Χαμηλό βάρος γέννησης μωρού: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γιατί ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί με χαμηλό βάρος γέννησης, σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και ποιες οι πιθανές επιπλοκές.

Χαμηλό βάρος γέννησης μωρού: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Περίπου 1 στα 12 παιδιά γεννιούνται με μικρότερο από το φυσιολογικό βάρος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τα περισσότερα νεογέννητα ζυγίζουν μεταξύ 2.800 και 3.800 γραμμάρια με τα αγόρια να γεννιούνται συνήθως λίγο πιο βαριά από τα κορίτσια.

Γιατί ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί με χαμηλό βάρος γέννησης;

Μία από τις κύριες αιτίες είναι ο πρόωρος τοκετός, δηλαδή ο τοκετός πριν τις 37 εβδομάδες κύησης. Στην περίπτωση αυτή το μωρό δεν προλαβαίνει να αναπτυχθεί επαρκώς και να πάρει αρκετό βάρος στη μήτρα. Ακόμα χαμηλότερο είναι το βάρος γέννησης έχουν τα μωρά που γεννιούνται πριν τις 30 εβδομάδες κύησης.

Μία ακόμα αιτία είναι η εβδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης, κατάσταση που περιγράφει την αδυναμία του μωρού να αναπτυχθεί στην μήτρα λόγω κάποια επιπλοκής με τον πλακούντα ή την κατάσταση υγείας της μητέρας.

Η κληρονομικότητα επίσης επηρεάζει το βάρος γέννησης του μωρού, ενώ αυξημένες είναι οι πιθανότητες το μωρό να γεννηθεί με χαμηλό βάρος γέννησης σε περίπτωση πολύδυμων κυήσεων.

varos-sthn-egkymosyni.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Christian Bowen

Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει αυξημένος κίνδυνος;

Πολλοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στο χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού. Οι πιθανότητες είναι περισσότερες στις παρακάτω περιπτώσεις.

Πρόωρος τοκετός. Ο πρόωρος τοκετός πριν τις 37 εβδομάδες μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού.

Χρόνιες ασθένειες και φαρμακευτική αγωγή. Οι πιθανότητες είναι αυξημένες σε γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, καρδιακά προβλήματα ή σε περιπτώσεις που έχει χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για αυτές τις παθήσεις.

Ηλικία. Οι γυναίκες άνω των 35 είναι πιο πιθανό να γεννήσουν μωρό με χαμηλότερο από το φυσιολογικό βάρος.

Χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ. Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαμηλό βάρος γέννησης.

Ιστορικό με προηγούμενη γέννα παιδιού με χαμηλό βάρος γέννησης.

Πώς επηρεάζει το χαμηλό βάρος γέννησης την ανάπτυξη του μωρού;

Η ιατρική έχει εξελιχθεί αρκετά με αποτέλεσμα ακόμα και τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλό βάρος γέννησης, να επιβιώνουν και να έχουν μία υγιή ανάπτυξη.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που το πολύ χαμηλό βάρος γέννησης μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών και καθυστέρηση στην νευρική και εγκεφαλική ανάπτυξη.

Άλλες πιθανές επιπλοκές είναι:

  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Εγκεφαλική αιμορραγία
  • Καρδιακές παθήσεις
  • Δυσκολία στην σίτιση
  • Προβλήματα με την όραση
  • Ίκτερος
  • Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού θανάτου
  • Λοιμώξεις

Όσο νωρίτερα και μικρότερο γεννιέται ένα μωρό, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος για τα παραπάνω.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved