Ανοιξιάτικος βήχας: Τι να κάνετε για να ανακουφιστεί το παιδί

Πώς να αντιμετωπίσετε τον ανοιξιάτικο βήχα.

Ανοιξιάτικος βήχας: Τι να κάνετε για να ανακουφιστεί το παιδί

Από τα πιο συχνά συμπτώματα των ανοιξιάτικων αλλεργιών ή κρυολογημάτων είναι ο βήχας.

Συχνά είναι επίμονος και μπορεί να διαρκέσει μέρες ενώ ενδέχεται να συνυπάρχει με την αλλεργική ρινίτιδα η οποία χαρακτηρίζεται από μπούκωμα, φτέρνισμα, καταρροή.

Ο βήχας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα αντανακλαστικό του οργανισμού που απομακρύνει τα εκκρίματα που υπάρχουν στο λαιμό και το στήθος με αποτέλεσμα την γρήγορη έξοδο του αέρα από τους πνεύμονες.

Συνήθως ο επίμονος βήχας προκαλείται από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος παρότι έχουν υποχωρήσει τα άλλα συμπτώματα. Ιδιαίτερα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας προσβάλλονται από διαδοχικές λοιμώξεις με αποτέλεσμα ο βήχας να είναι συνεχής και επίμονος.

Τι γίνεται αν ο βήχας επιμένει;

Επισκεφτείτε το γιατρό. Σε ένα παιδί, ένας βήχας θεωρείται χρόνιος εάν διαρκεί περισσότερο από 4 εβδομάδες. Για ενήλικες, είναι 8 εβδομάδες ή περισσότερο.

anoixiatikos vixas

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του βήχα

Ρωτήστε το γιατρό σας πριν δώσετε στο παιδί σας οποιοδήποτε φάρμακο για το βήχα. Ακόμη και φάρμακο με σήμανση για παιδιά μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και επιληπτικές κρίσεις .

Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να θεραπεύσει έναν βήχα που προκαλείται από έναν ιό, αλλά ορισμένες θεραπείες μπορούν να καταπραΰνουν τα συμπτώματα.

  • Αγοράστε φυσιολογικό ορό και αρχίστε στις ρινοπλύσεις 4-5 φορές την ημέρα. Δεν είναι εύκολο, το γνωρίζουμε, καθώς τα παιδιά βλέπουν τον ορό και τρέχουν μακριά αλλά είναι πραγματικά πολύ αποτελεσματικός.
  • Δώστε στο μικρό σας πολλά υγρά όπως νερό ή κάποιο ρόφημα ζεστό με λίγο μέλι (χαμομήλι, θυμάρι, γλυκάνισο). Είναι σημαντικό να μην είναι πολύ ζεστό γιατί θα ερεθίσει το λαιμό του παιδιού.
  • Φροντίστε να κάνει ζεστά ντους με πολλούς υδρατμούς στο μπάνιο. Οι υδρατμοί βοηθούν να «ανοίξει» η μύτη του παιδιού από το μπούκωμα και έτσι να μην καταπίνει τις βλέννες που προκαλούν βήχα.
  • Αερίστε το σπίτι καλά ή βγείτε έξω στον καθαρό αέρα. Προσοχή όχι κοντά σε δέντρα, γιατί λόγω γύρης θ΄αρχίζει να βήχει πιο έντονα.

Λογικά τα συμπτώματα θα πρέπει να εξαφανιστούν από μόνα τους. Καλέστε το γιατρό εάν το παιδί σας:

  • Δεν πίνει ή δεν τρώει αρκετά
  • Όταν κοιμάται κι ακούγεται ένας ήχος σαν σφύριγμα
  • Έχει υψηλό πυρετό
  • Έχει βήχα που διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα

Με πληροφορίες από το webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved