετε όταν έρθει το μωρό στο σπίτι. Για παράδειγμα, εξηγήστε του ότι όταν κλαίει θα πρέπει να σας βοηθάει να σταματήσετε το κλάμα του, αν πεινάει να σας βοηθάει κρατώντας το μπιμπερό ή (αν είναι αρκετά μεγαλύτερο το παιδάκι σας), θα αναλάβει να διαβάζει το βραδινό του παραμύθι.
- Φτιάξτε ένα πρόγραμμα όπου θα μπορείτε να έχετε ελεύθερο χρόνο μαζί του, για παράδειγμα μια βραδιά σινεμά ή μια βόλτα σε παιδότοπο χωρίς το μωρό. Κάτι τέτοιο θα το ενθουσιάσει και θα το κάνει να νιώσει καλύτερα καθώς θα θέλει λίγο χρόνο αποκλειστικά και μόνο μαζί σας, χωρίς να μοιράζετε το ενδιαφέρον σας στα δυο.

Όταν γεννηθεί το μωρό:
- Ζητήστε από τον σύζυγό σας να φέρει το παιδί στο νοσοκομείο. Ως γνωστό τα παιδιά απαγορεύεται να ανεβαίνουν στα δωμάτια που είναι οι μανούλες και τα μωρά, παρόλα αυτά ας έρθει στο καφέ του νοσοκομείου και κατεβείτε εσείς για να το δείτε. Δείξτε του φωτογραφίες του μωρού και αν σας ρωτήσει γιατί δεν το κατεβάσατε κάτω εξηγήστε ότι είναι πολύ μικρό για να είναι ανάμεσα σε τόσο κόσμο!
- Κατά την επιστροφή σας στο σπίτι, θα γυρίσετε με πολλά δώρα. Αυτό ίσως κάνει το παιδάκι σας νευρικό και ζηλιάρικο, σε σημείο να αρπάζει τα δώρα του μωρού, να τα βάζει στο δωμάτιό του ή και ακόμη να ρωτάει γιατί αυτό δεν έχει τόσα δώρα. Εσείς λοιπόν αγοράστε ένα όμορφο δώρο και δώστε το του όταν επιστρέψετε στο σπίτι. Πείτε του πως σας έλειψε και θέλατε να του κάνετε ένα όμορφο δωράκι.
- Η πρώτη νύχτα θα είναι δύσκολη. Βάλτε εσείς το παιδί σας για ύπνο και ξαπλώστε μαζί του. Δείξτε του πόσο σας έλειψε και περάστε αρκετό χρόνο πλάι του τραγουδώντας ή διαβάζοντας τα αγαπημένα του παραμύθια. Και να θυμάστε πάντα να του λέτε Σ' αγαπώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved