Πότε το ροχαλητό του παιδιού είναι ανησυχητικό;

Εώς και το 15% των παιδιών ροχαλίζουν.

Aγγελική Ρέβελα
Πότε το ροχαλητό του παιδιού είναι ανησυχητικό;
Bigstock

Το παιδί σας μπορεί να ροχαλίσει - ή να ροχαλίσει πιο δυνατά - εάν έχει κρυολόγημα ή βουλωμένη μύτη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κρυολογήματα μπορούν να περιορίσουν τους αεραγωγούς του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας έχει μεγάλες αμυγδαλές και/ή αδενοειδή, το παιδί σας μπορεί επίσης να είναι επιρρεπές στο ροχαλητό.

Εάν το ροχαλητό του παιδιού σας συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι σημάδι αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, ειδικά εάν το παιδί σας αναπνέει επίσης από το στόμα του ή φαίνεται να λαχανιάζει, να πνίγεται ή να δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι λιγότερο συχνή από το ροχαλητό.

Το ροχαλητό είναι συνηθισμένο. Έως και 15% των παιδιών ροχαλίζουν.

Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη μάθηση, τη διατήρηση της υγείας και τη διατήρηση της προσοχής. Το ροχαλητό μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι ο ύπνος του παιδιού σας δεν είναι καλής ποιότητας.

Αιτίες ροχαλητού στα παιδιά

Το ροχαλητό συμβαίνει όταν ο αέρας δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στο πίσω μέρος του στόματος και της μύτης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη δόνηση της γλώσσας, της μαλακής υπερώας και του ουρανίσκου, με αποτέλεσμα το ροχαλητό. Οι αιτίες του ροχαλητού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μεγάλες αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Αυτοί οι διευρυμένοι λεμφαδένες είναι συχνοί στα παιδιά και μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για υπνική άπνοια.
  • Μπουκωμένη μύτη από αλλεργίες ή κρυολόγημα.
  • Να είναι κάποιος υπέρβαρος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό ιστό στο λαιμό που χαλαρώνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Έχοντας μακρύ ουρανίσκο ή μαλακό ουρανίσκο. Αυτές οι δομές μπορούν να δονούνται κατά τη διάρκεια της χαλαρής αναπνοής.
  • Έχοντας μια μικρή σιαγόνα ή στενές δομές που δυσκολεύουν την κίνηση του αέρα στο πάνω μέρος της διόδου του αέρα.
Kid Lying And Sleeping On Bed With Toy. Child Teen Sleeps In The Bed. Sleeper, Napping Concept. Slee
Kid lying and sleeping on bed with toy. Child teen sleeps in the bed. Sleeper, napping concept. Sleeping and dreaming kids.Bigstock

Συμπτώματα του ροχαλητού

Εκτός από τον ήχο του ροχαλητού, μπορείτε να προσέχετε για αναπνοή από το στόμα, σημάδια ότι το παιδί σας λαχανιάζει ή δυσκολεύεται να αναπνεύσει και ανήσυχο, διακοπτόμενο ύπνο.

Χρειάζεται το παιδί σας να δει γιατρό για το ροχαλητό;

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να προσδιορίσετε εάν πρέπει να ανησυχείτε για το ροχαλητό του παιδιού σας.

Νυχτερινή ώρα

Μεγάλες παύσεις μεταξύ των αναπνοών (περισσότερες από 2 κανονικές αναπνοές) και πνιγμός μπορεί να σημαίνει ότι ο αεραγωγός καταρρέει και εμποδίζει τη ροή του αέρα Αυτό είναι γνωστό ως αποφρακτική άπνοια ύπνου και είναι η πιο σοβαρή μορφή διαταραχής του ύπνου. Μερικές φορές αυτά τα επεισόδια απόφραξης των αεραγωγών μπορούν να οδηγήσουν τα παιδιά από τα βαθιά στάδια του ύπνου σε ελαφρύτερα στάδια ύπνου ή μέχρι το σημείο να ξυπνήσουν.

Το συχνό ξύπνημα τη νύχτα σε συνδυασμό με το ροχαλητό μπορεί επίσης να είναι σημάδι διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο. Εάν συμβαίνουν γρήγορες, συχνές μεταβάσεις σε ελαφρύτερα στάδια ύπνου, αυτό θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην ενούρηση . Φυσικά, υπάρχουν πολλοί άλλοι πιθανοί λόγοι για ενούρηση, αλλά αν εμφανίζεται με συχνό ροχαλητό, μιλήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας για την πιθανότητα υπνικής άπνοιας.

Η στοματική αναπνοή καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να σημαίνει ότι η μύτη φράσσεται από διευρυμένα αδενοειδή ή ρινικούς ιστούς, αναγκάζοντας το παιδί σας να αναπνέει από το στόμα του.

Τα παιδιά που είναι πολύ ανήσυχα και γυρίζουν όλη τη νύχτα μπορεί να έχουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή απόφραξη των αεραγωγών που οδηγεί σε ανησυχία. Αν και υπάρχουν φυσιολογικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου (που ονομάζονται περιοδικές κινήσεις των άκρων του ύπνου), το να είσαι ανήσυχος τη νύχτα μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα κακής ποιότητας ύπνου.

Το περπάτημα στον ύπνο και η ομιλία στον ύπνο που σχετίζονται με το ροχαλητό μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας και θα άξιζε τον κόπο να συζητήσετε με έναν γιατρό. Είναι ενδιαφέρον ότι οι νυχτερινοί τρόμοι - περίοδοι που το παιδί σας κοιμάται αλλά φαίνεται ξύπνιο και δεν ανταποκρίνεται σε εσάς, αλλά φαίνεται φοβισμένο ή ουρλιάζει - ΔΕΝ σχετίζονται με διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο και υποδεικνύουν ότι το παιδί σας βρίσκεται σε βαθύ στάδιο ύπνου.

Την ημέρα

Εάν το ροχαλητό συμβάλλει στην κακή ποιότητα ύπνου, αυτό μπορεί να φανεί στη συμπεριφορά του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα παιδιά που είναι δύσκολο να ξυπνήσουν ή δεν αισθάνονται ανανεωμένα μετά το ξύπνημα, μπορεί να μην κοιμούνται καλά. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι δεν κοιμήθηκαν καλά.

Εάν ένα παιδί αποκοιμιέται εύκολα κατά τη διάρκεια της ημέρας, συχνά στην τάξη, σε μικρά ταξίδια με το αυτοκίνητο ή είναι γενικά κουρασμένο ή κουρασμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν κοιμάται αρκετά ποιοτικά τη νύχτα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με άλλες ιατρικές παθήσεις ή επίσης με μειωμένο χρόνο ύπνου, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό του παιδιού σας για άλλες πιθανές ιατρικές καταστάσεις και να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει αρκετές ευκαιρίες για ύπνο.

Τα παιδιά μπορεί να γίνουν παρορμητικά και απρόσεκτα . Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό σχετίζεται με ένα «φίλτρο» στον εγκέφαλο που βοηθά στην καταστολή των παρορμήσεων και στη διατήρηση της προσοχής. Όταν ο εγκέφαλος δεν ξεκουράζεται επαρκώς, το «φίλτρο» δεν λειτουργεί εξίσου καλά. Μερικές φορές, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα με τη ΔΕΠΥ, οπότε αν το παιδί σας είναι απρόσεκτο και παρορμητικό, είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε την ποιότητα του ύπνου του και να το αφήσετε για το ροχαλητό.

Εξετάσεις για ροχαλητό

Ο γιατρός σας θα κοιτάξει στο λαιμό του παιδιού σας για να ελέγξει τις αμυγδαλές του παιδιού σας. Ο προσωπικός σας ιατρός μπορεί να στείλει το παιδί σας σε έναν ειδικό για το αυτί, τη μύτη και το λαιμό εάν υπάρχει πιθανότητα οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή οι αμυγδαλές του παιδιού σας ή η απόφραξη της μύτης να προκαλούν το ροχαλητό ή εάν ο γιατρός πιστεύει ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να είναι το πρόβλημα.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει στο παιδί σας να χρησιμοποιεί οξύμετρο. Αυτό το εργαλείο μετρά τα επίπεδα οξυγόνου του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της νύχτας για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν στιγμές που το παιδί σας σταματά να αναπνέει.

Θεραπεία για το ροχαλητό

Το ροχαλητό που δεν σχετίζεται με την υπνική άπνοια και άλλες καταστάσεις είναι συνήθως περισσότερο ενοχλητικό παρά επικίνδυνο. Η ενθάρρυνση του παιδιού σας να κοιμάται στο πλάι και όχι στην πλάτη, μπορεί να βοηθήσει με αυτό το είδος ροχαλητού.

Εάν μια βουλωμένη μύτη προκαλεί το ροχαλητό, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει από το παιδί σας να δοκιμάσει ένα ρινικό σπρέι με κορτικοστεροειδή .

Εάν το παιδί σας έχει πάρει πρόσφατα κάποιο βάρος, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα ήπιο πρόγραμμα άσκησης και απώλειας βάρους.

Εάν το ροχαλητό του παιδιού σας συνδέεται με αποφρακτική άπνοια ύπνου που προκαλείται από μεγέθυνση αδενοειδών εκβλαστήσεων ή αμυγδαλών ή από απόφραξη της μύτης, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε χειρουργό ή ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο για συμβουλές σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση.

Βοηθήστε το παιδί σας να αναπνεύσει ευκολότερα

Εάν το παιδί σας ροχαλίζει μια στο τόσο, μπορείτε να το βοηθήσετε να ανακουφιστεί με αυτές τις σπιτικές θεραπείες:

  1. Κυλήστε το παιδί σας στο πλάι για να κοιμηθεί.
  2. Τοποθετήστε έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας.
  3. Αφαιρέστε πιθανά αλλεργιογόνα από την κρεβατοκάμαρά τους. Αυτό περιλαμβάνει λούτρινα ζωάκια και πουπουλένια παπλώματα και μαξιλάρια.
  4. Χρησιμοποιήστε έναν καθαριστή αέρα εάν το παιδί σας έχει αλλεργίες.
  5. Οι καθαριστές αέρα μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων, όπως η σκόνη και η γύρη, από τον αέρα. Επίσης να καθαρίζετε συχνά τα έπιπλα, τα χαλιά και άλλες επιφάνειες για να αποφύγετε τη συσσώρευση σκόνης.
  6. Χρησιμοποιήστε ένα ρινικό πλύσιμο με αλατούχο νερό για να καθαρίσετε τις ρινικές οδούς του παιδιού σας.
  7. Βοηθήστε το παιδί σας να διατηρήσει ένα υγιές βάρος. Η παχυσαρκία μπορεί να συμβάλει στο ροχαλητό, η προετοιμασία υγιεινών γευμάτων και ηενθάρρυνση τουλάχιστον 60 λεπτών καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να διαχειριστεί το βάρος του.

Το ροχαλητό με άπνοια ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του στρες στην καρδιά και της μειωμένης ποσότητας οξυγόνου στους πνεύμονες.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved