Διατροφή νηπίου: Συμβουλές για γονείς

Σίγουρα η ηλικία των 3 είναι μία δύσκολη ηλικία των παιδιών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς, αποτελεί μία μεταβατική περίοδο ως προς τις διατροφικές τους συνήθειες, καθώς είναι η στιγμή που μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν, να συμμετέχουν και να διασκεδάζουν στα οικογενειακά γεύματα.

Διατροφή νηπίου: Συμβουλές για γονείς

Ωστόσο χρειάζεται προσοχή από τους γονείς προκειμένου να υιοθετηθούν και να μυηθούν τα παιδιά σε υγιεινά διατροφικά πρότυπα.

Έτσι ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές, που θα διευκολύνουν τους γονείς:

Υπομονή και αποδοχή των διατροφικών προτιμήσεων!

Μία πολύ χαρακτηριστική συνήθεια ενός τρίχρονου είναι να ζητάει επίμονα μία τροφή για κάποιες ημέρες και μετά από λίγες ημέρες να αρνείται να την καταναλώσει και να επιμένει ότι δεν του αρέσει! Η καλύτερη συμβουλή προς τους γονείς ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η περίοδος που μπορεί να δημιουργήσει εκνευρισμό, είναι να συνεχίσουν να προσφέρουν στο παιδί μία πληθώρα υγιεινών επιλογών και να το αφήνουν να κάνει τις επιλογές που θέλει και να καταναλώνει τις ποσότητες που επιθυμεί.

Υπομονή με τις καινούριες γεύσεις!

Όταν οι γονείς θέλουν να εισάγουν μία νέα γεύση στο γεύμα του παιδιού, καλό θα είναι να προσπαθούν να το ενθαρρύνουν να τη δοκιμάσει και σε καμία περίπτωση να μην του ασκήσουν πίεση. Εννοείται βέβαια πως δεν θα πρέπει να περιμένουν πως από την πρώτη δοκιμή το παιδί θα καταναλώσει ολόκληρη την ποσότητα που του έχουν δώσει. Καλό θα είναι να προσπαθούν να του δώσουν να δοκιμάσει μία γεύση σε συνδυασμό με άλλη τροφή που του αρέσει, ώστε η δοκιμή να είναι πιο εύκολη.

diatrofi paidiou

Το μενού περιλαμβάνει μόνο τροφές πλούσιες σε θρεπτικά!

Ακόμη και εάν αρνείται να καταναλώσει ένα συγκεκριμένο είδος, όπως για παράδειγμα λαχανικά, οι γονείς θα πρέπει να συνεχίζουν να του προσφέρουν μία ποικιλία από θρεπτικές και υγιεινές επιλογές στο τραπέζι, καθώς μπορεί να χρειαστούν 15 με 20 φορές που θα επαναλαμβάνεται μία τροφή, ώστε να αναπτύξει το παιδί μία προτίμηση για αυτή. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα πρέπει οι υγιεινές τροφές να αντικατασταθούν από έτοιμα σνακ, πλούσια σε λιπαρά, σίγουρα πιο γευστικά αλλά εντελώς ανθυγιεινά καθώς έτσι το παιδί θα υιοθετήσει λανθασμένα διατροφικά πρότυπα.

Απλά και λιτά γεύματα!

Στην ηλικία των 3 ένα παιδί δεν μπορεί να αξιολογήσει ένα πολύπλοκο γεύμα. Έχει ανάγκη από απλές τροφές που τις γνωρίζει και μπορεί να τις επιλέξει. Έτσι ακόμη και πιεσμένοι να είναι χρονικά οι γονείς μπορούν γρήγορα να ετοιμάσουν ένα μεσημεριανό γεύμα, με την προϋπόθεση να υπάρχουν σε αυτό πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λαχανικά και γαλακτοκομικά. Ακόμη και σε ένα τοστ που θα αποτελεί μεσημεριανό γεύμα γρήγορης και εύκολης λύσης, μία φέτα γαλοπούλα, λίγο καρότο και τυρί καλύπτει πλήρως τις διατροφικές απαιτήσεις του παιδιού, παραμένοντας ωστόσο πιστοί σε υγιεινά διατροφικά πρότυπα!

Η τηλεόραση κλείνει!

Μία από τις χειρότερες διατροφικές επιλογές που μπορεί να υιοθετήσει λανθασμένα ένα τρίχρονο είναι να τρώει μπροστά στην τηλεόραση. Δυστυχώς αυτή η συνήθεια θα το συνοδεύει και στην μετέπειτα ανάπτυξή του, που θα μπορεί να παρακολουθεί τις διαφημίσεις όλων των ανθυγιεινών επιλογών, όπως γλυκίσματα, έτοιμο φαγητό και δημητριακά πλούσια σε ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης:
Παιδί και διατροφή: Πόσα και ποια δημητριακά μπορεί να καταναλώνει την ημέρα ανά ηλικία

Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς στη διατροφή των παιδιών

Πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες να δοκιμάσει το παιδί νέες τροφές χωρίς γκρίνια

Διατροφή παιδιού: Επιλέγοντας υγιεινά επιδόρπια για τα παιδιά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved