«Μαμά, με πονάει η κοιλιά μου»: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί διαμαρτύρεται ότι πονάει στην κοιλιά.

«Μαμά, με πονάει η κοιλιά μου»: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Ο πόνος στην κοιλιά είναι συνηθισμένος στα παιδιά και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους.

Συνήθως τα βρέφη και τα νήπια κλαίνε όταν πονάνε ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά διαμαρτύρονται για τον πόνο που νιώθουν περιγράφοντας το σημείο.

Συμπτώματα κοιλιακού άλγους

  • Μετεωρισμός
  • Εφίδρωση
  • Νωθρότητα
  • εμετός
  • Διάρροια
  • Πυρετός
  • Πόνος στη βουβωνική χώρα

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο αν ο πόνος είναι οξύς και διαρκής, αν έρχεται και φεύγει .

Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο πόνος δεν διαρκεί πολύ. Οποιοσδήποτε κοιλιακός πόνος που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες πρέπει να αξιολογείται από γιατρό.

Θέση του πόνου

Οι περισσότεροι απλοί πόνοι εντοπίζονται στο κέντρο της κοιλιάς. Ο πόνος που αισθάνεται το παιδί σε άλλες περιοχές είναι πιο ανησυχητικός. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον πόνο που βρίσκεται κάτω στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Ο πόνος σε αυτήν την περιοχή μπορεί να είναι σκωληκοειδίτιδα ( έως ότου αποδειχθεί το αντίθετο.)

Διάθεση του παιδιού

Όταν εμφανίζεται κοιλιακός πόνος, βασικά πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε μεταξύ των συμπτωμάτων είναι: εφίδρωση, υπνηλία, αδιαθεσία. Είναι αρκετά ανησυχητικό όταν ένα παιδί δεν μπορεί να αποσπάται από τον πόνο με το παιχνίδι ή αρνείται να πιει ή να φάει για αρκετές ώρες.

Εμετός

Τα παιδιά κάνουν εμετό αρκετά συχνά όταν πονάει η κοιλιά τους αλλά ο εμετός δεν υποδηλώνει πάντα σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, όπως και με τη διάρκεια του πόνου, οι περισσότερες απλές αιτίες εμετού εξαφανίζονται πολύ γρήγορα. Ο κανόνας και πάλι είναι ότι ο εμετός που διαρκεί για περισσότερο από 24 ώρες είναι λόγος να καλέσετε τον γιατρό.

Διάρροια

Η διάρροια είναι επίσης συχνή όταν ένα παιδί πονάει στην κοιλιά και συνήθως υποδηλώνει ότι η αιτία είναι ένας ιός.Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες, αλλά συνήθως διαρκεί λιγότερο από 72 ώρες (τρεις ημέρες). Αν διαπιστώσετε αίμα στα κόπρανα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας.

Πυρετός

Η παρουσία πυρετού δεν δείχνει πάντα σοβαρό πρόβλημα.

Αν το παιδί έχει γαστρεντερίτιδα, είναι πιθανό να διαμαρτυρηθεί για πόνο στην κοιλιά όπως και αν υποφέρει από δυσκοιλιότητα.

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Για να γίνει διάγνωση και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία πρέπει να γίνει κλινική εξέταση σε συνδυασμό με εργαστηριακές εξετάσεις.

Πηγή: www.emedicinehealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved