Είναι κουρασμένο; Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί δεν κοιμάται καλά

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας που δεν ξεκουράζεται και δεν κοιμάται όσο πρέπει.

Είναι κουρασμένο; Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί δεν κοιμάται καλά
Bigstock

Κοιμάται αρκετά το παιδί σας το βράδυ; Μήπως ξυπνάει μέσα στη νύχτα και δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του ξανά; Μήπως το τραβάτε από τα πόδια για να το σηκώσετε το πρωί;

Ενώ μερικά παιδιά μπορεί απλά να μην είναι πρωινοί τύποι, κάποια ίσως να μην κοιμούνται καλά ή αρκετά.

«Ο ύπνος είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ψυχικής, σωματικής και συναισθηματικής υγείας του παιδιού σας», αναφέρει ο Walter Castro, MD, παιδοπνευμονολόγος και ειδικός στην ιατρική του ύπνου στο Banner Health στην Αριζόνα. «Αλλά ο μη επαρκής ή ακατάλληλος ύπνος μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ακόμη και την κατάθλιψη!».

Ως γονιός, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας κοιμούνται αρκετά, αλλά πώς θα ξέρετε αν κοιμούνται— ή πόσο ύπνο χρειάζονται στην πραγματικότητα

Πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί μου;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται, «Πόσο πρέπει να κοιμηθούν τα παιδιά το βράδυ». Κάποιες φορές φαίνεται να κοιμούνται πολύ και άλλες λίγο. Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές.

Πόσο πρέπει να κοιμάται το παιδί μου κάθε βράδυ; (πίνακας)

Add a subheading - 1

«Αυτές είναι πολύ σημαντικές πληροφορίες γιατί εάν ένα παιδί 6 ετών ή μεγαλύτερο εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερο ύπνο, αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποια πιθανή διαταραχή», αναφέρει ο Δρ Castro. «Ισχύει επίσης και το αντίθετο».

5 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας δεν κοιμάται αρκετά

Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας δεν κοιμάται όσο θα έπρεπε αναζητήστε αυτά τα σημάδια:

Ξυπνά νωρίς το πρωί ή έχει χρόνιους πονοκεφάλους: Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα υπνικής άπνοιας.

Προβλήματα συγκέντρωσης και εγρήγορσης: Δυσκολεύεται να εστιάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας; Παραπονιέται ότι είναι κουρασμένο ή θέλει έναν υπνάκο;

Υπερκινητικότητα: Ενώ η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένα προφανές σημάδι κακού ύπνου, η υπερκινητικότητα μπορεί επίσης να προκύψει από την έλλειψη ανάπαυσης.

Χαμηλή επίδοση στα μαθήματα: Ο ύπνος ωφελεί τον εγκέφαλο και προάγει την προσοχή, τη μνήμη και την σκέψη, επομένως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά τείνουν να υποφέρουν από υπερβολική υπνηλία και έλλειψη προσοχής που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή τους στο σχολείο.

Δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα: Η αϋπνία κάνει ένα παιδί να δυσκολεύεται να σηκωθεί το πρωί από το κρεβάτι του.

Μπορούν να εμφανιστούν προβλήματα ύπνου σε διαφορετικές ηλικίες;

Σύμφωνα με τον Δρ Castro, ναι! «Τα προβλήματα ύπνου που παρουσιάζονται στα νεογέννητα και τα βρέφη μπορεί σίγουρα να διαφέρουν από των μικρών παιδιών και των ενηλίκων!».

Νεογέννητα και βρέφη: Τα προβλήματα ύπνου που εμφανίζονται σε αυτή την ηλικία είναι συνήθως δευτερεύοντα.

Από την προσχολική ηλικία έως το δημοτικό σχολείο: Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αϋπνία, δυσκολία στο ξύπνημα, ροχαλητό (με υπνική άπνοια), επαναλαμβανόμενους εφιάλτες, υπνοβασία, νυχτερινούς τρόμους και γενικότερα να έχουν ανήσυχο ύπνο.

Μεγαλύτερα παιδιά συμπεριλαμβανομένων των εφήβων: Μπορεί να εμφανίσουν όλα τα προηγούμενα σημάδια αλλά και αϋπνία που σχετίζεται με άγχος, κατάθλιψη και άλλες ψυχικές καταστάσεις που εμφανίζονται συνήθως στο γυμνάσιο ή το λύκειο.

Ποιοτικός ύπνος και παιδιά - Πώς θα τα βοηθήσετε

Αν και δεν μπορείτε να διαβάσετε μια ιστορία για καληνύχτα στο έφηβο παιδί σας, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς ώστε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου του παιδιού σας σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεται.

  • Φτιάξτε μια ρουτίνα: Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που θα κοιμάται το παιδί σας.
  • Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές.
  • Σταματήστε τις φυσικές δραστηριότητες τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο.
  • Ενισχύστε δραστηριότητες όπως διάβασμα βιβλίου, διαλογισμό ή ένα ζεστό μπάνιο.

πηγή: bannerhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved