Ενδομήτρια επιβράδυνση ανάπτυξης του εμβρύου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Αργή ανάπτυξη εμβρύου
  • Τι είναι η ενδομήτρια επιβράδυνση ανάπτυξης του εμβρύου
  • Τα χαρακτηριστικά του μωρού με ενδομήτρια επιβράδυνση ανάπτυξης
Ενδομήτρια επιβράδυνση ανάπτυξης του εμβρύου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ένα στα τρία μωρά με χαμηλό βάρος κατά τον τοκετό είναι μικρό σε διαστάσεις όχι επειδή γεννήθηκε πρόωρο, αλλά επειδή δεν αναπτύχθηκε σωστά στη μήτρα.

Όταν διαγνωστεί ενδομήτρια επιβράδυνση της ανάπτυξης, οι γιατροί ζητούν από την μητέρα να ξεκουράζεται και να τρέφεται καλύτερα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο, όπου θα παραμείνει κλινήρης, και να γίνει τεχνητή πρόκληση τοκετού επειδή το μωρό είναι μικρό και υπάρχουν στοιχεία δυσλειτουργίας του πλακούντα.

endomitria anaptixsi emvriou

Λειτουργία πλακούντα

Ο πλακούντας είναι περίπλοκο όργανο, το οποίο λειτουργεί ως σύστημα υποστήριξης των ζωτικών λειτουργιών, επιτελεί τη λειτουργία των πνευμόνων αλλά είναι και ο μηχανισμός θρέψης του εμβρύου.

Όλα τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας διηθούνται από τις λεπτές μεμβράνες και περνούν στην κυκλοφορία του εμβρύου. Δεν είναι πάντα κατανοητό γιατί ο πλακούντας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε , αυτό όμως συμβαίνει συνήθως όταν η μητέρα έχει υψηλή πίεση και αν εμφανίσει συμπτώματα προεκλαμψίας.

Όπως και όλα τα άλλα όργανα του σώματος, ο πλακούντας, έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Συνήθως λειτουργεί σωστά για 40 έως 42 εβδομάδες. Σε μερικές περιπτώσεις ο πλακούντας εκφυλίζεται με ταχύτερο ρυθμό, χωρίς όμως να σαφές γιατί γίνεται αυτό.

endomitria anaptixsi emvriou2

Νεογνό με ενδομήτρια επιβράδυνση της ανάπτυξης

Το νεογνό με ενδομήτρια επιβράδυνση της ανάπτυξης φαίνεται ανήσυχο, του δέρμα του είναι ξηρό και απολεπίζεται και είναι ελαφρώς ικτερικό.

Αν σηκώσετε το μωρό και του μιλήσετε, δείχνει ακόμα πιο ανήσυχο κι όταν το αγκαλιάζετε ή το χαϊδεύετε δεν θα «κουρνιάσει» στην αγκαλιά σας όπως τα άλλα μωρά, αλλά θα είναι σε υπερένταση.

Στις ημέρες μετά τον τοκετό, δείχνει να θέλει να το αφήσουν ήσυχο, δεν είναι απαιτητικό , αν δεν ενοχληθεί , και ίσως να πρέπει να το ξυπνήσετε προκειμένου να θηλάσει. Αν παίξετε μαζί του κατά τη διάρκεια ή μετά το θηλασμό μπορεί να « βγάλει» το γάλα και δείχνει εξαντλημένο από την προσπάθεια να ανταποκριθεί σε εσάς και σε όσους βρίσκονται γύρω του.

Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες περίπου, τα μωρά αυτά θηλάζουν καλά, παίρνουν βάρος γρήγορα και παχαίνουν, αλλά συνεχίζουν να δείχνουν λίγο αγχωμένα και πιο ανήσυχα όταν κάποιος παίζει μαζί τους ή τα κρατά αγκαλιά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved