Νέο αδελφάκι στην οικογένεια - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Όταν έρχεται νέο μωρό (παιδί) στην οικογένεια: ζήλια και ισορροπίες
Νέο αδελφάκι στην οικογένεια - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η άφιξη ενός νέου μωρού στην οικογένεια, είτε υπάρχει άλλο παιδί είτε δεν υπάρχει, αλλάζει τις ισορροπίες. Το πρώτο διάστημα τα πράγματα για όλους είναι λίγο διαφορετικά μέχρι να περάσει χρόνος και το κάθε μέλος να βρει το χώρο του και την ισορροπία του μέσα στην οικογένεια.

Αν έχετε άλλο παιδάκι τι να κάνετε πριν έρθει το μωράκι

  • Βοηθήστε το να γίνει ανεξάρτητο πριν τον τοκετό. Μην επιφέρετε αλλαγές, όπως μεταφορά κρεβατιού, να πάει στη γιαγιά ή να αρχίσετε εκπαίδευση τουαλέτας.
  • Αποφύγετε να του λέτε ότι νιώθετε κουρασμένη ή αδιάθετη. Θα το κάνει να νιώθει άσχημα.
  • Μιλήστε του και οργανώστε με ποιο άτομο θα πρέπει να μείνει, όσο θα είστε στο μαιευτήριο.
  • Αφιερώστε του χρόνο και κάνετε τρυφερές αγκαλιές και συζητήσεις μαζί του. Δείξτε του την αγάπη σας με πράξεις και χειρονομίες.

Ο ανταγωνισμός των αδερφών

Όταν υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά, 4-5 χρόνια διαφορά με το νεογέννητο, συχνά υπάρχει ανταγωνισμός. Το μεγαλύτερο παιδί νιώθει ότι αλλάζουν τα πράγματα και παρ’ ότι καταλαβαίνει ότι το αδελφάκι είναι κάτι θετικό, ωστόσο αρκετές φορές μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός, ακόμα και θυμός, ίσως και μίσος.

Για αυτό το λόγο, κάντε το να νιώσει ότι είναι ξεχωριστό. Μην προσπαθήσετε να του μιλήσετε αρνητικά για το νέο μωρό, ούτε να του τονίσετε τα θετικά της αδελφικής σχέσης. Θέλει χρόνο και σιγά σιγά θα βρεθούν οι νέες ισορροπίες.

Η γνώμη του ειδικού

Η άφιξη του νέου μωρού φέρνει πολλά συναισθήματα, ακόμα και αντιδραστικά. Ωστόσο, όλα είναι παροδικά. Η ισορροπία ανάμεσα στις σχέσεις είναι ο χρυσός κανόνας για την ένταξη του νέου μωρού στην οικογένεια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved